Πάτρα - 2ο Συνέδριο IMPACT 2023: «Υποδομές και ενίσχυση της οικονομίας»

Η επίσημη έναρξη του συνεδρίου έχει προγραμματιστεί στις 6 το απόγευμα

Με μια κομβικής σημασίας συνεδρία με αντικείμενο το «Οικοσύστημα των επιχειρήσεων στη Δυτική Ελλάδα», τη δυναμική που παρουσιάζει σήμερα αλλά και τις προοπτικές που έχει ξεκίνησε τις εργασίες του το 2ο Συνέδριο IMPACT 2023 «Υποδομές και ενίσχυση της οικονομίας» που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, η εφημερίδα ΓΝΩΜΗ και ο ΣΤΕΔΕ με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΤΕΔΕ Ι. Κικίδης ανέλυσε το status του οικοσυστήματος των επιχειρήσεων στην Δυτική Ελλάδα.

Στην εισήγησή του ο κ. Κικίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη διαμόρφωση του συγκεκριμένου οικοσυστήματος, σε ανακοινώσεις και αφίξεις που σχετίζονται με νέες καινοτόμες επιχειρήσεις που εντάσσονται στο δίκτυο προσφέροντας θέσεις απασχόλησης, όπως για παράδειγμα η Κnowledge και η Deloitte που ήδη έχουν προβεί σε πολλές προσλήψεις. Μάλιστα, η δεύτερη που παρέχει ελεγκτικές, φορολογικές, συμβουλευτικές υπηρεσίες, διαχείριση επιχειρηματικού κινδύνου και χρηματοοικονομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών με περισσότερους από 225.400 επαγγελματίες σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ  είναι η 4η  μεγαλύτερη αυτής της φυσιογνωμίας εταιρεία  στον κόσμο. Τέλος ο κ. Κικίδης αναφέρθηκε στην εξέλιξη του οικοσυστήματος με τις προϋποθέσεις των παρουσών συνθηκών και τι πρέπει να υλοποιηθεί περαιτέρω ώστε το συγκεκριμένο οικοσύστημα επιχειρήσεων στη Δυτική Ελλάδα  να αποτελέσει πόλο έλξης και να καταστεί περισσότερο ελκυστικό.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην έλλειψη ταλέντων στις επιχειρήσεις, στην αδυναμία προσέλκυσης επιστημόνων από το εξωτερικό λόγω μη ανταγωνιστικών μισθών, στο μη θελτικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, ενώ τόνισε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει στοχευμένες πολιτικές για να υποστηρίξει την καινοτομία παρά το πρόβλημα της γραφειοκρατίας. «Στην περιοχή μας πρέπει να δούμε τη ζώνη καινοτομίας για να προσελκύσουμε τους επενδυτές λέγοντας πως πρέπει να γίνει μια συντεταγμένη προσπάθεια σε συνεργασία με όλους τους φορείς για να δημιουργηθεί στην Πάτρα το Κέντρο Καινοτομίας, λέγοντας πως έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για να φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Λαδόπουλου», κατέληξε. 

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο Νίκος Φαρμακιώτης, εκ μέρους της ADVENT Technologies Sales & Marketing Manager, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με κύριο καύσιμο το υδρογόνο και ανέπτυξε αναλυτικά τα καινοτόμα προϊόντα της. 

Υπογράμμισε πως η χώρα μας δεν διαθέτει ακόμα υποδομές για υδρογόνο, η εταιρεία έχει ως «μεταβατικό όχημα» τη μεθανόλη, ως εναλλακτική χρήση ενέργειας και τόνισε πως ήδη υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη σε τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, ναυσιπλοΐας κ.ά. Ανακοίνωσε πως η εταιρεία στοχεύει 650 θέσεις εργασίας στην προσεχή 7ετία με τα καινοτόμα προϊόντα του παρέχοντας «οξυγόνο» στην εθνική οικονομία.

«ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ»

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε και η εισήγηση του Διευθύνοντος Σύμβουλου και ιδρυτή της Code4thought Ιωάννη Κανελλόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στον έλεγχο των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Ο ίδιος επεσήμανε το γεγονός των επικείμενων νομοθεσιώνσε Ε.Ε., ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία προτάσσοντας παραδείγματα για το τι σημαίνει έλεγχος της τεχνητής νοημοσύνης, κατά πόσο το σύστημα είναι δίκαιο, διαφανές και ως προς τις αποφάσεις του ασφαλές. «Εννοείται ότι  το σύστημα της τεχνητής νοημοσύνης, είναι ένα σύστημα το οποίο βασίζεται σε αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και υπάρχουν νομοθεσίες που ψηφίζονται ώστε να επιβάλλουν ελέγχους. Έχουμε ιδία αντίληψη με κάποια πρακτικά παραδείγματα από δουλειές που έχουμε κάνει όπου που ελέγχουμε τέτοιους αλγόριθμους καθότι έχουμε φτιάξει μια τεχνολογία που κάνει τους ελέγχους», υπογράμμισε ο κ. Κανελλόπουλος, τονίζοντας πως πρέπει να μπορούμε να βάλουμε κανόνες και όρους στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Παράλληλα, τόνισε πως «είναι πρόκληση να βρίσκουμε ανθρώπινο δυναμικό στην Πάτρα παρά το γεγονός ότι έχει πλεονεκτήματα ως πόλη οπότε έχουμε πολύ δρόμο ακόμα».

ΣΤΟΧΟΣ ΟΙ 250 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ

Την πρόθεση για δημιουργία 250 θέσεων εργασίας εντός της προσεχούς τριετίας ανακοίνωσε ο Νίκος Χριστοδούλου DELOITTE Consulting Leader, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβουλευτικής με τεχνολογική κατεύθυνση εταιρείες. Ηδη, όπως ανέφερε πως η επιλογή της εταιρείας να γίνει μέρος του Οικοσυστήματος της Πάτρας μεταφράζεται σε 87 θέσεις εργασίας σε ένα 6μηνο ενώ σε όλη τη χώρα μετρά 2.800 θέσεις. . 

«Το στοίχημα είναι να μπορέσουν άνθρωποι από όλη τη Δυτική Ελλάδα να δουλεύουν για μας με έδρα την Πάτρα, η οποία διαθέτει καλό υλικό και προσφέρει αυτά που χρειάζονται οι άτομα με ταλέντο να κάνουν ένα βήμα στην καριέρα τους. Εμείς η υποστηρίζουμε πελάτες σε όλη την Ευρώπη και το εξωτερικό, οι συνθήκες δουλειάς είναι παντού ίδιες και η έλλειψη επιστημόνων τεχνολογίας είναι μεγάλη σε όλη την χώρα αλλά και σε όλη την Ευρώπη» κατέληξε, τονίζοντας πως θα πρέπει να δοθούν κίνητρα (π.χ. φορολογικά, κ.ά.) για να έρθουν στην Ελλάδα επιστήμονες από το εξωτερικό καθώς διαθέτει τις προϋποθέσεις για να μετατραπεί σε κόμβο τεχνολογιών σε όλη την Ευρώπη. 

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΕΝΑΡΞΗ

Η επίσημη έναρξη του συνεδρίου έχει προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη στις 6 το απόγευμα με συντονιστή τον πρόεδρο του ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, Δ. Σερπάνος. Στο πλαίσιο της έναρξης θα απευθύνουν χαιρετισμό, βουλευτές του Νομού, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής, Χρήστος Μπούρας.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ