"Ώρα Πατρών": Η σύγκρισή μας με τη Βενετία να γίνεται μόνο για το Καρναβάλι

Σε ανακοίνωσή της, η Δημοτική παράταξη "Ώρα Πατρών", αναφέρει:

Ήταν αρκετά μερικά λεπτά για να μετατραπεί η πόλη σε Βενετία.

Πραγματικά είναι ακραία τα καιρικά φαινόμενα όταν ο όγκος του νερού είναι σχετικά μεγάλος σε πολύ μικρό χρόνο.

Όμως αυτό είναι κάτι γνωστό και αρκετές φορές επαναλαμβανόμενο μιας και συμβαίνει αρκετά συχνά στην πόλη μας στα ίδια και ίδια σημεία. Έπρεπε να υπάρχει ένα σχέδιο αντιμετώπισης και διαχείρισης. Ενώ είδαμε ότι μπορεί τα φαινόμενα να εξελίσσονται και πολύ πιο ακραία, δεν πήραμε το μάθημα μας, από το Βόλο και από όλη τη Θεσσαλία που τις προηγούμενες ημέρες υπέστησαν καταστροφή από υπερβολικό όγκου νερού. Αντιθέτως ακούσαμε και διαβάσαμε ευφυολογήματα για τις “έξυπνες δήθεν πόλεις”  που δήθεν "έξυπνα πνίγονται".

Δεν είναι ώρα για αστεία. Η παράταξή μας πολύ νωρίς είχε επιστήσει την προσοχή στη δημοτική αρχή για την κατάστρωση σχεδίου, τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και στην ΔΕΥΑΠ για να προβεί σε καθαρισμούς των φρεατίων, συντήρησης αντλιοστασίων κ.α.

Αναδείξαμε ότι τα κλαδιά, χαρτιά, σκουπίδια δίπλα από αποχετεύσεις με το πρώτο νερό θα τις έφραζαν.

Ζητήσαμε να υπάρχει επιμελής συντήρηση στα αντλιοστάσια έχοντας το παράδειγμα της καταστροφής προ δύο ετών στην παραλία Πατρών που τα αντλιοστάσια φάνηκε να μη δούλεψαν...

Το ίδιο πρόβλημα παρουσιάστηκε χθες στην Τερψιθέα με αποτέλεσμα κάτοικοι και επαγγελματίες να βγάζουν κραυγές απόγνωσης.

Ζητήσαμε από τις αρχές του 2019 ο ποδηλατόδρομος να περάσει μέσα από το λιμάνι και όχι να αποτελεί εμπόδιο για την απορροή των υδάτων, όπως έγινε στη χθεσινή έντονη κακοκαιρία.

Αποτελεί όμως εμπόδιο και πρόβλημα ακόμα και στη μικρή βροχόπτωση.

Δικαιολογία δεν μπορεί να υπάρξει για τον Δήμο και τη  ΔΕΥΑΠ ότι δήθεν δεν έχει χρήματα γιατί όταν θέλει έχει...

Είναι πρόσφατο για παράδειγμα το ότι η ΔΕΥΑΠ, προεκλογικά με δικά της χρήματα προχώρησε σε ασφαλτόστρωση αρκετών χιλιόμετρων στην πόλη ακριβώς πριν τις εκλογές για ευνόητους λόγους, όπου διαφήμιζε την παρέμβαση ο εκεί υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης και Πρόεδρος φίλιου της δημοτικής αρχής Πολιτιστικού Συλλόγου .

Είναι τουλάχιστον φθηνό το επιχείρημα ότι ήταν σκεπασμένα τα φρεάτια από επαγγελματίες γιατί εκτός από τον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου όλη η Πάτρα είχε πρόβλημα (π.χ. Ακρωτηρίου).

Ποια μέτρα αλήθεια είχε πάρει ο εργολάβος στην Άνω Πόλη, με τα  ανοιχτά "ορύγματα" και την κάτω πόλη που η βροχή παρέσυρε χώματα και πέτρες, ενώ γνώριζε ότι θα έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα; Ποιος ο έλεγχος αλλά και η κινητοποίηση της Δημοτικής αρχής;

Παράλληλα όμως με την Δημοτική αρχή θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και η Περιφέρεια, αρκετοί χείμαρροι παραμένουν  ακαθάριστοι, μόνο ένα μέρος του χειμάρρου Παναγίτσας έχει καθαριστεί στις εκβολές, τι έχει γίνει με το Διακονιάρη και τον καθαρισμό του κάτω από την Ελευθερίου Βενιζέλου;

Ζητάμε άμεσα τα στοιχεία της ΔΕΥΑΠ; Πόσα φρεάτια είχε καθαρίσει και ποιος εργολάβος; Με ποιο τίμημα; Ποιος ήταν ο έλεγχος της ΔΕΥΑΠ;

Επειδή το πινγκ-πονγκ της μετάθεσης ευθυνών από το Δήμο, στην Περιφέρεια και στην Κυβέρνηση δεν λύνει το πρόβλημα η δημοτική αρχή οφείλει να εκπονήσει άμεσα σχέδιο αντιμετώπισης των ακραίων φαινομένων, όχι για να το κρατήσει στα συρτάρια της όπως με την μελέτη Ρογκάν της διάβρωσης των ακτών αλλά για να το υλοποιήσει.

Να εκπονήσει σχέδιο να το καταθέσει, σε συνεργασία με την Περιφέρεια να προχωρήσουν στην υλοποίηση του.

Τον πολίτη λίγο τον ενδιαφέρει ποιος έχει το αγαπημένο σπορ της μετάθεσης ευθυνών, τον ενδιαφέρει να ζει σε ασφαλές περιβάλλον.

Ας μας συγκρίνουν για τη Βενετία μόνο για το Καρναβάλι και όχι για τα κανάλια μας και ας μη μας προτρέπουν να ζήσουμε στην Καλαμάτα....

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ