Καρδιακή προσβολή: Μετά τη γρίπη είναι έξι φορές πιο πιθανή

Σύμφωνα με νέα έρευνα

Οι άνθρωποι έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή την εβδομάδα μετά τη γρίπη από ό,τι ολόκληρο το έτος πριν ή μετά την ασθένειά τους, εξηγούν οι επιστήμονες.

 Η νέα μελέτη ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 26.000 ασθενείς σε όλη την Ολλανδία για να καταδείξει τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων όταν πάσχουν από γρίπη. Ο ιός είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι αυξάνει την «κολλώδη» ουσία στο αίμα, η οποία, μαζί με τη φλεγμονή, μπορεί να αποδυναμώσει τις λιπώδεις πλάκες στις αρτηρίες και να προκαλέσει θρόμβο.

Η ερευνητική ομάδα, από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο (UMC) της Ουτρέχτης, ελπίζει ότι η έρευνά τους θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των ασθενών με γρίπη σχετικά με τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής.

 Αν και η σχέση μεταξύ καρδιακών προσβολών – όταν η παροχή αίματος στην καρδιά σταματά ξαφνικά λόγω απόφραξης – και γρίπης δεν αποτελεί νέα ανακάλυψη, προηγούμενες μελέτες έχουν επικεντρωθεί μόνο σε άτομα που νοσηλεύτηκαν για καρδιακή προσβολή.

 Μια καναδική μελέτη του 2018, για παράδειγμα, δεν περιλάμβανε πληροφορίες από αρχεία θανάτου, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιστήμονες δεν συνυπολόγισαν τους θανάτους που συνέβησαν εκτός νοσοκομείων.

 

Η νέα μελέτη 

Σε αυτή τη μελέτη, ωστόσο, η ομάδα από το Julius Center for Life Sciences and Primary Care στο UMC Utrecht, χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα των εξετάσεων από 16 εργαστήρια σε όλη την Ολλανδία – που καλύπτουν περίπου τα δύο πέμπτα του συνολικού πληθυσμού, μαζί με τα αρχεία θανάτου και νοσοκομειακής περίθαλψης για να αποκτήσει μια πιο ακριβή και πλήρη εικόνα.

Σε όλα τα ολλανδικά εργαστήρια, η ομάδα κατέγραψε 26.221 περιπτώσεις γρίπης – μια λοίμωξη της μύτης του λαιμού και των πνευμόνων – μεταξύ 2008 και 2019. Λίγο πάνω από 400 από τα άτομα με γρίπη είχαν τουλάχιστον ένα έμφραγμα εντός ενός έτους από τη διάγνωση της γρίπης.

Από τους 419 ασθενείς που είχαν καρδιακές προσβολές, οι 25 τις υπέστησαν τις πρώτες επτά ημέρες μετά τη διάγνωση της γρίπης.

Άλλοι 217 υπέστησαν καρδιακή προσβολή εντός του έτους που προηγήθηκε της διάγνωσής τους και 177 υπέστησαν καρδιακή προσβολή εντός του έτους που ακολούθησε τη διάγνωση, αλλά μετά την πρώτη εβδομάδα. Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων (139 από τα 401) πέθαναν από οποιαδήποτε αιτία μέσα σε ένα χρόνο από την εμφάνιση της γρίπης.

 

Καναδική vs. ολλανδική μελέτη

 Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε ότι τα άτομα που μελέτησαν είχαν 6,16 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή τις πρώτες επτά ημέρες μετά τη διάγνωση της γρίπης τους από ό,τι σε ολόκληρο το έτος που προηγήθηκε και το έτος που ακολούθησε τη διάγνωση.

 Η καναδική μελέτη του 2018 είχε αυτό το ποσοστό γύρω στις 6,05 φορές. Ωστόσο, ο αποκλεισμός των δεδομένων από τα αρχεία θανάτου, όπως έκανε η προηγούμενη καναδική μελέτη, μείωσε τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής την εβδομάδα μετά τη διάγνωση σε 2,42 φορές.

 Οι Ολλανδοί ερευνητές λένε ότι αυτό καταδεικνύει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν τα ελλιπή δεδομένα στα ευρήματα των μελετών. Προσθέτουν ότι οι διαφορές στις πρακτικές εξέτασης στις δύο χώρες μπορεί να εξηγούν γιατί βρήκαν ότι η συσχέτιση μεταξύ γρίπης και καρδιακών προσβολών ήταν ασθενέστερη από ό,τι στην καναδική μελέτη.

 Για παράδειγμα, ο έλεγχος των ανθρώπων για γρίπη εκτός νοσοκομείων είναι λιγότερο συνηθισμένος στις Κάτω Χώρες απ‘ ό,τι στον Καναδά. Ωστόσο, η συσχέτιση εξακολουθεί να είναι σημαντική και, χρησιμοποιώντας παρόμοια μέθοδο με τους Καναδούς επιστήμονες, η ομάδα του UMC Utrecht κατάφερε να επιβεβαιώσει τον αυξημένο κίνδυνο σε διαφορετικούς πληθυσμούς.

 Μαζί με την πήξη του αίματος που μπορεί να προκαλέσει η γρίπη, πιστεύουν ότι η φλεγμονή αποδυναμώνει επίσης τις λιπώδεις πλάκες που συσσωρεύονται στις αρτηρίες. Εάν μία από αυτές τις πλάκες σπάσει, μπορεί να σχηματιστεί θρόμβος αίματος, που εμποδίζει την παροχή αίματος στην καρδιά και προκαλεί καρδιακή προσβολή.

 Με τις πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τη συσχέτιση μεταξύ της λοίμωξης από τον ιό της γρίπης και των οξέων καρδιακών προσβολών, η επίδειξη της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων σε διαφορετικό πληθυσμό μελέτης είναι σημαντική.

 

ΠΗΓΗ

 

Διαβάστε επίσης