Ο προοδευτικός ιερέας του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά - Σφοδρές αντιδράσεις για την απόφαση να τεθεί σε αργία

Κύμα συμπαράστασης μετά την απόφαση να τεθεί σε προσωρινή αργία ο πατέρας Αλέξανδρος επειδή έκανε «παπαδάκια» δύο κορίτσια την Κυριακή της Πεντηκοστής

Εγινε αμισθί παπάς στα 66 του χρόνια, διαβάζει το Ευαγγέλιο μεταφρασμένο στη Δημοτική καθηλώνοντας το ποίμνιό του, ενώ δίδαξε τον λόγο του Θεού επί 37 έτη μέσα στις σχολικές τάξεις: από το Νυχτερινό των Εξαρχείων μέχρι τη Θεολογική Σχολή του Σίδνεϊ στην Αυστραλία.

Από χθες, για χιλιάδες πιστούς είναι θύμα ενός θρησκευτικού φονταμενταλισμού που επιχειρείται να επιβληθεί από σκοτεινές δυνάμεις μέσα στην Εκκλησία. Ο ιερέας Αλέξανδρος Καριώτογλου, εφημέριος στον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα, είναι ο άνθρωπος στο πρόσωπο του οποίου ξεσηκώθηκε ένα πρωτοφανές κύμα συμπαράστασης μετά την απόφαση να τεθεί σε προσωρινή αργία επειδή έκανε «παπαδάκια» δύο κορίτσια την Κυριακή της Πεντηκοστής.

Αντιδράσεις

Η κίνησή του προκάλεσε την αντίδραση συντηρητικών κύκλων, ενώ υπό τις πιέσεις αυτές η Αρχιεπισκοπή Αθηνών τον ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να ιερουργεί έως ότου η υπόθεση συζητηθεί στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Πιστοί, καθηγητές Θεολογίας, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τη διαδρομή του μέσα και έξω από την Εκκλησία κατακεραυνώνουν την απόφαση επισημαίνοντας πως ο πατέρας Αλέξανδρος είναι ένας πεφωτισμένος ιερέας, μια προοδευτική φωνή που ενισχύει με το έργο του τη χριστιανική πίστη. Ανάμεσα σε όσους πήραν θέση για το θέμα ήταν ο πατέρας Λίβυος, ο οποίος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημείωσε:

«Οταν ένας ιερέας άμισθος, που έχει αφιερώσει ολάκερη τη ζωή του στην Εκκλησία και τη θεολογία, απειλείται με αργία και βάναυσα λοιδορείται από αγέλες θρησκευτικών φονταμενταλιστών επειδή έδωσε σε δύο κοριτσάκια να κρατήσουν τη λαμπάδα στη Θεία Λειτουργία, τότε κάτι σίγουρα δεν πάει καλά στην Εκκλησία. Αλλά γιατί δεν μας αρέσει η αλήθεια; Ο Χριστός δεν μας ζήτησε να είμαστε ακέραιοι και αληθινοί; Γιατί δεν λένε καθαρά όλοι αυτοί που ενοχλήθηκαν από τα κοριτσάκια που κρατούσαν, ως Αγγελοι πραγματικά, τη λαμπάδα στη Θεία Λειτουργία ότι το πρόβλημά τους είναι η γυναίκα;; Ναι, η γυναίκα είναι το πρόβλημά τους και όχι η τήρηση των κανόνων της Εκκλησίας, τους οποίους επιλεκτικά χρησιμοποιούν όπως και όπου θέλουν. (…) Το πρόβλημά τους είναι η γυναίκα, διότι τη θεωρούν μιαρή, βρώμικη και κατώτερη του άνδρα. Αυτή είναι όλη η αλήθεια. Ολα τα άλλα περί κανόνων είναι ένα ωραίο άλλοθι του μισογυνισμού και της ψυχοπαθολογίας τους. Κάθε γυναίκα είναι μέλος και μέρος του Αναστημένου Σώματος του Χριστού. Ο Χριστός την έχει ήδη συμπεριλάβει στην Εσχατη Δόξα Του, την οποία βιώνουμε σε κάθε Θεία Λειτουργία».

Σπουδές

Αλλωστε, ο πατέρας Αλέξανδρος Καριώτογλου, ο οποίος έχει κάνει πλούσιες σπουδές, είναι διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας βιβλίων, έχει αποδείξει εδώ και χρόνια ότι δεν αποκλείει κανέναν από την οικογένεια της Ορθοδοξίας. Είχε επισημάνει χαρακτηριστικά σε παλαιότερη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ»: «Στο 52ο Σχολείο του Κολωνού, όπου υπηρέτησα, υπήρχαν πολλοί ξένοι μαθητές και είχα μάθει το «καλημέρα» σε όλες τις γλώσσες. Μετά την προσευχή το έλεγα στα αγγλικά, στα ρουμάνικα, στα αραβικά και χαίρονταν τα παιδιά. Εγώ τους έλεγα ότι σέβομαι απόλυτα την πίστη του καθενός.

Είχα δυο μαθήτριες από τη Συρία που φορούσαν μαντίλα. Στην Α’ Λυκείου έκανα πάντοτε ένα μάθημα στο οποίο έφερναν τα παιδιά προζύμι, αλάτι, νερό και ζυμώναμε πρόσφορο. Το έπαιρναν στα σπίτια τους, το έψηναν και το πηγαίναμε στην εκκλησία να το λειτουργήσουμε. Τότε ρώτησα τα δυο κορίτσια: «Θα θέλατε να συμμετάσχετε; Θα φτιάξουμε το Σώμα του Χριστού». «Ναι, κύριε», μου απάντησαν. Και ήρθαν και στην εκκλησία. Από τη στιγμή που σέβεσαι τον άλλο, θα σε σέβεται κι εκείνος».

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης