Πανελλήνιες: Σχολιασμός θεμάτων Βιολογίας, Αρχαίων και Μαθηματικών από την ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΝΩΣΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ από τα φροντιστήρια ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΝΩΣΗΣ: 

Τα φετινά θέματα της Βιολογίας προσανατολισμού χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα βατά, αναμενόμενα και χωρίς ασάφειες. Καλύπτουν ικανό φάσμα της συνολικής εξεταστέας ύλης και συγκεκριμένα:

στο θέμα Α υπήρχαν ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής οι οποίες δεν παρουσίαζαν κάποια ιδιαίτερη δυσκολία.
το θέμα Β κινήθηκε στα όρια του αναμενόμενου
το θέμα Γ χαρακτηρίζεται μέτριας δυσκολίας. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι υποψήφιοι στις λεπτομέρειες των εκφωνήσεων.
το θέμα Δ δεν εμπεριείχε παγίδες, ένας προετοιμασμένος μαθητής μπορούσε να ανταπεξέλθει με ευκολία στις απαιτήσεις των ερωτημάτων. 

Εν κατακλείδι, τα θέματα απευθύνονται σε καλά διαβασμένους υποψηφίους που έχουν εμβαθύνει στην ύλη, απαιτούν πλήρη κατανόηση των εννοιών, μηχανισμών και τεχνικών. Για ένα τέτοιο μαθητή το άριστα είναι επιτεύξιμο.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Νίκη Γιαννακοπούλου

 

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΩΝ από τα φροντιστήρια ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΝΩΣΗΣ

Αδίδακτο Κείμενο:

Το κείμενο ήταν απόσπασμα από τον Πλάτωνα -Θεάγης-. Οι συντακτικές και γραμματικές παρατηρήσεις δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, αν και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της ύλης. Απαιτούνταν μόνο προσοχή στην μετατροπή του ευθέος λόγου σε πλάγιο, όπως και στην απόδοση του κειμένου στην νέα ελληνική. Γενικά ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής μπορούσε να ανταποκριθεί με επιτυχία.

Διδαγμένο Κείμενο:

Στο Γνωστό δόθηκαν δύο αποσπάσματα από τα Πολιτικά του Αριστοτέλη. Το πρώτο αναφέρεται στην έννοια της πόλης-κράτους και στον σκοπό της που είναι η ευδαιμονία όλων των πολιτών, ενώ το δεύτερο στην υπεροχή της άσκησης της εξουσίας από τους πολλούς. Τα θέματα απευθύνονταν σε πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές. Οι εκφωνήσεις ήταν ξεκάθαρες. Το θέμα Α1 β παρουσίαζε μία σχετική δυσκολία, καθώς θα μπορούσε κάποιος να μπερδευτεί ανάμεσα στην επιλογή του παραδείγματος και της αναλογίας. Το παράλληλο κείμενο από τον Ανώνυμο του Ιαμβλίχου αναφερόταν στον τρόπο άσκησης της 

εξουσίας. Ήταν εύκολο στην κατανόηση και αρκετά προσιτό στους μαθητές.

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Μαρίζα Πουλοπούλου-Κούγια, Ανδριάνα Κυριαζή-Μπρακοπούλου.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ από τα φροντιστήρια ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΝΩΣΗΣ

Τα σημερινά θέματα των Μαθηματικών προσανατολισμού ήταν σε γενικές γραμμές στο πνεύμα των δύο τελευταίων ετών, δηλαδή λιγότερο απαιτητικά από αυτά των προ του 2020 εξετάσεων. Δεν είχαμε προβλήματα ακροτάτων ή ρυθμού μεταβολής, τα οποία παραδοσιακά δυσκολεύουν τα παιδιά, τα επιλεχθέντα θέματα καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα της εξεταστέας ύλης και λύνονταν χωρίς < περίεργες> μεθοδολογίες εκτός από το απολύτως τελευταίο ερώτημα που έδινε τις τελευταίες πέντε μονάδες και απαιτούσε ψυχραιμία, καθαρό μυαλό, εμπειρία αντιμετώπισης τέτοιων θεμάτων και χρόνο. Γενικά και συνολικά όμως μιλώντας, η επίτευξη ενός υψηλού βαθμού είναι απολύτως εφικτή.

Υπεύθυνος καθηγητής: Παρασκευάς Γιαννούτσος

Διαβάστε επίσης