Με ειδική ναυλωμένη πολιτική πτήση Lifeline έφτασε νωρίτερα σήμερα στην Ελλάδα ο διασωληνωμένος Έλληνας τραυματίας από το Σουδάν. Στο αεροσκάφος είχε επιβιβαστεί και ο 16χρονος γιος του.
Η συγκεκριμένη ναυλωμένη πολιτική πτήση ήταν η δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού που πραγματοποιήθηκε με εντολή της κυβέρνησης.
Ο 59χρονος, ο οποίος τραυματίστηκε από ρουκέτα έξω από τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Χαρτούμ, είναι ανάμεσα στους Έλληνες που διέφυγαν με τη βοήθεια γαλλικών ειδικών δυνάμεων και η κατάστασή του ήταν τέτοια, που δεν επιτράπηκε η μεταφορά του με το C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο άντρας χειρουργήθηκε χθες σε γαλλικό νοσοκομείο στο Τζιμπουτί και πρέπει, σύμφωνα με τους γιατρούς, να γίνει και πάλι χειρουργική επέμβαση εντός 48 ωρών. Τον τραυματία παρέλαβε ασθενοφόρο των Ενόπλων Δυνάμεων, και τον μετέφερε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για νοσηλεία και την επέμβαση που πρέπει να γίνει.
Πιο συγκεκριμένα, διακομίστηκε διασωληνωμένος σε σηπτικό σοκ και αιμοδυναμικά ασταθής στο 401 ΓΣΝΑ. Εισήχθη στη ΜΕΘ και τις επόμενες ώρες προγραμματίζεται χειρουργείο.
Στο Ασουάν παραμένει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, για συντονισμό και παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων, σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.
Υπενθυμίζεται πως με την πρώτη πτήση που έφθασε σήμερα το πρωί με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα 17 άτομα (13 Έλληνες, τέσσερις άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων), μεταξύ των οποίων τρία παιδιά και ένας ακόμη τραυματίας 42 ετών, που διεκομίσθη επίσης στο 401 ΓΣΝΑ, σταθερός αιμοδυναμικα, με καλό επίπεδο επικοινωνίας.
Ο τραυματίας έφερε κατάγματα κάτω άκρων και τραύματα από θραύσματα. Εισήχθη στην ορθοπεδική κλινική και η κατάσταση του είναι σταθερή. Προγραμματίζεται χειρουργείο για αντιμετώπιση.
"Κινδυνεύσαμε όλοι"
Στα πρώτα λεπτά μετά την άφιξή τους περιέγραψαν τις δύσκολες στιγμές που έζησαν στο Χαρτούμ, ευχαρίστησαν την πολεμική αεροπορία για την ασφαλή επιστροφή τους και εξέφρασαν την ελπίδα και οι υπόλοιποι Έλληνες να καταφέρουν να επιστρέψουν στην πατρίδα.
“Έχω τρία παιδιά, ήταν πολύ δύσκολα, ευτυχώς μένουμε δίπλα στην γαλλική πρεσβεία και φύγαμε” τόνισε στην ΕΡΤ ένας εκ των διασωθέντων.
“Δεχθήκαμε πυρά, κινδυνέψαμε όλοι” τόνισε μετά την άφιξή του ο Χρήστος Δέδες, τον οποίο περίμενε η οικογένειά του στην αεροπορική βάση Ελευσίνας. Ο 6χρονος γιος του και η 5χρονη κόρη του με ζωγραφιές στα χέρια ανυπομονούσαν να πάρουν στην αγκαλιά τους πάλι τον πατέρα τους.
Αγωνία για τους εγκλωβισμένους Έλληνες
Την ίδια ώρα, στο Σουδάν κορυφώνεται η αγωνία για Έλληνες οι οποίοι ακόμα βρίσκονται στο επίκεντρο των εχθροπραξιών. “Δεν έχουμε φύγει, είμαστε ακόμα εδώ. Προσπαθούσαμε χθες να φύγουμε, μας σταματήσανε, μας πυροβολήσανε και μας πήγαν πίσω. Δεν μπορούμε να φύγουμε από την περιοχή της εκκλησίας” δήλωσε στην ΕΡΤ μία γυναίκα.
Έλληνας εγκλωβισμένος τόνισε από πλευράς του ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και ότι όλοι ελπίζουν να γίνει κάτι σήμερα. “Και ο Μητροπολίτης μας περνάει πάρα πολύ δύσκολα με αυτούς τους εγκλωβισμένους” σημείωσε.
“Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έχουν περάσει, μας έχουν πει τα μισά. Ο πατέρας μου μου λέει 'δεν σας έχω πει τιποτα' από όσα έχουν γίνει. Φρίκη περάσαν, φρίκη και μόνο που άκουγες τις βόμβες να σκάνε” δήλωσε συγγενής εγκλωβισμένων.
Η επιχείρηση απομάκρυνσης των Ελλήνων του Σουδάν είναι σε πλήρη εξέλιξη με τις διπλωματικές αρχές να κάνουν αγώνα δρόμου, ώστε να συμπεριληφθούν και Έλληνες στα πτητικά μέσα των συμμαχικών χωρών που φτάνουν στην αεροπορική βάση έξω από το Χαρτούμ.