Πού στοχεύει ο Ανδρουλάκης

 

Επιτελικό κράτος, κοινωνική πολιτική και περιβάλλον στην ατζέντα του ΠΑΣΟΚ ενόψει της έναρξης της νέας πολιτικής σεζόν.

Το πέρας του Δεκαπενταύγουστου είναι χρονικό ορόσημο για τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς το επόμενο διάστημα αρχίζουν οι συζητήσεις για τη χάραξη της στρατηγικής του κόμματος ενόψει της έναρξης της νέας πολιτικής σεζόν.

Το ΠΑΣΟΚ ξεδιπλώνει καθιερωμένα τη στρατηγική του στην επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη και τη ΔΕΘ, ωστόσο η ατζέντα των θεμάτων στα οποία θα δώσει έμφαση έχουν ήδη φανεί – τόσο στις δηλώσεις του ίδιου του Νίκου Ανδρουλάκη όσο και στα σημεία πολιτικής που κυριαρχούν στις επιλογές και στις παρεμβάσεις του επίσημου κόμματος και των στελεχών του.

Στην υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή το ΠΑΣΟΚ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην «αποτυχία του επιτελικού κράτους», στην οποία αποδίδονται τα επιχειρησιακά λάθη τα οποία επέτρεψαν την κάθοδο των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και την καταδρομική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια.

«Οι ταμπέλες του «επιτελικού κράτους» και του «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού», που τόσο αυτάρεσκα χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, αποδεικνύονται τις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησής της ότι είναι το επικοινωνιακό περιτύλιγμα ενός συγκεντρωτικού και αναποτελεσματικού τρόπου διακυβέρνησης», ανέφερε σ’ αυτό το μήκος κύματος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – το μοτίβο της κριτικής για το επιτελικό κράτος έχει ξεκινήσει ήδη πριν από τις εκλογές, ειδικά μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, το οποίο για τη Χαριλάου Τρικούπη επιβεβαίωσε πως επί τέσσερα χρόνια οι μεταρρυθμίσεις που εξαγγέλλει η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν μεγαλύτερη επικοινωνιακή παρά πραγματική αξία.

Το βασικό επιχείρημα για την αναποτελεσματικού επιτελικού κράτους βασίζεται και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν είναι καινούργια, αλλά βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο ρόλος του Δούκα

Παράλληλα, τόσο η στροφή των Σοσιαλδημοκρατών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της κοινωνίας από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης όσο και η επιλογή του Χάρη Δούκα για τον Δήμο Αθηναίων δείχνει την έμφαση που δίνει το ΠΑΣΟΚ στις περιβαλλοντικές πολιτικές και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι «γέφυρες» που φτιάχνει ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τα μεγαλύτερα οικολογικά κινήματα μπορούν να αξιοποιηθούν και ευρύτερα – ωστόσο ακόμα κι αν κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί, δείχνει πως και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο ή τουλάχιστον γνωρίζει την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει.

ΕΣΥ, παιδεία, εργασιακά

Σε επίπεδο πολιτικής, υπάρχουν τομείς που δείχνουν τις ιδεολογικές διαφορές που εξακολουθούν, για τη Χαριλάου Τρικούπη, να υπάρχουν ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ – σε αντίθεση με το «υπερκομματικό» αφήγημα της κυβέρνησης όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή. Ενας από αυτούς τους τομείς είναι η υγεία και η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, καθώς ο δωρεάν χαρακτήρας θεωρείται διαχρονικά «έργο ΠΑΣΟΚ».

Πέρα από στοιχεία πολιτικής κληρονομιάς, στο ΠΑΣΟΚ έχουν καταθέσει και τις σχετικές προτάσεις που έχουν στον πυρήνα τους τη διατήρησή του.

Παράλληλα, έμφαση θα δοθεί σε θέματα εργασιακών δικαιωμάτων (και λόγω των επικείμενων αλλαγών που προανήγγειλε ήδη ο αρμόδιος υπουργός), αλλά και στην παιδεία – δεν είναι τυχαία η κριτική στην πανεπιστημιακή αστυνομία καθώς και στο γεγονός πως, απέναντι στις αλλαγές του άρθρου 16 που έχει ήδη εξαγγείλει το Μέγαρο Μαξίμου, η Χαριλάου Τρικούπη θέτει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που αφορούν την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

«Αυτό που ποτέ δεν θα ακούσουμε από τα χείλη του Πρωθυπουργού και του υπουργού του είναι ότι οι αναγγελθείσες μεταρρυθμίσεις αποτελούν δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησής τους. Δεσμεύσεις οι οποίες είτε δεν τηρήθηκαν είτε παρέμειναν ημιτελείς», είχε αναφέρει ο αρμόδιος τομεάρχης Στέφανος Παραστατίδης, κατά την πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον νέο υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη.

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης