«Φοβήθηκα και πυροβόλησα» λέει ο αστυνομικός για την ΑΣΟΕΕ – Η αστυνομική αυθαιρεσία ξανά στο επίκεντρο

 

 

Τέσσερις νέες σφαίρες δέχθηκε η αξιοπιστία της Αστυνομίας το μεσημέρι της Τετάρτης στην ΑΣΟΕΕ, στον απόηχο των καταγγελιών για υπέρμετρη αστυνομική βία στις πορείες για τα Τέμπη και των εκθέσεων καταπέλτη από Διεθνή Αμνηστία και Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ένας αστυνομικός σήκωσε το υπηρεσιακό του όπλο και πυροβόλησε 4 φορές στον αέρα όντας εγκλωβισμένος στο περιπολικό και περικυκλωμένος από κουκουλοφόρους. Όπως είπε ο ίδιος, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα, φοβήθηκε για τη ζωή του και γι’ αυτό έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου. «Και αν φοβόταν περισσότερο, τι θα είχε κάνει;» αναρωτιέται εύλογα κανείς, διαπιστώνοντας εμφανή κενά στην επιχειρησιακή επάρκεια της αστυνομίας.

Πριν ακόμα «παλιώσουν» οι καταγγελίες για αστυνομική βία και τα ντοκουμέντα από τις πρόσφατες πορείες για τα Τέμπη, το σημερινό βίντεο «φουντώνει» τα ερωτήματα για τις αυθαιρεσίες από την ΕΛΑΣ ενώ αν προσθέσει κανείς σε όλα αυτά τον θάνατο του Κώστα Φραγκούλη, του 16χρονου Ρομά, κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης, τις καταγγελίες δημοσιογράφων για τραυματισμό τους από αστυνομικούς και τις εκθέσεις Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Διεθνούς Αμνηστίας… διαπιστώνεται ότι κάτι πρέπει να αλλάξει.

Σε μια προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων, η ανακοίνωση της αστυνομίας για το σημερινό περιστατικό με τους πυροβολισμούς έξω από την ΑΣΟΕΕ «άδειασε» σχεδόν τον αστυνομικό.

Δεν μπορεί να θεωρεί άσχετη η αποστρατεία του πρώην Αρχηγού της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνου Σκούμα, με ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ο οποίος άφησε αιχμές, κάνοντας λόγο για «έντονη δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας». Αν θεωρήσει κανείς ότι του χρεώθηκαν αδυναμίες και αναποτελεσματικότητα της ΕΛΑΣ και γι’ αυτό καθαιρέθηκε, τότε από το σημερινό περιστατικό διαπιστώνεται ότι δεν φταίει μόνο το… κεφάλι.

Το βίντεο ντοκουμέντο με τους πυροβολισμούς στην ΑΣΟΕΕ και οι εξηγήσεις του αστυνομικού

Στο βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή των πυροβολισμών έξω από την ΑΣΟΕΕ, κουκουλοφόροι φαίνονται να επιτίθενται με πέτρες σε περιπολικό και στη συνέχεια ο αστυνομικός σηκώνει το όπλο και πυροβολεί στον αέρα.

Όπως είπε ο αστυνομικός, δεν αντιλήφθηκε την εντολή που είχε δοθεί νωρίτερα από το κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να μην περάσει κανένα όχημα από το σημείο που είχαν συγκεντρωθεί άτομα στην Πατησίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νόμιζε ότι η εντολή αφορούσε μόνο το ρεύμα του δρόμου έξω από την είσοδο του Οικονομικού Πανεπιστημίου και όχι το αντίθετο ρεύμα.

Ο αστυνομικός υποστήριξε ότι φοβήθηκε ότι από την επίθεση θα κινδυνεύσει η σωματική του ακεραιότητα και για το λόγο αυτό αναγκάστηκε να κάνει χρήση του υπηρεσιακού του όπλου.

Πρόσθεσε ότι προσπάθησε να κάνει ελιγμούς με το περιπολικό, ωστόσο βρίσκονταν αρκετά αυτοκίνητα γύρω τους και ήταν αδύνατον.

Όπως συμπλήρωσε, και οι άλλοι δύο αστυνομικοί που βρίσκονταν στο περιπολικό φοβήθηκαν για τη ζωή τους και για το λόγο αυτό εγκατέλειψαν το όχημα. «Πρέπει να βγούμε από το περιπολικό γιατί θα μας σκοτώσουν» φέρεται να είπαν, προτού φύγουν.

ΕΔΕ για τους τρεις αστυνομικούς

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις κινήσεις των αστυνομικών και το γεγονός ότι δεν υπάκουσαν στις εντολές του κέντρου της ΕΛ.ΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι ο αστυνομικός που έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου συνελήφθη, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα, μετά το σχηματισμό δικογραφίας.

Μπαράζ αυθαιρεσιών και βίας στις διαδηλώσεις για τα Τέμπη

Ένα από τα βίντεο ωμής βίας που σημάδεψε τις διαδηλώσεις για τους θανάτους των 57 ανθρώπων στα Τέμπη είναι αυτό με τους άνδρες των ΜΑΤ που ορμούν σε διαδηλωτές χωρίς να έχει προηγηθεί καμία πρόκληση σε βάρος τους.

Ένα ακόμα βίντεο που προκαλεί ερωτήματα είναι αυτό με την τρελή πορεία του γερανού της ΕΛΑΣ που περνά ξυστά από διαδηλωτές και από θαύμα δεν αφήνει πίσω του τραυματίες.


Λιγότερο… viral αλλά εξίσου σκληρό το βίντεο από τη μεγάλη πορεία της 16ης Μαρτίου, στο οποίο άνδρας των ΜΑΤ χτυπάει με την ασπίδα του διαδηλώτρια.

Καταγγελίες δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ για αστυνομική βία

Δημοσιογράφοι και φωτορεπορτέρ έχουν επίσης γίνει δέκτες αστυνομικής βίας στις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι.

Χειροβομβίδα κρότου λάμψης εξερράγη δίπλα στον δημοσιογράφο Νίκο Χριστοφάκη ο οποίος κάλυπτε δημοσιογραφικά την συγκέντρωση, με αποτέλεσμα να διαγνωστεί με απώλεια ακοής σε ποσοστό 55%.

Αλλά και ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Λιάκος, καταγγέλλει πως κατά τη δημοσιογραφική κάλυψη της απεργίας της 16ης Μαρτίου και τις πορείες για τα Τέμπη, οι αστυνομικές δυνάμεις «ρίξανε πάνω στο κεφάλι μου και το σώμα μου 2 χειροβομβίδες κρότου λάμψης οι οποίες εξερράγησαν πάνω μου με αποτέλεσμα τον τραυματισμό μου».

«Κόλαφος» Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Διεθνής Αμνηστία

«Κάτω από τη βάση» παίρνει η Ελλάδα στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη χώρα.

Η αστυνομική βία καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με την οποία «ο Συνήγορος του Πολίτη, μέσω του Εθνικού Προληπτικού Μηχανισμού Διερεύνησης Αυθαίρετων Περιστατικών, έλαβε 288 καταγγελίες το 2021, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν την αστυνομία και σχετίζονταν με την προσβολή της ανθρώπινης ακεραιότητας, της υγείας ή της προσωπικής ελευθερίας.

Περισσότερες από τις μισές καταγγελίες ανέφεραν καταχρηστική συμπεριφορά που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια συλλήψεων, κρατήσεων και άλλων αστυνομικών επιχειρήσεων. Σε πολλές περιπτώσεις, τα θύματα της αστυνομικής κακοποίησης ήταν ανήλικοι, νέοι, αλλοδαποί, μετανάστες ή αιτούντες άσυλο.

Ορισμένες καταγγελίες ανέφεραν βίαιες απωθήσεις μεταναστών και αιτούντων άσυλο από την Ελληνική Αστυνομία ή το Λιμενικό Σώμα στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα.

Στις 6 Μαρτίου, οι ΜΚΟ ‘Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες’ και ‘Oxfam’ εξέδωσαν κοινή έκθεση σχετικά με τις συνθήκες στο νεοσύστατο κλειστό κέντρο ελεγχόμενης πρόσβασης για αιτούντες άσυλο που εκκρεμούν στη Σάμο.

Η κοινή έκθεση αναφέρει ότι μάρτυρες είπαν πως η διοίκηση του κέντρου χρησιμοποιούσε ‘τακτικές εκδίκησης’, όπως πρωινές επιδρομές, ανεξήγητες μεταφορές στο αστυνομικό τμήμα και προφορικές ειδοποιήσεις έξωσης σε κατοίκους που άσκησαν έφεση για αρνητική απόφαση ασύλου» σημειώνεται.

«Στα μανταλάκια» και από τη Διεθνή Αμνηστία – Ζακ, Νίκος Σαμπάνης και Κώστας Φραγκούλης

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταγράφει και αυτή την περιττή και υπερβολική χρήση βίας από αξιωματούχους επιβολής του νόμου κατά την αστυνόμευση διαδηλώσεων. Παράδειγμα ο φοιτητής Γιάννης Ντουσάκης που υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς στο στόμα και στο σαγόνι του τον Μάϊο του 2022 από τα ΜΑΤ. Επίσης, τον Νοέμβριο, δικαστήριο απέρριψε την έφεση των αρχών κατά πρωτοβάθμιας απόφασης που έκρινε το ελληνικό κράτος υπεύθυνο για τον σοβαρό τραυματισμό του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου από την αστυνομία το 2011.

Όσον αφορά το Δικαίωμα στη ζωή τον Μάιο του 2022, δικαστήριο έκρινε δύο άντρες ένοχους για θανατηφόρα σωματική βλάβη σε σχέση με τον θάνατο του ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου το 2018. Οι τέσσερις αστυνομικοί που κατηγορούνταν επίσης σε σχέση με τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου αθωώθηκαν, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την ατιμωρησία.

Τον Σεπτέμβριο, η εισαγγελία πρότεινε να παραπεμφθούν σε δίκη εφτά αστυνομικοί με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο σε σχέση με τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, ενός άοπλου 18χρονου Ρομά, ο οποίος απεβίωσε μετά από θανάσιμο πυροβολισμό από την αστυνομία τον Οκτώβριο του 2021. Τον Δεκέμβριο, ο Κώστας Φραγκούλης, ένα 16χρονο Ρομά αγόρι πυροβολήθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης και πέθανε στο νοσοκομείο οχτώ ημέρες αργότερα. Ένας αστυνομικός κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και παράνομη χρήση του όπλου του και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Αναφορά στη δολοφονία Φραγκούλη με αιχμές για τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στην καταδίωξη γίνεται και στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης