Χιλιανός στρατηγός εν αποστρατεία, ο οποίος καταδικάστηκε μαζί με άλλους πρώην αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων για τη δολοφονία το 1973 του λαϊκού τραγουδιστή Βίκτορ Χάρα, την επομένη του στρατιωτικού πραξικοπήματος του Αουγούστο Πινοσέτ, αυτοκτόνησε χθες Τρίτη, πριν από τη φυλάκισή του, ανακοίνωσε η εισαγγελία.
Όταν αστυνομικοί μετέβησαν στο σπίτι του για να τον οδηγήσουν στη φυλακή, ο στρατηγός ε.α. Ερνάν Τσακόν, 85 ετών, «πήρε όπλο το οποίο έστρεψε στον εαυτό του», αυτοπυροβολήθηκε και πέθανε ακαριαία, εξήγησε στον Τύπο ο εισαγγελίας Κλαούντιο Σουάσο.
Προχθές Δευτέρα, το ανώτατο δικαστήριο της Χιλής επικύρωσε τις καταδίκες σε ποινές κάθειρξης 8 ως 25 ετών σε βάρος του στρατηγού ε.α. Τσακόν και άλλων έξι πρώην στρατιωτικών, για τη δολοφονία του Βίκτορ Χάρα.
Οι επτά απόστρατοι, ηλικιών μεταξύ 73 και 85 ετών, παρέμεναν ελεύθεροι ως αυτή την αμετάκλητη καταδίκη τους.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο απόστρατος στρατηγός είχε συμμετάσχει στη διαλογή και στην ανάκριση πολλών από τους 5.000 πολιτικούς κρατούμενους που μετήχθησαν στο στάδιο του Σαντιάγο –σήμερα φέρει το όνομα του Βίκτορ Χάρα– αμέσως μετά το αιματηρό στρατιωτικό πραξικόπημα με το οποίο ανατράπηκε ο σοσιαλιστής πρόεδρος Σαλβαδόρ Αγιέντε, ο οποίος εξελέγη το 1970.
Ο Βίκτορ Χάρα, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής και φλογερός υποστηρικτής του προέδρου Αγιέντε, ήταν ανάμεσα στους κρατούμενους που ανακρίθηκαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν στο στάδιο. Το πτώμα του βρέθηκε μερικές ημέρες αργότερα, με τραύματα από 44 σφαίρες. Ήταν 40 ετών.
Το πτώμα συγκρατούμενού του, του Λιτρέ Κιρόγκα, 33 ετών, διευθυντή του συστήματος φυλακών και επίσης μέλους του ΚΚ Χιλής, βρέθηκε με σημάδια από βασανιστήρια κοντά σε αυτό του Βίκτορ Χάρα και άλλων τριών πολιτικών κρατούμενων σε εκταφή που διατάχθηκε να γίνει το 2009.
Ο Βίκτορ Χάρα κατόπιν κηδεύτηκε σε επίσημη τελετή στην οποία συγκεντρώθηκαν χιλιάδες Χιλιανοί, ανάμεσά τους η τότε πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ.
Τροβαδούρος της ειρήνης, οι στίχοι του οποίου μίλαγαν για αγάπη, διαμαρτυρία και κοινωνική δικαιοσύνη, ο Βίκτορ Χάρα υπήρξε εμβληματική μορφή της λατινοαμερικάνικης λαϊκής μουσικής, με τραγούδια όπως το El derecho de vivir en paz («Το δικαίωμα να ζεις ειρηνικά»).
Ενέπνευσε μουσικούς όπως το συγκρότημα U2 και ο Μπομπ Ντίλαν. Κατά τη διάρκεια συναυλίας του το 2013 στο Σαντιάγο, ο Μπρους Σπρίνγκστιν του απέτισε φόρο τιμής.
Μερικές ημέρες πριν από την 50ή επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Χιλή, το ανώτατο δικαστήριο της Χιλής απένειμε μεταθανάτια χθες Τρίτη τον τίτλο του δικηγόρου σε οκτώ από τους ανθρώπους που δολοφονήθηκαν την περίοδο της χούντας του Πινοτσέτ, ανάμεσά τους στον πρώην υπουργό Εσωτερικών του προέδρου Αγιέντε, τον Χοσέ Τοά.
Ο πατέρας της σημερινής υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Ασφάλειας, της Καρολίνας Τοά, είχε συλληφθεί, βασανιστεί και δολοφονηθεί από πράκτορες της δικτατορίας. Το στρατιωτικό καθεστώς διατεινόταν για χρόνια πως ο θάνατός του οφειλόταν σε αυτοκτονία.
Ο δικτάτορας Αουγούστο Πινοσέτ κυβέρνησε τη Χιλή με σιδηρά πυγμή ως το 1990. Πέθανε το 2006, χωρίς να καταδικαστεί ποτέ για τα εγκλήματα του καθεστώτος του, το οποίο σκότωσε τουλάχιστον 3.200 αγωνιστές της αριστεράς και άλλους φερόμενους ως αντιπάλους του, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP