Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής για τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα Παλαιά Σφαγεία

Βιωματικά-δημιουργικά εργαστήρια 2023-2024

Αρχίζει τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου η κατάθεση δηλώσεων συμμετοχής των σχολείων για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικά-δημιουργικά εργαστήρια του σχολικού έτους 2023-2024 που θα πραγματοποιηθούν  στους χώρους των Παλαιών Σφαγείων του Δήμου Πατρέων από την ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, με εκπαιδευτές της Δομής Προώθησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Πατρέων.

Τα 5 εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικά-δημιουργικά εργαστήρια που είναι διαθέσιμα και θα πραγματοποιηθούν καθ΄ όλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς, είναι τα ακόλουθα:

1ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα-εργαστήριο: «Μάσκα ή Καπέλο»

Δημιουργικό εργαστήριο επιζωγράφισης και διακόσμησης καρναβαλικής μάσκας ή καπέλου από επαναχρησιμοποιημένα υλικά με σκοπό την σύνδεση του καρναβαλιού με την κοινωνία των μαθητών και την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης τους.

2ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα-εργαστήριο: «Καραγκιόζης»

Δημιουργικό εργαστήριο κατασκευής φιγούρας καραγκιόζη με σκοπό την εξοικείωση των μαθητών με το Θέατρο Σκιών, την σημασία του για την πόλη της Πάτρας και τις τεχνικές που το συνοδεύουν.

3ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα-εργαστήριο: «V.R.»

Βιωματικό εργαστήριο εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας με θέμα το Καρναβάλι. Σκοπός είναι η διερεύνηση και η ανακάλυψη της καρναβαλικής δημιουργίας και εμπειρίας από τους μαθητές με πρωτοπόρα ψηφιακά μέσα.

4ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα-εργαστήριο: «Κολάζ Μασκαράτας»

Δημιουργικό εργαστήριο κατασκευής και επένδυσης φιγούρας Μασκαράτας του Πατρινού Καρναβαλιού με κομμάτια υφάσματος και χαρτιού. Σκοπός είναι η σύνδεση του καρναβαλιού με την τέχνη του κολάζ και η εξοικείωση των μαθητών με την διαθεματικότητα στην καρναβαλική τέχνη.

5ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα-εργαστήριο: «Βιτρό Καρναβαλικών Παραστάσεων»

Δημιουργικό εργαστήριο κατασκευής και επιζωγράφισης καρναβαλικών παραστάσεων με πολύχρωμες πλαστικές διαφάνειες εμπνευσμένες από την τεχνική της υαλογραφίας. Σκοπός είναι η σύνδεση του καρναβαλιού με την τέχνη του βιτρό και την εξοικείωση των μαθητών με την διαθεματικότητα στην καρναβαλική τέχνη.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικά-δημιουργικά εργαστήρια απευθύνονται σε μαθητές όλων των βαθμίδων. Εξαίρεση αποτελούν τα εργαστήρια 2ο («Καραγκιόζης) και 5ο («Βιτρό Καρναβαλικών Παραστάσεων»), τα οποία αντιστοιχούν στις δεξιότητες μαθητών της Δ τάξης δημοτικής εκπαίδευσης και άνω.

Σημειώνεται ότι οι μαθητές μπορούν να φέρουν μαζί τους υλικά που ήδη διαθέτουν και θα ήθελαν να αξιοποιήσουν (περιοδικά, εφημερίδες, έντυπα, κουμπιά, υφάσματα, χάντρες κλπ).

Με το πέρας της σχολικής χρονιάς και λαμβάνοντας υπόψιν την σημαντικότητα της ώσμωσης των μαθησιακών αποτελεσμάτων με το κοινωνικό σύνολο, προβλέπεται η διεξαγωγή μαθητικού φεστιβάλ στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ