Εργατικό Κέντρο Πάτρας: Μέτρα τώρα για τον επερχόμενο καύσωνα

Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας:

Ο παρατεταμένος καύσωνας που αναμένεται από την Τετάρτη 12 Ιουλίου στην χώρα μας επιβάλει την άμεση κινητοποίηση των συνδικάτων για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων.

Δίπλα στην εντατικοποίηση και τα εξαντλητικά ωράρια έρχεται να προστεθεί και η θερμική καταπόνηση, πολλαπλασιάζοντας έτσι τους κινδύνους για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κατηγορίες με χρόνια προβλήματα.

Την ίδια ώρα που η εργοδοσία εκβιάζει τους εργαζόμενους να συνεχίσουν την εργασία τους σε συνθήκες καύσωνα  έτσι ώστε να μην χαθεί ούτε λεπτό από την παραγωγή και από τα κέρδη τους, παίζοντας τη ζωή των συναδέλφων μας κορόνα – γράμματα η κυβέρνηση και ο διαλυμένος ελεγκτικός μηχανισμός της Επιθεώρησης Εργασίας μόνο συστάσεις κάνουν στους εργοδότες.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις. Μόνο με την δική μας παρέμβαση μπορούμε να προστατέψουμε τη ζωή και την υγεία μας.

Απαιτούμε για τις μέρες του καύσωνα  

- Διακοπή άμεσα  όλων  των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς κελσίου. Αντίστοιχα άμεση διακοπή εργασιών σε επιβαρημένους θερμικά χώρους με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου.

- Αποχή απ την εργασία όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λ.π ) με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου.

- Συχνά διαλλείματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης και της στολής εργασίας.

- Περιορισμό των βαριών εργασιών όταν η θερμοκρασία και η υγρασία δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

-  Συνεχή διάθεση πόσιμου, δροσερού νερού στους εργαζόμενους, κοντά στη θέση εργασίας τους.

- Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλλείματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

Παράλληλα καλούμε όλους τους εργαζόμενους  να απευθύνονται άμεσα στα σωματεία τους,  για κάθε παραβίαση των μέτρων προστασίας  της υγείας απ’ τους εργοδότες.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ