Την ενόχλησή τους για τους υπαινιγμούς που άφησε για τον γιατρό Ανδρέα Ηλιάδη κατά τη διάρκεια της δίκης της Ρούλας Πισπιρίγκου για εμπόριο οργάνων ο Αλέξης Κούγιας, δείχνουν άνθρωποι που είτε δώρισαν όργανα, είτε σώθηκαν από τα χέρια του γιατρού.
Ο πατέρας 5χρονου δότη, μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι!» για το δώρο ζωής που έκανε ο γιος του με την δωρεά οργάνων και εξήρε το έργο του Ανδρέα Ηλιαδη.
«Το μοιραίο έγινε αρκετά χρόνια πριν, το 2008, όταν ο Δημήτρης ήταν 5 ετών. Σκεφτείτε ότι την ημέρα των γενεθλίων του τον θάψαμε δυστυχώς. Ήταν μέρες του Πάσχα και για την ακρίβεια ανήμερα του Πάσχα όταν συνέβη το τραγικό γεγονός. Ξαφνικά κατέρρευσε το παιδί, το διακομίσαμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε εν μέσω σύγχυσης τρομερής και πανικού, ήταν άσφυγμο το παιδί, το διακομίσαμε στο νοσοκομείο του Πύργου, όπου εκεί κατάφεραν οι γιατροί και επανέφεραν την καρδιά του. Πήραμε έτσι μία μικρή δόση χαράς, αλλά μας ενημέρωσαν εκεί οι γιατροί ότι είχε περάσει ήδη αρκετή ώρα, περίπου στη μισή ώρα ίσως και λίγο παραπάνω που είχε μείνει το παιδί χωρίς να οξυγονώνεται ο εγκέφαλος», είπε αρχικά.
«Παρόλα αυτά το διασωλήνωσαν και έφυγε για το Πανεπιστημιακό της Πάτρας στο Ρίο. Το παιδί έμεινε για 3 μέρες στην εντατική με την φροντίδα του κ. Ηλιάδη και της ομάδας του αλλά δυστυχώς κατέληξε. Τι εννοώ κατέληξε: έγιναν κάποιες εξετάσεις που γίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις, ειδικές εξετάσεις οι οποίες δείχνουν ουσιαστικά τον εγκεφαλικό θάνατο», συμπλήρωσε ο κ. Μασσιάς.
«Ο κ. Ηλιάδης μας ζήτησε συγγνώμη που δεν μπόρεσε να σώσει το παιδί μας»
Πώς αποφασίστηκε η δωρεά οργάνων; Ενημέρωσε ο Ανδρέας Ηλιάδης;
Σύμφωνα με τον κ. Μασσιά, «Ξέρετε αυτό που κάνει ο κ. Ηλιάδης και όσοι είναι στη θέση του, είναι τρομερά δύσκολο. Δηλαδή όταν βρίσκεσαι στην δύσκολη θέση να πρέπει να ενημερώσεις τους γονείς ότι δεν κατάφερες να σώσεις το παιδί τους και ταυτόχρονα εκείνη την τραγική για τους γονείς στιγμή, να πρέπει να βρεις το ψυχικό σθένος να τους προτείνεις αν θέλουν να προχωρήσουν σε δωρεά οργάνων του παιδιού τους, είναι τρομερά δύσκολο».
«Η δωρεά οργάνων οφείλεται κατά το ήμισυ σε ανθρώπους σαν τον κ. Ηλιάδη. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σώζει ζωές αυτός ο άνθρωπος. Θα σας πω, ο κ. Ηλιάδης θρήνησε πριν από εμάς, για τον χαμό του παιδιού μας. τολμώ να το πω έτσι, γιατί όταν μας κάλεσε θυμάμαι με τη σύζυγό μου, για την τελευταία ενημέρωση στο γραφείο του, τον βρήκαμε κλαμένο. Θα μου μείνει αξέχαστό αυτό. Σηκώθηκε όρθιος με δάκρυα στα μάτια και μας ζήτησε συγγνώμη που δεν μπόρεσε να σώσει το παιδί μας. και στη συνέχεια κατέρρευσε», συμπλήρωσε ο κ. Μασσιας.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι σηκωθήκαμε από την καρέκλα και εγώ και η σύζυγός μου και τον αγκαλιάσαμε, τον υποβαστάξαμε ουσιαστικά. Μας εξήγησε ουσιαστικά τι είναι ο εγκεφαλικός θάνατος, μας εξήγησε ότι γίνονται κάποιες πολύ συγκεκριμένες εξετάσεις από νευρολόγους και υπογράφουν αν θυμάμαι καλά, 3 νευρολόγοι. Μας είπε ότι το παιδί είχε φύγει ούτως ή άλλως και ότι θα το κρατούσαν τα μηχανήματα.
Για τις δηλώσεις του Αλέξη Κούγια, ο κ. Μασσιάς σχολίασε: «Αν ο κ. Κούγιας έχει αποδείξεις γι΄αυτό που ισχυρίζεται ο δρόμος είναι ένας: η δικαιοσύνη. Αν πάλι δεν έχει αποδείξεις πάλι η δικαιοσύνη είναι ο δρόμος. Από την αντίθετη πλευρά αυτή τη φορά. Από την πλευρά του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων πρωτίστως και δευτερευόντως του κ. Ηλιάδη»
Και τόνισε: «Ο κ. Κούγιας μετά τις δηλώσεις αυτές περί εμπορίου και τα λοιπά εκτιμώ πως επιχειρεί να γυρίσει τις σκέψεις της κοινωνίας στον σκοταδισμό, στον Μεσαίωνα. Εμένα με απασχολεί ότι κάποιος άνθρωπος έγινε λήπτης ενός οργάνου και σήμερα ζει εξαετίας του παιδιού μου».
«Προσβάλλει την μνήμη των παιδιών μας και εμάς»
Ο Κωνσταντίνος έφυγε 16 ετών από ένα σπάνιο μικρόβιο που του έκανε οξεία εγκεφαλίτιδα κεραυνοβόλα οξεία εγκεφαλίτιδα, η οποία εξελίχθηκε σε 4 ώρες. Άντεξε μία βδομάδα στη ΜΕΘ του Ρίου και κατέληξε 31 Οκτωβρίου του 2021», είπε αρχικά η Βούλα Κολιοπούλου, μητέρα του 16χρονου πανδότη.
Πώς αποφάσισαν την δωρεά;
«Ήταν καθαρά δική μας απόφαση. Δεν μας πλησίασε ποτέ ο κ. Ηλιάδης, δεν μας ανέφερε ποτέ τίποτα για δωρεά οργάνων ο κ. Ηλιάδης. Ήταν η συγκεκριμένη στιγμή. Όταν σου λέει ο γιατρός ότι το παιδί σου είναι εγκεφαλικά νεκρό, εκείνη την ώρα ήταν (σ.σ. η δωρεά) το πρώτο πράγμα που μου πέρασε από το μυαλό για να κρατήσω το παιδί μου ζωντανό. Πώς μπορούσα εκείνη την ώρα να συνεχίσει να χτυπάει η καρδιά του, να συνεχίσει να αναπνέει, να συνεχίσει να βλέπει; Μόνο με τη δωρεά. Ήταν καθαρά δική μου απόφαση, ο κ. Ηλιάδης δεν αναφέρθηκε ποτέ στη δωρεά. Εγώ του το είπα και από εκεί και πέρα επικοινώνησε με τον ΕΟΜ και ο ΕΟΜ μετά είχε να κάνει μαζί μου. Ο γιατρός δεν εμπλέκεται πουθενά. Ο γιατρός έκανε τα νευρολογικά τεστ, ό,τι προβλέπει το πρωτόκολλο της ΜΕΘ και ο Ντίνος κρίθηκε εγκεφαλικά νεκρός», αποκάλυψε η κ. Κολιοπούλου με δύναμη ψυχής.
«Τότε συνειδητοποιήσαμε πόσες ζωές κρατούσαμε στα χέρια μας»
Για τις δηλώσεις του κ. Κούγια:
«Είμαστε σε έξαλλη κατάσταση. Αναστατώθηκαν πάλι όλες οι οικογένειες ήταν ντροπή του. Προσέβαλε τα παιδιά μας με αυτόν τον τρόπο με αυτά που είπε. Από τη στιγμή που κρίνεις τον γιατρό ένοχο, ενοχοποιείς και μένα, ότι συναίνεσα σε αυτό εμείς ό,τι κάναμε το κάναμε με πολλή αγάπη. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να μιλάει γι’ αυτά τα παιδιά. ειδικά με προσβλητικό τρόπο. Αυτά τα παιδιά σώσανε άλλους ανθρώπους», συνέχισε και πρόσθεσε:
«Όταν πήρα στα χέρια μου το πρώτο γράμμα που έφτασε ήταν από το παιδί που πήρε την καρδιά του Κωνσταντίνου, 44 χρόνων παιδί με οικογένεια, δεν μπορείτε να καταλάβετε πώς ένιωσα εκείνη την ώρα. Και εκεί ήταν που συνειδητοποιήσαμε όλοι μέσα στο σπίτι ότι πόσες ζωές κρατάγαμε στα χέρια μας. όταν σου λέει το παιδί που πήρες την καρδιά, ότι “ξαναγεννήθηκα μέσα από το παιδί σας”, ότι θα προσπαθήσει να ζήσει στο έπακρον την ζωή που του ξαναδόθηκε, ότι θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει κάθε χτύπο της καρδιάς του, αυτό τα λέει όλα».
ΠΗΓΗ MEGA