Γιώργος Παπανδρέου στο tempo24: "Χρειαζόμαστε κυβέρνηση με προτεραιότητα τα πραγματικά προβλήματα του λαού" - Η Αχαΐα και οι Αυτοδιοικητικές εκλογές

 

Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο tempo24 ο πρώην Πρωθυπουργός , υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας, Γιώργος Α. Παπανδρέου ανοίγει τα χαρτιά του και μιλά για το ζήτημα των κυβερνητικών συνεργασιών, για το διακύβευμα των εκλογών, τον εκλογικό στόχο της Αχαΐας , αλλά πηγαίνει και ένα βήμα παρακάτω σχολιάζοντας τις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου.

 

Συνέντευξη στον Απόστολο Ι. Βουλδή

 

Κύριε Πρόεδρε έχετε δηλώσει πρόσφατα πως το ζήτημα δεν είναι εάν θα έχουμε κυβέρνηση την επομένη των εκλογών, αλλά τι κυβέρνηση θα έχουμε. Βλέπετε να υπάρχουν τα περιθώρια συνεργασιών μεταξύ κομμάτων; Ή οι δεύτερες εκλογές είναι μονόδρομος;

Το αν θα χρειαστούμε μια ή δύο εκλογικές αναμετρήσεις, σε μεγάλο βαθμό θα καθοριστεί από τη ψήφο των πολιτών, χωρίς να παραγνωρίζω βέβαια, και τον αν τα κόμματα θα κινηθούν βάζοντας μπροστά τη χώρα και το λαό ή τις κομματικές τους επιδιώξεις.

Σωστά ωστόσο, θέσατε το ζήτημα που έχει αξία, αυτό του χαρακτήρα της κυβέρνησης. Γιατί στη δημοκρατία, αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είτε από τις πρώτες, είτε από τις δεύτερες εκλογές, θα υπάρξει μια κυβέρνηση. Η επιλογή μας, λοιπόν, δεν αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά το ποια κυβέρνηση. Με ποια κατεύθυνση. Με ποιο πρόγραμμα. Με ποιες προτεραιότητες. Και το κυριότερο, ποιον θα υπηρετεί. Το δημόσιο συμφέρον, τα πραγματικά προβλήματα του λαού και της χώρας ή τις επιδιώξεις συμφερόντων και κατεστημένων, όπως συμβαίνει με τη σημερινή κυβέρνηση; Με το ερώτημά σας, μου δίνετε τη δυνατότητα να σας πω ότι, η απάντηση σε αυτό το ζήτημα, ουσιαστικά παραπέμπει και στο διακύβευμα αυτών των εκλογών.

Και πρέπει να προσεγγίσουμε το διακύβευμα των εκλογών, όχι κατά πώς βολεύει τον καθέναν, αλλά με γνώμονα τα πραγματικά προβλήματα του λαού και τις μεγάλες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως χώρα, στο σύνθετο και δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον. Μια προσεκτική ματιά αρκεί για να καταγράψει την δραματική κατάσταση που βιώνουμε όλοι Έλληνες σε κάθε τομέα της ζωής μας.

Τα δημοσιονομικά δεδομένα, δεν έχουν σχέση έχουν με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης. Και το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος, παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση. Το ισοζύγιο πληρωμών εμφανίζει εικόνα ανάλογη του 2009. Μάλιστα, ενώ οι εξαγωγές μας έχουν αυξηθεί κατά πολύ, εντούτοις το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μεγαλώνει με δραματικούς ρυθμούς. Δηλαδή, η οικονομία, παρά τα χρήματα που έχουν διατεθεί και τις θυσίες των Ελλήνων, όχι μόνο δεν έχει κάνει ουσιαστικά βήματα στον τομέα της ανταγωνιστικότητας, αλλά πολύ περισσότερο, δεν έχει βρει το δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, γιατί δεν έχουν γίνει οι ζωτικής σημασίας προσαρμογές και επενδύσεις. Ο λόγος είναι, ότι κυριαρχεί ακόμη η πελατειακή αντίληψη για την χρήση των πόρων του Ελληνικού λαού και υπονομεύονται βασικοί θεσμοί σταθερότητας, στην οικονομία, την κοινωνία, τους θεσμούς, την κοινωνία.

Η πραγματικότητα σήμερα, είναι ασφυκτική για την καθημερινότητα των πολιτών με την ακρίβεια, υπονομευτική για τη δημοκρατία και τους θεσμούς με τις υποκλοπές, την αδιαφάνεια, την υποχώρηση των δικαιωμάτων και μαζί, προβληματική για την πορεία μας προς το μέλλον, καθώς οι πολίτες βιώνουν την απαισιοδοξία, την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Πρακτικά, όλες εκείνες οι παράμετροι που είναι καθοριστικές για μια σοβαρή οικονομική ανάπτυξη, έχουν υπονομευτεί.
 


Την ίδια ώρα, με τις επιλογές της κυβέρνησης, ο πλούτος μας μεταβιβάζεται στα χέρια λίγων ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, ενώ η κυβέρνηση άφησε ορθάνοιχτη την πόρτα στον αφελληνισμό του εθνικού μας πλούτου. Από την υγεία και την παιδεία, μέχρι τις κατοικίες, τις τράπεζες, τη γη μας, ακόμη και το νερό που πίνουμε και δώσαμε μάχη να το σώσουμε λίγες ημέρες πριν αρχίσει η προεκλογική περίοδος.
 
Τα όσα συμβαίνουν στην ενέργεια, αποτελούν το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα για την πραγματική εικόνα της χώρας. Πέρα από το τεράστιο ενεργειακό κόστος που πνίγει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση παρέδωσε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δηλαδή τον ήλιο, τον άνεμο, τη γεωθερμία, σε λίγες εταιρείες κολοσσούς. Και τώρα λυμαίνονται τον δικό μας πλούτο, ενώ παράλληλα, με τις ρυθμίσεις που έφερε, κατέστησε σχεδόν αδύνατη τη δυνατότητα να γίνουμε και εμείς παραγωγοί εκτός από καταναλωτές, ώστε να έχουμε και εμείς οφέλη.
 
Αλλά και η ψηφιακή μετάβαση, προορίζεται σε πράξεις διευκόλυνσης των πολιτών στις επαφές τους με το δημόσιο, χωρίς όμως να επεκτείνεται σε άλλους τομείς, που μπορούν να συμβάλλουν στην εμβάθυνση της δημοκρατίας μέσω της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, της διαφάνειας, με την αναβάθμιση της Διαύγειας, του ελέγχου της ροής των χρημάτων και της λογοδοσίας.
 
Με αυτά τα δεδομένα, το δίλημμα των εκλογών είναι κάτι περισσότερο από αυτονόητο: Θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί η λεηλασία και η μεταβίβαση πλούτου από τους πολλούς στους πολύ λίγους ισχυρούς και να υπονομεύεται το μέλλον της χώρας και των Ελλήνων, χωρίς σεβασμό στους θεσμούς και στα δικαιώματά μας,
 
Ή θα υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία και θα αξιοποιήσουμε τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας για μια πράσινη, δίκαιη και συμμετοχική μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον, αξιοπρέπειας, ελπίδας και προοπτικής; Και μαζί, θα διασφαλίσουμε τη θέση της χώρας στην νέα παγκόσμια πραγματικότητα ή θα αφήσουμε τη χώρα απροετοίμαστη και με τον κίνδυνο να βρεθεί στο περιθώριο της ιστορίας;
 
Από την απάντηση που θα δώσουμε με την ψήφο μας, θα κριθεί το μέλλον του λαού και της χώρας για πολλές δεκαετίες.

Με όλα αυτά, να απουσιάζουν ολοκληρωτικά από τον δημόσιο διάλογο, και με την φανερή πλέον προσπάθεια των ηγεσιών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, να αποφεύγουν να αναμετρηθούν με τη σκληρή πραγματικότητα, το ενδεχόμενο να επικρατήσει δημιουργικό πνεύμα συναινέσεων είναι το μεγάλο ζητούμενο, που μόνο οι πολίτες με την ψήφο τους μπορούν να επιβάλουν.

Θα δίνατε θετική ψήφο σε μια κυβέρνηση νέας συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ; Ο κ. Μητσοτάκης ενώ δήλωνε πως πάμε σε δεύτερες εκλογές τώρα μιλά για συγκλίσεις…

Το ζήτημα, δεν είναι το τι λέμε εμείς, γιατί υπάρχει μια παράμετρος, που θέτει σε αμφισβήτηση αυτήν την ίδια τη βάση του ερωτήματός σας. Και αυτό γιατί, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ, θέλουν οπωσδήποτε αυτοδυναμία και αυτό δεν έχει αλλάξει. Ως εκ τούτου, δεν έχει καμία σημασία η δική μας απάντηση.

Αντιθέτως, από την στόχευση της ΝΔ, προκύπτουν δύο αυτονόητα ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσουν πριν από τις εκλογές η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης.

Πρώτον, γιατί ένα δημοκρατικό κόμμα, ζητά συναινέσεις όταν απορρίπτει ως προβληματικές για την διακυβέρνηση μιας χώρας τις συνεργασίες και θέλει μόνο αυτοδυναμία;

Δεύτερον, γιατί ένα δημοκρατικό κόμμα, ενώ επιδιώκει την αυτοδυναμία, καταγγέλει ένα άλλο κόμμα επειδή διατηρεί το αυτονόητο δικαίωμά του να υπερασπίζεται τις απόψεις, τις θέσεις και τις προτάσεις του; Μήπως τελικά, ο κ. Μητσοτάκης αδυνατεί να συνομιλήσει με οποιονδήποτε δεν συμφωνεί με τις προσωπικές του επιδιώξεις, οι οποίες όπως όλα τα δεδομένα επιβεβαιώνουν, και βρίσκονται σε απόσταση από τα συμφέροντα της χώρας και του λαού, και ευθύνονται για τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία και οι θεσμοί, που δέχονται συνεχή πλήγματα από τις αποφάσεις και τις επιλογές του;

Μήπως τελικά, αυτό που ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι, θέλει να κατέχει την εξουσία για να την ιδιοποιείται απερίσπαστος και για να μην ελέγχει κάποιος αυτήν την φαεινότερη του ηλίου πλέον επιδίωξή του;

Θα θεωρούσατε πιθανότερη μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Με δεδομένο πως μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προέρχονται από την πολιτική σας δεξαμενή;

Θα μου επιτρέψετε να διερευνήσουμε και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, το τι πραγματικά συμβαίνει. Γιατί, όπως και ο κ. Μητσοτάκης, έτσι και ο κ. Τσίπρας, έχει τις δικές του επιδιώξεις, οι οποίες μόνο σε αντιστοιχία με το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι, αλλά ούτε και με όσα υποτίθεται ότι υποστήριζε όταν εισήγαγε το σύστημα της απλής αναλογικής.

Τι λέει ο κ. Τσίπρας; Ότι θέλει συνεργασίες, αλλά αν είναι πρώτος. Τι κάνει, δηλαδή; Όχι μόνο ακυρώνει την ουσία του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής που ο ίδιος έφερε, αλλά και επιβεβαιώνει ότι, στοχεύει στην ικανοποίηση μικροκομματικών επιδιώξεων.

Όμως, απλή αναλογική για ένα δημοκρατικό κόμμα, σημαίνει εμπέδωση ενός άλλου πολιτικού πολιτισμού, που επιδιώκει τον διάλογο, τη διαβούλευση και μάλιστα, όχι στο επίπεδο της κορυφής μόνο, αλλά με τους πολίτες, σημαίνει επιδίωξη συναινέσεων και συνεργασιών χωρίς αθέμιτες επιφυλάξεις, αστερίσκους και υποσημειώσεις, παρά μονάχα με προγραμματικές συμφωνίες που να απαντούν στα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες του τόπου και του λαού, καθώς και στις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις, τις οποίες βιώνουμε πια στην καθημερινότητά μας, δεν είναι μακρινές υποθέσεις.

Συνεργασία σημαίνει να βάζεις μπροστά από το κομματικό σου μικροσυμφέρον το δημόσιο συμφέρον.

Άρα, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να δώσει τις απαιτούμενες απαντήσεις πριν από τις εκλογές για τις πραγματικές του επιδιώξεις, όχι εμείς.

 

Πώς εκτιμάτε την πορεία του ΠΑΣΟΚ σε αυτήν την προεκλογική περίοδο και τι προσδοκάτε για το κόμμα σας σε αυτές τις εκλογές; Και βέβαια, για την Αχαΐα;

Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι δεν πορεύεται στον ολισθηρό και επικίνδυνο δρόμο της άγονης και αδιέξοδης αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ουδείς μπορεί επίσης να αμφισβητήσει ότι σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, είναι το μοναδικό κόμμα που μιλά για την ουσία των προβλημάτων και των προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, και μάλιστα, με αξιόπιστες απόψεις και προτάσεις.

Από τις εντεινόμενες ανισότητες, την υγεία, την παιδεία, την ασφάλιση, τα δικαιώματα των πολιτών, τον αγροτικό τομέα, τους μικρομεσαίους και τα φλέγοντα προβλήματα της κατοικίας και των δανειοληπτών, μέχρι και την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση σε μια βιώσιμη κοινωνία, που αποτελεί και προϋπόθεση για την μετάβασή μας με ασφάλεια και σιγουριά στη νέα εποχή, χωρίς τον κίνδυνο να βρεθούμε στο περιθώριο της ιστορίας.

Οι πολίτες, μας ακούνε, και ομολογούν ότι, είναι προβληματισμένοι γιατί απουσιάζει από τον δημόσιο διάλογο αυτή η συζήτηση, ενώ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, υποτίθεται ότι μιλούν στο όνομα του λαού.

Ο προβληματισμός τους, είναι και λογικός και επιβεβαιώνει ότι, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας εκλογικής αναμέτρησης που με βεβαιότητα μας οδηγεί σε ένα μέλλον άδηλο, γιατί δεν φαίνεται ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κατανοούν τα τεράστια προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί και το πόσο δύσκολο τοπίο πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Γι’ αυτό και συμπεριφέρονται με πλειοδοσία παροχών, αντί με πολιτικές προτάσεις που να δίνουν ουσιαστικές και βιώσιμες απαντήσεις.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι πολίτες αισθάνονται ικανοποιημένοι από τον πολιτικό μας λόγο, όπως τουλάχιστον οι ίδιοι ομολογούν. Αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα, ότι οι πολίτες θα υπερβούν τα ψευτοδιλήμματα και θα στηρίξουν την προσπάθειά μας, δίνοντας και τη δυνατότητα στο ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, να εγγυηθεί μια προοδευτική διέξοδο, ώστε να μην χάσουμε και αυτήν την ευκαιρία για αλλαγή πορείας.

Η Αχαΐα, σε αυτήν την προσπάθεια που κάνουμε να ξαναδώσουμε δυναμική σε μια προοδευτική πολιτική ατζέντα και μαζί, προοπτική για τη χώρα και το λαό, φαίνεται να έχει εκείνες τις προϋποθέσεις για να δυναμώσει τον αγώνα του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, ξεπερνώντας τα δεδομένα που διαμόρφωσε και η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα από την απότομη αποβιομηχάνιση της περιοχής τα τελευταία 30 χρόνια και από τα ψευτοδιλήμματα της μνημονιακής περιόδου, στην οποία περίσσεψαν τα εύκολα λόγια, τα ψέματα και η υποκρισία. Και υπ’ αυτό το πρίσμα, πιστεύω ότι η Αχαΐα μπορεί να προσδώσει και την προωθητική δύναμη που απαιτείται για τις δυνάμεις του κόμματός μας σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι εθνικές εκλογές αυτονόητα, σε τοπικό επίπεδο, ανοίγουν συζητήσεις και για τις αυτοδιοικητικές. Πώς βλέπετε εσείς ως προοδευτικός πολιτικός το ρόλο της αυτοδιοίκησης σήμερα που τα προβλήματα είναι τόσο σύνθετα και ξεπερνούσαν τα όρια ενός δήμου ή μιας περιφέρειας;

Πράγματι, με δεδομένο ότι οι εθνικές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές γίνονται μέσα στον ίδιο χρόνο, οι συζητήσεις αυτές, κυρίως σε τοπικό επίπεδο, δεν διαχωρίζονται. Ωστόσο, λίγα εικοσιτετράωρα πριν να ανοίξουν οι κάλπες, έχουμε υποχρέωση να δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη μάχη για την ενίσχυση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής και συνακόλουθα, για να ενισχύσουμε τις πιθανότητες να αλλάξει πορεία η χώρα και να ξεφύγουμε από αυτό τέλμα που μας οδηγεί εντέλει, στην οπισθοχώρηση.

Πάντως, έχει αξία να επισημάνω, με αφορμή και τη σημερινή κατάσταση στον Δήμο Πατρέων και στην Περιφέρεια, ότι η ανάγκη αλλαγής πορείας και στροφής σε μια προοδευτική κατεύθυνση, αφορά και τον δήμο και την περιφέρεια.
Για να υπάρξει μια θετική εξέλιξη προς μια προοδευτική κατεύθυνση, η αυτοδιοικητική αρχή πρέπει να έχει όραμα, ολοκληρωμένο και αξιόπιστο πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Τα σύγχρονα προβλήματα, απαιτούν ολοκληρωμένες απαντήσεις, συνέργειες μεταξύ των φορέων, των πανεπιστημίων, των ερευνητικών κέντρων και το κυριότερο, συμμετοχή των πολιτών.
 
Πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι, εδώ και τέσσερα χρόνια, εμείς με το Κίνημά μας και εγώ προσωπικά, είχαμε τακτική συνεργασία με τους φορείς της Αχαΐας, ώστε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξη στην Αχαΐα και γενικότερα Δυτική Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, είδαμε το πώς θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και κυρίως το πιο σημαντικό μας πλεονέκτημα, το ανθρώπινο δυναμικό, από το οποίο πρέπει να αναδείξουμε και το ισχυρό μας χαρτί, τους νέους μας, που ιδιαίτερα καταρτισμένοι πια, διψούν να προσφέρουν σε μια αναπτυξιακή προσπάθεια αξιοπρέπειας, ελπίδας και προοπτικής, εδώ στον τόπο τους, αντί να παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς. Και με στόχο, να μετατρέψουμε τη Δυτική Ελλάδα, σε πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, εντός και εκτός των τειχών της χώρας.

Σε αυτήν την προσπάθεια, στην οποία πιστεύω ότι θα στρατευθούν πολλοί στον δρόμο προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές, υπάρχουν και πολλά άξια και ικανά στελέχη στην Πάτρα, Αχαΐα, στη Δυτική Ελλάδα γενικότερα, που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν ό,τι καλύτερο χρειάζεται για να αλλάξουμε τη μοίρα του τόπου μας.

Αρκεί οι συμπολίτες μας να στηρίξουν δυναμικά και να απαντήσουν θετικά με την ψήφο τους στην ανάγκη να αλλάξουμε, για ένα μέλλον βιώσιμο, χωρίς τους κινδύνους που εγκυμονούν οι συντηρητικές αντιλήψεις και πρακτικές, για τη χώρα, τις τοπικές κοινωνίες και το λαό μας.

Διαβάστε επίσης