Ρωσία: Ελεύθεροι περίπου 32.000 πρώην κρατούμενοι αφού πολέμησαν στην Ουκρανία

 

 

Δεκάδες χιλιάδες ρώσοι πρώην κρατούμενοι που πολέμησαν στην Ουκρανία επέστρεψαν ελεύθεροι στη Ρωσία αφού εκπλήρωσαν τους όρους του συμβολαίου τους.

Περίπου 32.000 άνδρες οι οποίοι στρατολογήθηκαν από φυλακές της Ρωσίας για να πολεμήσουν στη σύρραξη στην Ουκρανία επέστρεψαν στη χώρα τους, γνωστοποίησε χθες Κυριακή ο επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Press service of «Concord» via Reuters).

Εκφράζουν ανησυχία

Εκπλήρωσαν τους όρους των συμβολαίων που υπέγραψαν κι αναπτύχθηκαν σε μάχες, διευκρίνισε.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολλές γυναίκες εκφράζουν ανησυχία για το γεγονός πως χιλιάδες κακοποιοί, ανάμεσά τους καταδικασμένοι για φόνους και άλλα βίαια εγκλήματα, έλαβαν χάρες και επανεντάσσονται στη ρωσική κοινωνία πρόωρα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιοι διέπραξαν ήδη νέες δολοφονίες. Για τον επικεφαλής της Βάγκνερ απεναντίας πρόκειται για σπουδαίο πρόγραμμα επανένταξης στην κοινωνία.

Ο κ. Πριγκόζιν διαβεβαίωσε χθες μέσω Telegram πως όσοι αφέθηκαν ελεύθεροι έχουν διαπράξει μόλις 83 εγκλήματα.

Πρόκειται για αριθμό υποογδονταπλάσιο από όσα κακουργήματα διαπράχθηκαν από κακοποιούς που αφέθηκαν ελεύθεροι αφού εξέτισαν τις ποινές τους, υποστήριξε.

Θα λάμβαναν χάρη

Ο Γεβγένι Πριγκόζιν, που θεωρείται άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στρατολόγησε προσωπικά ορισμένους από τους κατάδικους.

Oσοι υπέγραφαν συμβόλαια που προέβλεπαν πως θα πολεμούσαν στην Ουκρανία θα λάμβαναν χάρη από τον ένοικο του Κρεμλίνου. Προϋπόθεση ήταν να υπηρετήσουν για τουλάχιστον έξι μήνες στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία.

Τον Μάρτιο, ο κ. Πριγκόζιν δήλωνε πως ο αριθμός των πρώην φυλακισμένων στις τάξεις της Βάγκνερ ήταν 5.000.

Μετά την κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ (ανατολική Ουκρανία, οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τη σοβιετική της ονομασία, Αρτιόμοβσκ), είπε πως οι απώλειες της εταιρείας μισθοφόρων του εκεί έφθασαν τους 20.000 άνδρες, συμπεριλαμβανομένων 10.000 πρώην φυλακισμένων.

Με στρατιωτικές τιμές

Σε πολλές περιπτώσεις, φρόντισε προσωπικά πρώην κατάδικοι να κηδευτούν με στρατιωτικές τιμές.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνουν πως ο ρωσικός στρατός στρατολογεί πλέον μαζικά στις φυλακές.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ