Οταν οι καλές πωλήσεις των εφημερίδων δελέαζαν τους διαφημιζόμενους, δημοσιεύονταν πολλές μικρές αγγελίες στις σελίδες τους. Για να πετύχουν λοιπόν καλό μετερίζι οι ενδιαφερόμενοι, έβρισκαν τίτλους ή όρους που άρχιζαν από ένα έως και τρία άλφα ή από άλφα βήτα. Κάπως έτσι έγιναν της μόδας τα «ΑΒάδιστα», για διαφημίσεις «σοφτ» σωματεμπορικού περιεχομένου. Και ξανάρθε στην επιφάνεια το επίθετο «άατος», παναπεί ακόρεστος, που λεξιθήρες-σαΐνια της ρεκλάμας το ανακάλυψαν στην ομηρική «Ιλιάδα» και στην ησιόδεια «Θεογονία».
Το λαβράκι όμως ήταν άλλο: το πολύ πιο εντυπωσιακό «αάατος», ανίκητος, άμεμπτος αλλά και ολέθριος. Από τον βαθύ ύπνο του στα ομηρικά έπη, το ΑΑΑ επίθετο βρέθηκε μπροστάρης στις μικρές αγγελίες. Και να που τώρα, ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη κάλπη, το «αάατος» έγινε η δημοφιλέστερη λέξη της ελληνικής. Εκατοντάδες πολιτευόμενοι σπεύδουν ν’ αλλάξουν το επώνυμό τους. Να γίνουν Αάατοι, σκέτοι, ή Ααατοι-Παπαδόπουλοι, Ααατοι-Χαλακατεβάκηδες κτλ. Ωστε να μπαίνει πάνω πάνω το όνομά τους στο ψηφοδέλτιο και να πολλαπλασιάσουν τις πιθανότητές τους να εκλεγούν βουλευτές, περιφερειακοί ή δημοτικοί σύμβουλοι, ή μέλη σε συμβούλια κάθε λογής, συνδικαλιστικά, αθλητικά, επιστημονικά.
Αδικα αναζητούν οι της πολιτικής επιστήμης τι ωθεί έναν ψηφοφόρο να επιλέξει τον/την τάδε υποψήφιο και όχι τον/τη δείνα. Αν ρωτούσαν στην Πλεύση Ελευθερίας, θα λύνονταν αμέσως οι απορίες τους. Οι πολίτες, λέει το κόμμα της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου, σταυρώνουν με βάση την αλφαβήτα. Είσαι ψηλά στο ψηφοδέλτιο επειδή οι σοφοί γονείς σου σού κληροδότησαν επώνυμο από άλφα, βήτα ή έστω δέλτα; Ανεμος ούριος, δηλαδή αααήρ, φουσκώνει τα πανιά σου. Σου φόρτωσαν ένα ύψιλον ή ένα χι; Σε χαντάκωσαν, και υπέροχος να είσαι, και χαρισματικός.
Η κ. Κωνσταντοπούλου, αδιαφορώντας για τις επιλογές των ψηφοφόρων την 21η Μαΐου, έφερε τα πάνω κάτω στις λίστες των υποψηφίων του κόμματός της, όπως άλλωστε και ο κ. Δημήτρης Νατσιός της Νίκης, με την οποία η θολή ιδεολογικά Πλεύση μοιράζεται την απέχθεια για την «προδοτική συμφωνία των Πρεσπών». Αν με την αυταρχική πράξη της πρόσβαλε την αξιοπρέπεια αρκετών υποψηφίων της Πλεύσης, καθώς και την ψήφο των πολιτών, με τις εξηγήσεις της πρόσβαλε τη στοιχειώδη λογική. Καρδούλα αγαπησιάρικη αντί γροθιάς και ροδόνερο αντί Ροβεσπιέρου; Εντάξει. Αλλά η καρδιά αυτή δεν χωράει τους ίδιους τους ανθρώπους που σε εμπιστεύτηκαν;