Σε ανώτατο βαθμό επιφυλακής κατά τρομοκρατικού κινδύνου (Vigipirate) τέθηκε από το βράδυ της Παρασκευής η Γαλλία, μετά από απόφαση του Γάλλου προέδρου Μακρόν, ο οποίος έθεσε σε ετοιμότητα 7.000 στρατιώτες σε όλη τη γαλλική επικράτεια.
Το ανώτατο επίπεδο συναγερμού εξαιτίας κινδύνου τρομοκρατικών επιθέσεων, δίνει στην γαλλική κυβέρνηση τη δυνατότητα προσφυγής σε έκτακτα μέτρα.
Αφορμή στάθηκε η στυγνή δολοφονική επίθεση σε σχολείο της πόλης Αράς (περιοχή του Πα-ντε-Καλέ) με συνέπεια το θάνατο ενός καθηγητή και τον τραυματισμό 3 άλλων ατόμων. Στο προαύλιο του σχολείου της Αράς, ο καθηγητής Ντομινίκ Μπερνάρ έχασε χθες τη ζωή του, από μαχαίρι στο χέρι 20χρονου πρώην μαθητή του, εμποδίζοντάς τον να εισβάλει στην αίθουσα των μαθητών. Αυτή η νέα επίθεση σε σχολείο αναβίωσε με τον πιο άγριο τρόπο τα τραύματα της δολοφονίας με αποκεφαλισμό πριν από τρία ακριβώς χρόνια του καθηγητή ιστορίας Σαμουέλ Πατί.
Συντετριμμένα πολλά μέλη της γαλλικής εκπαιδευτικής κοινότητας, αναλογίζονται με αγωνία «πότε θα ξυπνήσουν από αυτόν τον εφιάλτη». Παράλληλα θέτουν ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να υποδεχθούν εκ νέου τα παιδιά στο σχολείο, την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη, απαιτώντας παράλληλα μια προπαρασκευαστική συνάντηση των καθηγητών μεταξύ τους.
Το σχολείο της Αράς αποφασίστηκε πάντως να παραμείνει ανοιχτό και το Σάββατο για συζητήσεις με όσα παιδιά το επιθυμούν. Η ερχόμενη Δευτέρα κηρύχθηκε παράλληλα από τον υπουργό Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ «ημέρα περισυλλογής και ενότητας» σε όλα τα σχολεία της χώρας.
Στο μεταξύ, Μοχάμεντ Μογκουσκόφ είναι το όνομα του δράστη. Έχει ρωσική υπηκοότητα, γεννήθηκε στα σύνορα με την Τσετσενία. Έχει τέσσερα αδέλφια. Η οικογένειά του έχει μάλιστα βαρύ παρελθόν ισλαμιστικού φονταμενταλισμού.
Ο ίδιος είχε ήδη την ένδειξη επικινδυνότητας «S» στο φάκελο του. Ο μεγάλος αδελφός του είναι στη φυλακή από το 2019 για απόπειρα κατά αστυνομικών στο Ελιζέ, ο πατέρας έχει ήδη απελαθεί, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις παρεμπόδισαν το 2014 την απέλαση όλης της οικογένειας.
Ο Μοχάμεντ προστατεύεται με ειδικό καθεστώς από το νόμο έναντι της απέλασης, διότι έφθασε στη Γαλλία έξι ετών, ήτοι νεότερος από την ηλικία των δεκατριών. Στοιχείο σοβαρό, το οποίο μελετάται με φόντο τον μελλοντικό νόμο για τη μετανάστευση.