Εφορία: Πόσοι υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις ανήμερα του Πάσχα - Τα πρώτα εκκαθαριστικά

Tην Κυριακή του Πάσχα επέλεξαν περίπου 2.000 συμπολίτες μας για να υποβάλλουν τη φετινή φορολογική δήλωσή τους, ενώ συνολικά τις δύο πρώτες εβδομάδες που άνοιξε η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) συνολικά έχουν υποβληθεί περίπου 133.500 φορολογικές δηλώσεις.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πάνω από τις μισές δηλώσεις που υποβάλλονται το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό ενώ περίπου 1 στις 5 έχουν πιστωτικό αποτέλεσμα, γεγονός που οδηγεί σε επιστροφή φόρου για τους πολίτες που της έχουν υποβάλει.

Οι επιστροφές φόρων

Μάλιστα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για πρώτη φορά προχωράει σε επιστροφές φόρων «εξπρές» ανάλογα την φορολογική εικόνα του μισθωτού, του συνταξιούχου, του εισοδηματία, του ελεύθερου επαγγελματία ή του αγρότη. Συγκεκριμένα σύμφωνα στο νέο πλάνο επιστροφών που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΑΑΔΕ προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

*Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

*Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ. Μετά το Πάσχα, αναμένεται να τρέξει ο πρώτος τέτοιου είδους κεντρικός συμψηφισμός.

*Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.

*Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Από την άλλη, περίπου μία στις τέσσερις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί έως τώρα βγάζουν χρεωστικό αποτέλεσμα, δηλαδή οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο.

Τα αναλυτικά στοιχεία

Πιο αναλυτικά, με βάση τα στοιχεία υποβολής δηλώσεων, έως την Κυριακή του Πάσχα, σε σύνολο περίπου 6.500.000 φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται κάθε χρόνο είχε ολοκληρωθεί η αποστολή στην ΑΑΔΕ 133.584 εντύπων Ε1 (βασικό έντυπο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος), 41,178 εντύπων Ε2 (αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων) και 9,443 έντυπα Ε3 (κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα).

Από το σύνολο των 133.584 φορολογικών δηλώσεων, 33.316 έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό (ποσοστό 24,94% επί του συνολικού αριθμό των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής) και καλούνται να πληρώσουν συνολικά 24,45 εκατ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 733 ευρώ.

Αντίθετα, για 25.862 φορολογικές δηλώσεις (19,36% επί του συνόλου) έχει προκύψει πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα, με την εφορία να πρέπει συνολικά να τους επιστρέψει 11,95 εκατ. ευρώ ή κατά μέσο 461 ευρώ.

Η πλειοψηφία, όμως, των πολιτών που μέχρι την Κυριακή του Πάσχα είχαν υποβάλλει φορολογική δήλωση και ανέρχονται σε 74.406 (55,7% επί του συνόλου) δεν θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο ούτε θα τους επιστραφεί κάποιο ποσό καθώς γι΄ αυτούς η εκκαθάριση που προέκυψε είναι μηδενική.

Όσον αφορά εκείνους που έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους και έχει προκύψει πιστωτικό αποτέλεσμα, περίπου 3 στους 4 έχουν λάβει την επιστροφή φόρου μέσα σε μία εβδομάδα από τη στιγμή που πάτησαν το κουμπί αποστολής της δήλωσης στους κεντρικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, συνολικά στο πρώτο τρίμηνο του 2023 οι επιστροφές φόρων ξεπέρασαν τα 1,7 δισ. ευρώ καταγράφοντας ρεκόρ όλων των εποχών και υπερβαίνοντας κατά 39% το στόχο του προϋπολογισμού για επιστροφές 1,354 δισ. ευρώ.

ΟΤ

Διαβάστε επίσης