Πάτρα - Κέντρο Ημέρας ΟΚΑΝΑ: Μια ζεστή αγκαλιά για τα εξαρτημένα άτομα

 

Για το Κέντρο Ημέρας του ΟΚΑΝΑ που λειτουργεί στην Πάτρα και την τεράστια προσφορά του, μιλούν στο tempo24 οι άνθρωποι που δίνουν καθημερινά την μάχη για να βοηθήσουν τα άτομα που έχουν προβλήματα εξαρτήσεων. 

 

Πως λειτουργεί το Κέντρο Ημέρας-Υπηρεσίες Βραχείας Φιλοξενίας του ΟΚΑΝΑ στην Πάτρα; Πως προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας αυτής της Δομής;

Το Κέντρο Ημέρας-Υπηρεσίες Βραχείας Φιλοξενίας του ΟΚΑΝΑ δημιουργήθηκε μετά από την ανάγκη που υπήρχε στην πόλη της Πάτρας, με γνώμονα αφενός την κάλυψη των αναγκών άστεγων ατόμων και αφετέρου την υποστήριξη ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαρτήσεων και εξαρτητικών συμπεριφορών. 

Το Κέντρο Ημέρας-Υπηρεσίες Βραχείας Φιλοξενίας αποτελεί μία καινοτόμα παρέμβαση, η οποία χρηματοδοτείται από την ΕΕ μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από πρόγραμμα ΕΣΠΑ του 2014-2020 (MIS 5045577) , το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί και το 2021-2027. Η Περιφέρεια Αχαΐας υποστηρίζει δομές που συμβάλουν ουσιαστικά στην κοινωνική συνοχή, καθώς και στην αντιμετώπιση προβλημάτων αστεγίας και καταπολέμησης της φτώχειας. 

Η συγκεκριμένη δομή  βρίσκεται μέσα στην πόλη και δημιουργήθηκε για να παρέχει υπηρεσίες στη βάση ευρωπαϊκών και διεθνών βέλτιστων πρακτικών. Αποτελεί μία παρέμβαση επιστημονικά τεκμηριωμένη για τα οφέλη της και την προσφορά της τόσο στο ίδιο το άτομο όσο και στην  την κοινωνία, άμεσα και εστιασμένα, στο εδώ και τώρα. Ήρθε να συμπληρώσει τις υπάρχουσες υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας στην πόλη της Πάτρας, εστιάζοντας στη αντιμετώπιση της εξάρτησης και των συνοδών προβλημάτων της, όπως η αστεγία και η κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών. Αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής των εξαρτημένων ατόμων και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης σε τοπικό επίπεδο, αλλά συμβάλει στην ουσιαστική παρέμβαση σε προβλήματα της πόλης περιορίζοντας τις συναθροίσεις και συμβάλλοντας σε έναν άλλο τρόπο ζωής.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χ. Μπονάνος μαζί με τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, Αθ. Θεοχάρη στο Κέντρο Ημέρας-Υπηρεσίες Βραχείας Φιλοξενίας του ΟΚΑΝΑ

 

Ποια είναι η βοήθεια που ουσιαστικά προσφέρει και ποιος είναι ο πληθυσμός που εξυπηρετεί; 

Το Κέντρο Ημέρας-Υπηρεσίες Βραχείας Φιλοξενίας του ΟΚΑΝΑ προσφέρει υποστήριξη και φροντίδα σε άστεγους και εξαρτημένους συμπολίτες. Η υποστήριξη αυτή περιλαμβάνει: 

Βασική φροντίδα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πρωτοβάθμιας ιατρονοσηλευτικής φροντίδας και φροντίδας υγιεινής.

Δυνατότητα βραχείας φιλοξενίας και ύπνου, για τους άστεγους συμπολίτες μας σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Σίτιση και κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών.

Συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. 

Διασύνδεση/ Παραπομπή σε δομές και υπηρεσίες υγείας 

Απώτερος στόχος όμως είναι να δημιουργηθεί μία ισχυρή θεραπευτική σχέση με τους ωφελούμενους. Προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τους ευάλωτους πληθυσμούς, αστέγων και εξαρτημένων ατόμων, και να τους εντάξουμε σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο, ώστε να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η διασύνδεση και η παραπομπή του ωφελούμενου σε θεραπευτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της εξάρτησής του.

Μέχρι σήμερα, το Κέντρο Ημέρας στην Πάτρα καλύπτει τις ανάγκες περισσότερων από 30 άστεγων εξαρτημένων συνανθρώπων μας ημερησίως, ενώ εντός μηνός Σεπτεμβρίου έχει δεχθεί περισσότερες από 670 επισκέψεις. Στον ίδιο χώρο φιλοξενούνται 16 άτομα τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Παράλληλα, συστεγάζονται και υπηρεσίες νομικής συμπαράστασης για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων και επίλυση νομικών εκκρεμοτήτων των ωφελούμενων, ενώ επικουρικά λειτουργεί και μία Κινητή Μονάδα Παρέμβασης, η οποία καλύπτει δύσκολα προσβάσιμες περιοχές, ενημερώνοντας και παρέχοντας υπηρεσίες και εκτός του αστικού ιστού.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι η νέα αυτή δομή ήρθε να καλύψει μία πραγματική ανάγκη παρέχοντας βασική φροντίδα και υποστήριξη σε εξαρτημένα άτομα καθημερινά. Είναι επίσης σημαντική η συνεργασία τόσο με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Πατρέων, όσο και με τις υπόλοιπες δομές που διαθέτει η πόλη για τους ευάλωτους πληθυσμούς. 

Κατά πόσο είναι σημαντικό να βρίσκεται εντός του αστικού ιστού της πόλης;

Το πρόβλημα των εξαρτήσεων είναι δίπλα μας. Συναντάται παντού, ακόμη και εντός αστικού ιστού. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα θα πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες για να βοηθηθούν. Κάθε άστεγος εξαρτημένος συμπολίτης μας να μπορεί να ενημερωθεί και άμεσα να λάβει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του προβλήματός του. 

Οι υπηρεσίες και η φροντίδα μέσω του Κέντρου ημέρας συμβάλλουν στον θεραπευτικό σχεδιασμό, στην ανάπτυξη ενός υγιούς τρόπου ζωής και στον περιορισμό των προβλημάτων, προασπίζοντας την ατομική και δημόσια υγεία. Δημιουργείται ένα δίκτυο υπηρεσιών και προστασίας μέσα στην πόλη με τη συνεργασία όλων των αναγκαίων υπηρεσιών για τα ευάλωτα αυτά άτομα. Με αυτό το τρόπο επιλύονται θέματα που τους ταλαιπωρούν, όπως παραπομπές στο σύστημα υγείας, κοινωνικά θέματα, αλλά και νομική συμπαράσταση. 

Τελικά η επιστημονική αυτή προσέγγιση βασίζεται στην δυνατότητα προσφοράς βοήθειας, υποστήριξης και κάλυψης αναγκών στον πληθυσμό-στόχο που παλεύει με το πρόβλημα της εξάρτησης στο εδώ και τώρα, χωρίς να χάνεται χρόνος, με αμεσότητα, διασφαλίζοντας τη πρόσβαση σε όλους.

Οι φιλοξενούμενοι του κέντρου φροντίζουν την γειτονιά τους

 

Διαβάστε επίσης