Κοινο_Τοπία: Ξενάγηση στην έκθεση του Φώτη Κόντογλου

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία https://www.koinotopia.gr στα πλαίσια της προαγωγής του Πολιτισμού και της γνωριμίας με μεγάλους δημιουργούς της εικαστικής τέχνης το Σάββατο 4 Μαρτίου το πρωί με τη βοήθεια ξεναγού θα γνωρίσει τα έργα του Φώτη Κόντογλου που παρουσιάζονται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων.

Στη δράση αυτή μπορούν να μετάσχουν άτομα από 12 ετών αφού προηγουμένως κάνουν την απαραίτητη κράτηση στη γραμματεία του συλλόγου στο 2610.622250 Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 11-2μμ και Πέμπτη, Παρασκευή 7-9μμ στο 2610.277171 τις υπόλοιπες ώρες καθώς και στο [email protected]

 Λόγω του περιορισμένου αριθμού θα ισχύσει σειρά προτεραιότητας στις δηλώσεις.

Ο εικαστικός και επιμελητής της Έκθεσης Πέτρος Λαμπρινάκος, στην ενδιαφέρουσα έκδοση της Δημοτικής Πινακοθήκης που τυπώθηκε με αφορμή την έκθεση αναφέρει: γράφοντας για το Φώτη Κόντογλου, νιώθεις ότι είναι σχεδόν αδύνατο να χωρέσουν σε λίγες σελίδες η προσωπικότητα αυτού του ανθρώπου και η προσφορά του στη ζωγραφική, στη λογοτεχνία, στην αγιογραφία, στην Ορθόδοξη παράδοση του τόπου μας. Ο παράξενος αυτός Ανατολίτης που από άλλους αγαπήθηκε και θαυμάστηκε και από άλλους κατηγορήθηκε για φανατισμό και ακραίες απόψεις, τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της εποχής του. Σας καλούμε λοιπόν να γνωρίσετε και να συνδεθείτε με τον Πνευματικό άνθρωπο Κόντογλου, με τον καταπληκτικό ζωγράφο, τον εξαιρετικό Συγγραφέα, τον Μαχητή της ζωής, τον Αιβαλιώτη πρόσφυγα που έφερε τον πολιτιστικό πλούτο από την ανατολή στην Ελλάδα μας. Το μέγεθος της προσφοράς του κει η πολυμέρειά του όσο περνά ο καιρός θα αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο γιατί σήμερα παρά ποτέ είναι πιο επιτακτική η ανάγκη για επιστροφή στην παράδοση. Η φωνή του Κόντογλου αντηχεί στα αυτιά όλων, δυνατή όσο ποτέ.

Ο Φώτης Κόντογλου, γεννημένος ως Αποστολέλης το 1895 στο Αϊβαλή της Μ. Ασίας, ήταν Έλληνας ζωγράφος, αγιογράφος και συγγραφέας. Αναζήτησε την «ελληνικότητα», δηλαδή μία αυθεντική έκφραση, επιστρέφοντας στην ελληνική παράδοση, τόσο στο λογοτεχνικό όσο και στο ζωγραφικό του έργο. Είχε ακόμη σημαντικότατη συμβολή στο χώρο της βυζαντινής εικονογραφίας. Σήμερα θεωρείται ως ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της «Γενιάς του ’30». Μαθητές του ήταν ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νίκος Εγγονόπουλος κ.ά. Απεβίωσε το 1965 στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης