Στη νέα φάση της έρευνας θα περιλαμβάνονται νέοι ύποπτοι και νέα αιτήματα των Αρχών
Στη φυλακή, όπου θα παραμείνει για τουλάχιστον τρεις ακόμα εβδομάδες καθώς το αίτημά της για αποφυλάκιση με ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα επανεξεταστεί από τις δικαστικές Αρχές του Βελγίου περίπου στις 20 Ιανουαρίου, βρήκε η νέα χρονιά βρήκε την Εύα Καϊλή.
Την ίδια ώρα, αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις αναφορικά με το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate, ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναμένεται η άρση ασυλίας και άλλων ευρωβουλευτών.
Oι έρευνες των βελγικών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και πλέον μπαίνουμε στη δεύτερη φάση, καθώς, όπως όλα δείχνουν, το Qatar Gate είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».
Όπως αναφέρει το ιταλικό Μέσο, από σήμερα ξεκινούν έρευνες για νέους εμπλεκόμενους στην υπόθεση και αναμένεται να ζητήσουν την άρση ασυλίας δύο ή τριών επιπλέον ευρωβουλευτών, των Βέλγων Σοσιαλιστών Μαρκ Ταραμπέλα και Μαρία Αρενά, ίσως και του Ιταλού ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, στον οποίο εργαζόταν ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ιταλικό έντυπο, στη νέα φάση της έρευνας θα περιλαμβάνονται νέοι ύποπτοι και νέα αιτήματα των Αρχών.
Θα τρέξει τη διαδικασία το Ευρωκοινοβούλιο
Εάν γίνει αυτό, η νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτιμάται ότι θα κινήσει γρήγορα τις διαδικασίες, προκειμένου η Ολομέλεια του Σώματος να αποφασίσει για την άρση της βουλευτικής ασυλίας γύρω στις 16 Ιανουαρίου.
Εντωμεταξύ η «La Repubblica» αναφέρει ότι ο Αντρεά Κοτσολίνο εργαζόταν στο Ευρωκοινοβούλιο για να προωθήσει τα συμφέροντα του Μαρόκου και φαίνεται ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι έχει καταθέσει ότι ο Κοτσολίνο ίσως έπαιρνε χρήματα από τον Παντσέρι, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση και του Μαρόκου. Οι έρευνες των Βελγικών Αρχών συνεχίζονται και για άλλους ευρωβουλευτές και κοινοβουλευτικούς βοηθούς χωρίς ακόμα συγκεκριμένες αποδείξεις, παρά μόνο υποψίες.
Υπενθυμίζεται ότι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ήταν βοηθός του Κοτσολίνο. Ο τελευταίος, όμως, σε δηλώσεις του, έχει τονίσει ότι «δεν πήρε ποτέ ούτε ένα ευρώ για να δράσει με τρόπο που να αντιβαίνει στις υποχρεώσεις του». Σύμφωνα με την La Repubblica, όμως, ο Τζόρτζι φέρεται να κατέθεσε ότι «υποθέτει» πως ο Παντσέρι μπορεί να έδωσε χρήματα στον Κοτσολίνο.
«Μπορεί να ζητηθεί και η άρση ασυλίας του Μαρκ Ταραμπελά, ο οποίος ανήκε, με άμεσο τρόπο, στο δίκτυο Παντσέρι», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης. Όσο, τέλος, για τους δυο Ιταλούς κεντροαριστερούς ευρωβουλευτές Αλεσάντρα Μορέτι και Μπράντο Μπενιφέι, τονίζεται ότι «μπορεί οι βοηθοί τους να ήταν μέρος του δικτύου Παντσέρι, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις πως οι ίδιοι γνώριζαν ότι πίσω από τον Παντσέρι δεν υπήρχε μια απλή ΜΚΟ, αλλά κράτη – διαφθορείς, τα οποία ήθελαν να εξαγοράσουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία».