Αυτοδιοικητικές: Τα φαβορί, οι αμφίρροποι και τα ντέρμπι - Τι αναμένεται σε περιφέρειες και τους 2 μεγαλύτερους Δήμους

 

 

Σε έξι περιφέρειες και δύο κεντρικούς δήμους που η Νέα Δημοκρατία έδωσε χρίσμα σε υποψηφίους το παιχνίδι της εκλογής είναι ακόμη ανοιχτό, καθώς, οι αντίπαλοι του κυβερνώντος κόμματος έχουν αξιώσεις για τη διεκδίκηση του περιφερειακού ή δημαρχιακού θώκου στον δεύτερο εκλογικό γύρο.

Στις έξι περιφέρειες που δεν εκλέχθηκε περιφερειάρχης από τις κάλπες της 8ης Οκτωβρίου η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή για να αναδειχθεί ο νέος περιφερειακός άρχοντας, με τους υποστηριζόμενους από τη ΝΔ υποψήφιους να απειλούνται από πέντε «αντάρτες» και από έναν υποστηριζόμενο από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Τα δύο φαβορί

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη πρώτος ανήλθε ο Χρήστος Μέτιος (ΝΔ) με 42,30%, ενώ, στη δεύτερη θέση, ο «αντάρτης» Χριστόδουλος Τοψίδης με 35,34%. Κανένας από τους υπόλοιπους υποψηφίους δεν έχει ανακοινώσει στήριξη σε κάποιον από τους δύο μονομάχους. Εκτιμάται ότι ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ υποψήφιος θα καταφέρει να επικρατήσει και να εκλεχθεί ξανά περιφερειάρχης.

Αντίστοιχα, στην περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δημήτριος Πτωχός δύσκολα θα χάσει την πρώτη θέση που κατέκτησε στις πρώτες εκλογές. Είχε λάβει 42,61%, ενώ, ο αντίπαλός του Πέτρος Τατούλης 31,86%. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν στήριξαν κανέναν εκ των δύο. Όπως και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο υποστηριζόμενος υποψήφιος από τη ΝΔ είναι το φαβορί για εκλογή.

Οι αμφίρροπες

Ακόμη, δύο περιφέρειες είναι αμφίρροπες ως προς το αποτέλεσμα που θα αναδείξει η κάλπη την ερχόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

Στην περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Κώστας Αγοραστός (ΝΔ) έλαβε ποσοστό 41,37%, ενώ, ο Δημήτρης Κουρέτας (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) 34,11%.

Η τρίτη παράταξη ήταν η Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής των Αναστάσιο Τσιαπλέ, λαμβάνοντας 12,79%. Η κοινή γραμμή της -υποστηριζόμενης από το ΚΚΕ- παράταξης είναι λευκό ή αποχή, όμως, δεδομένο είναι, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της προέρχονται από τον αριστερό ή/και προοδευτικό χώρο και άρα πιο κοντά στον Δημήτρη Κουρέτα.

Η Ελευθερία Τζανακούλη (ανεξάρτητη -προερχόμενη από τη ΝΔ- που έλαβε 9,49%) εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης στον Κώστα Αγοραστό. Όμως, ήδη, επτά υποψήφιοι των ψηφοδελτίων της κ. Τζανακούλη υπογράφουν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι θα στηρίξουν την παράταξη του κ. Κουρέτα.

Τελευταία παράταξη με ποσοστό 2,25% ανήλθε η Αριστερή Παρέμβαση με επικεφαλής τον Νίκο Ταλαχούπη. Αντίστοιχα με τη Λαϊκή Συσπείρωση δεν εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης κάποιον εκ των δύο υποψηφίων, όμως, οι ψηφοφόροι της προέρχονται εξίσου από τον αριστερό/προοδευτικό χώρο.

Ακόμη, στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Αλκιβιάδης Στεφανής έλαβε 39,98%, ενώ, ο «αντάρτης» Κωνσταντίνος Μουτζούρης 33,81%.

Οι υπόλοιπες παρατάξεις στην περιφέρεια δεν πήραν θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου, ωστόσο, μένει να φανεί κατά πόσο θα επικρατήσει η κεντρική γραμμή της ΝΔ ή ο νυν περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης και εκ νέου υποψήφιος θα καταφέρει να συσπειρώσει ψηφοφόρους για τον δεύτερο γύρο.

Τα ντέρμπι

Μάχη θα δώσουν οι υποστηριζόμενες από τη ΝΔ παρατάξεις στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νησιών.

Στη Δυτική Μακεδονία ο «αντάρτης» Γιώργος Αμανατίδης έλαβε 35,54% και ανήλθε πρώτος. Ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης έλαβε 34,23%.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι, προερχόμενοι από την κεντροαριστερά και την αριστερά, δεν έχουν εκφράσει στήριξη σε κάποιον από τους δύο υποψηφίους. Όμως, εκτιμάται, ότι οι ψηφοφόροι τους εφόσον προσέλθουν στις κάλπες δύσκολα θα στραφούν στην υποψηφιότητα του κ. Κασαπίδη, που υποστηρίζεται από τη ΝΔ.

Τέλος, στην περιφέρεια Ιονίων Νησιών, η υποστηριζόμενη από τη ΝΔ και νυν περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα έλαβε 27,41% και ήρθε δεύτερη, πίσω από τον ανεξάρτητο -προερχόμενο από τη ΝΔ- Ιωάννη Τρεπεκλή, που πήρε 32,54%.

Ο συνδυασμός διαφοράς και έλλειψης δεξαμενής ψήφων για την κ. Κράτσα, εκτιμάται ότι ίσως θα αποτελέσουν τους κύριους λόγους που η νυν περιφερειάρχης ενδεχομένως θα χάσει τη θέση της.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρόδη Κράτσα σταμάτησε την προεκλογική δραστηριότητά της καθώς έφυγε από τη ζωή ο αδελφός της. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή της «το δυσάρεστο γεγονός δεν μου επιτρέπει να βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή τις τελευταίες μέρες του προεκλογικού αγώνα».

Δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης: Η μεγάλη διαφορά Μπακογιάννη και η εξίσωση Ζέρβα

Αν και ο Κώστας Μπακογιάννης στον δήμο Αθηναίων έλαβε αρκετά μεγάλο ποσοστό (41,35%), ο δεύτερος γύρος αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση. Και αυτό γιατί αντίπαλός του Χάρης Δούκας, που πήρε (14,19%) συσπειρώνει μέρος των λεγόμενων προοδευτικών ψηφοφόρων της πρώτης εκλογικής μάχης.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης (13,36%) στήριξε από την πρώτη στιγμή τον υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιο, γεγονός, που, αναμένεται θα πράξουν και το μεγαλύτερο κομμάτι των ψηφοφόρων του, που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ανοιχτό πεδίο υπάρχει -κυρίαρχα- στους ψηφοφόρους της «Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα» (6,09%) αλλά και -δευτερευόντως- σε αυτούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (12,88%), παρότι και οι δύο παρατάξεις δεν στηρίζουν επίσημα κανέναν υποψήφιο.

Παρά ταύτα, αν ο Κώστας Μπακογιάννης καταφέρει να μην έχει απώλειες στους δικούς του ψηφοφόρους εκτιμάται ότι θα μπορέσει να εκλεχθεί ξανά δήμαρχος Αθηναίων.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης η εξίσωση είναι κάπως πιο δύσκολη για τον υποστηριζόμενο από τη ΝΔ Κωνσταντίνο Ζέρβα, καθώς, παρότι ήρθε πρώτος σε ψήφους την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 27,33%, ο ανεξάρτητος -προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ- Στέλιος Αγγελούδης (25,74%) έχει λάβει την -άμεση ή έμμεση- στήριξη αρκετών προσώπων και παρατάξεων που δεν εισήλθαν στον δεύτερο γύρο, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που στον πρώτο γύρο στήριξε τον Σπύρο Πέγκα.

 

Διαβάστε επίσης