Υπουργείο Οικονομικών: Τι αλλάζει σε τράπεζες και servicers - «Κούρεμα» οφειλών μέχρι 28% στον εξωδικαστικό

Πώς θα δίνουν δάνεια και οι εταιρείες παροχής πιστώσεων

Τις βασικές πτυχές του σχεδίου νόμου για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα που τις αμέσως επόμενες ημέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου εντός Νοεμβρίου να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Πιο αναλυτικά, οι θεσμικές παρεμβάσεις κινούνται σε πέντε άξονες:

Θέσπιση κανόνων διαφάνειας από τις εταιρείες διαχείρισης: Από τον Μάρτιο 2024 οι εταιρείες θα έχουν υποχρέωση αναλυτικής παρουσίασης όλων των στοιχείων οφειλών των δανειοληπτών – διάρκεια, ύψος, επιτόκιο κλπ- και έως τότε μετά την υποβολή αίτησης θα έχουν την υποχρέωση εντός 30 ημερών να δώσουν στους ενδιαφερόμενους όλες τις λεπτομέρειες της οφειλής. Προβλέπεται παράλληλα απαγόρευση παρενόχλησης κατά την επικοινωνία και ένα αυστηρό πλαίσιο διαφάνειας και καλύτερης ενημέρωσης των δανειοληπτών. «Οι servisers πρέπει να αντιμετωπίζουν τον δανειολήπτη ως ευρωπαίο πολίτη» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι στο νομοσχέδιο προβλέπονται και αυστηρές κυρώσεις έως 500.000 ευρώ καθώς και ανάκληση αδείας σε περίπτωση παραβίασης των ισχυουσών διατάξεων. «Οι servicers οφείλουν να αντιμετωπίζουν τον δανειολήπτη ως πράγματι Ευρωπαίο πολίτη», σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης.

Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό: Θα προσφέρεται υψηλότερο κούρεμα έως 28% των οφειλών, ενώ το επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 3% σταθερό για τρία χρόνια. Υπενθυμίζεται πως σήμερα ίσχυε για τα δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση euribor +2,5%, ενώ για τα ανεξασφάλιστα euribor +3%. Παράλληλα, ρυθμίζεται το ζήτημα της κληρονομιάς των οφειλών. Όσον αφορά στους ευάλωτους, με το νέο σ/ν καθίσταται υποχρεωτική η αυτόματη αποδοχή της πρότασης από τους πιστωτές, οι οποίοι μπορούν να προσβάλουν την απόφαση στο δικαστήριο εφόσον διαθέτουν στοιχεία ότι δεν είναι ευάλωτος. Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση. «Ουσιαστικά, η ρύθμιση αυτή φέρνει τους πιστωτές ενώπιον των ευθυνών τους», τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, σημειώνοντας πως 1 στις 2 προτάσεις που αντιστοιχούν σε ευάλωτους απορρίπτεται.
Αλλαγές στον Φορέα Ακινήτων: Προκειμένου αυτός να καταστεί ελκυστικός στους επενδυτές, η κυβέρνηση, μέσω του νομοσχεδίου, προβλέπει ότι θα αποκτούν τα ακίνητα με έκπτωση 30% επί της εμπορικής αξίας του ακινήτου, ενώ αντίστοιχο θα είναι το όφελος και για τον δανειολήπτη στο πλαίσιο της επαναγοράς. Παράλληλα, καταργείται η υποχρέωση για καταβολή μισθωμάτων 12 έτη, με τον οφειλέτη να μπορεί να κάνει την επαναγορά νωρίτερα. Τέλος, εξομοιώνεται το φορολογικό καθεστώς με τις ΑΕΕΑΠ, ενώ ο οφειλέτης οφείλει να παρέχει πρόσβαση στον εμπειρογνώμονα για να ξέρει τι ακίνητο παίρνει. «Οι επενδυτές ζήτησαν εγγυήσεις του Δημοσίου, αλλά δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα», ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηδάκης.

Δάνεια από μη τραπεζικούς οργανισμούς: «Στόχος είναι να μην απευθυνόμαστε μόνο στις συστημικές και μη τράπεζες για δανεισμό», εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει αντίστοιχος κανονισμός της ΕΕ από το 2001, νομοθεσία που καταλαμβάνει ένα συγκεκριμένο τομέα από το 2014. Πιο αναλυτικά, απλοποιείται η δανειοδότηση έτσι ώστε εταιρείες παροχής πιστώσεων που μέχρι πρότινος έδιναν μόνο καταναλωτικά, πλέον να μπορούν να χορηγούν και στεγαστικά και – υπό προυποθέσεις – επιχειρηματικά. Παράλληλα, προβλέπεται η αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανείου ή η πίστωση για δάνεια που τελούν σε καθεστώς ρύθμισης, καλύπτοντας έτσι, τις δανειακές ανάγκες επιχειρήσεων που δεν ήταν εύκολο να δανειοδοτηθούν από τράπεζες.

Επέκταση άμεσων πληρωμών, για συναλλαγές χωρίς προμήθειες: Πρόκειται για το σύστημα IRIS που πλέον καθίσταται υποχρεωτικό και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Αυτοί είναι υποχρεωμένοι να συνδέσουν τους λογαριασμούς με αυτό το σύστημα. «Θα υπάρχουν τα POS και από την άλλη πλευρά το σύστημα άμεσων πληρωμών, μία διευκόλυνση που επιτρέπει την εξοικονόμηση πόρου και κόπου για τους πολίτες και δη, τους ευάλωτους, ενώ αποτελεί ένα επιπλέον όπλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής», κατέληξε ο αρμόδιος υπουργός.

 

ΠΗΓΗ
 

Διαβάστε επίσης