«Μέρες ραδιοφώνου» του Γούντι Άλεν από την Κοινο_Τοπία

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα ραδιοφώνου

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία https://www.koinotopia.gr, με αφορμή την παγκόσμια μέρα ραδιοφώνου στις 13 Φεβρουαρίου προβάλει την Κωμωδία «Μέρες ραδιοφώνου» του Γούντι Άλεν, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, ώρα 7.30μμ Προσέλευση 7.15μμ

H προβολή θα γίνει στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας, Καραϊσκάκη 153 ισόγειο, μεταξύ Πατρέως και Γεροκωστοπούλου στην Πάτρα με δωρεάν είσοδο αλλά με κράτηση θέσης η οποία εξασφαλίζεται στο [email protected] ή με κλήση στο 2610.622250 ωράριο γραμματείας Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 11πμ-2μμ και Πέμπτη, Παρασκευή 7-9μμ, για δε τις άλλες ώρες στο 2610.277171. Θα ακολουθηθεί σειρά προτεραιότητας. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με αφορμή την ταινία. Συντονίζει ο Κώστας Νταλιάνης.

Στοιχεία: Κωμωδία, Σκηνοθέτης: Γούντι Άλεν, Ηθοποιοί: Μία Φάροου, Νταϊάν Κίτον, Τόνι Ρόμπερτς, Ντάνι Αγιέλο, Νταϊάν Γουίστ, Τζεφ Ντάνιελς, Γουάλας Σον, Υπότιτλοι: Ελληνικοί, Γλώσσα: Αγγλικά, Διάρκεια: 89 λεπτά, Παραγωγή: 1987

Ο Κώστας Νταλιάνης, στο site της Κοινο_Τοπίας γράφει σχετικά: Ο ήρωας της ταινίας είναι ένας συνηθισμένο Εβραιόπουλο που μεγαλώνει στο Μπρούκλιν σε ένα σπίτι γεμάτο συγγενείς και ακούει με πάθος ραδιόφωνο. Αλλά η ταινία δεν είναι απλά η ιστορία του. Είναι, επίσης, η ιστορία του ίδιου του ραδιοφώνου της δεκαετίας του 1940 και ανασυνθέτει πολλούς από τους ραδιοφωνικούς θρύλους που είχε ακούσει το παιδί.

Για παράδειγμα, η ιστορία των διαρρηκτών που απάντησαν στο τηλέφωνο σε ένα σπίτι που έκλεβαν, κέρδισαν σε ένα διαγωνισμό ραδιοφωνικής μουσικής εκπομπής και τα βραβεία παραδόθηκαν την επόμενη μέρα στα σαστισμένα θύματά τους. Ή η ντροπιαστική κατάσταση στην οποία βρέθηκε ένας διάσημος ραδιοφωνικός παρουσιαστής που κλειδώθηκε στην ταράτσα ενός νυχτερινού κέντρου με την κοπέλα που πουλούσε τσιγάρα.

Η ταινία εναλλάσσεται μεταξύ της εργατικής γειτονιάς του ήρωα στο Μπρούκλιν και του λαμπερού ραδιοφωνικού κόσμου του Μανχάταν, μεταπηδώντας με ευκολία από το ένα επίπεδο της πραγματικότητας στο άλλο. Υπάρχουν αυτοβιογραφικές αναμνήσεις συγγενών και σχολείου, γειτόνων και φίλων και βέβαια υπάρχουν οι αστραφτεροί θρύλοι του ραδιοφώνου που εισχώρησαν σε αυτές τις συνηθισμένες ζωές.

Ο Άλεν δεν ενδιαφέρεται να δημιουργήσει μια ιστορία με αρχή και τέλος. Η ταινία του μοιάζει περισσότερο με επιθεώρηση στην οποία το δράμα ακολουθείται από κωμωδία και τα πάντα δένονται μεταξύ τους με μουσική, με δεκάδες απολαυστικές διασκευές των επιτυχημένων τραγουδιών της δεκαετίας του 1940. Χρησιμοποιούσε πάντα δημοφιλή μουσική στις ταινίες του, αλλά ποτέ περισσότερο από αυτή τη φορά, όπου ο έντονος, ρομαντικός ήχος της ενισχύει κάθε ανάμνηση με τη νοσταλγία της εποχής.

Ως μέρος αυτού του νοσταλγικού συναισθήματος, ο Άλεν χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερους από τους ηθοποιούς που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν. Στο καστ της ταινίας περιλαμβάνονται οι Μία Φάροου, Νταϊάν Κίτον, Τόνι Ρόμπερτς, Ντάνι Αγιέλο, Νταϊάν Γουίστ, Τζεφ Ντάνιελς, Γουάλας Σον και πολλοί άλλοι.

Το "Radio Days" είναι τόσο φιλόδοξο και τολμηρό που σχεδόν αψηφά την περιγραφή. Είναι ένα καλειδοσκόπιο δεκάδων χαρακτήρων, σκηνικών και σκηνών -η πιο περίτεχνη ταινία που έχει κάνει ποτέ ο Άλεν- και είναι ανεξάντλητο στην απόλαυσή του.

 

Διαβάστε επίσης