Στα σπίτια τους παραμένουν οι κάτοικοι της Κίνας προκειμένου να προστατευθούν από την έξαρση των κρουσμάτων της COVID-19 που καταγράφεται σε αστικά κέντρα σε όλη τη χώρα.
Η Κίνα βιώνει αυτή τη στιγμή το πρώτο από τα τρία εκτιμώμενα κύματα κρουσμάτων κορονοϊού τον φετινό χειμώνα, σύμφωνα με τον επικεφαλής επιδημιολόγο της χώρας Γου Ζουνγόου. Οι μολύνσεις μπορεί να πολλαπλασιαστούν σε όλη τη χώρα εάν, όπως συνηθίζεται, οι πολίτες μετακινηθούν μαζικά για να επισκεφθούν τις ιδιαίτερες πατρίδες τους κατά τις αργίες της κινεζικής πρωτοχρονιάς τον επόμενο μήνα.
Η Κίνα δεν έχει ανακοινώσει επίσημα άλλους θανάτους λόγω της COVID μετά την 7 Δεκεμβρίου, όταν οι αρχές ξαφνικά κατήργησαν τους περισσότερους από τους περιορισμούς που θεωρούνταν κρίσιμης σημασίας στην πολιτική της «μηδενικής COVID» ύστερα από πρωτοφανείς δημόσιες διαδηλώσεις κατά των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Στο πλαίσιο της χαλάρωσης των περιορισμών της «μηδενικής COVID», τερματίστηκαν οι μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι για τον ιό, δημιουργώντας αμφιβολίες για το εάν τα επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα μπορούν να αποτυπώσουν το πλήρες μέγεθος της έξαρσης. Η Κίνα ανακοίνωσε 2.097 νέες μολύνσεις COVID με συμπτώματα στις 17 Δεκεμβρίου.
Στο Πεκίνο, η εξάπλωση του ιδιαιτέρως μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον έχει ήδη πλήξει τις εταιρίες παροχής υπηρεσιών, από την εστίαση έως τις παραδόσεις δεμάτων. Τα γραφεία κηδειών και τα αποτεφρωτήρια στην πόλη των 22 εκατ. κατοίκων επίσης πασχίζουν να διαχειριστούν την αυξημένη ζήτηση για τις υπηρεσίες τους.
Σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται επίσης άδειοι δρόμοι στην πόλη Σιαν, στη βορειοδυτική Κίνα, ενώ χρήστες του Διαδικτύου παραπονέθηκαν για καθυστερήσεις στις υπηρεσίες διανομής.
Στην Τσενγκντού, οι δρόμοι ήταν έρημοι αλλά οι χρόνοι παράδοσης παραγγελιών από καταστήματα εστίασης βελτιώνονταν, δήλωσε κάτοικος, καθώς οι υπηρεσίες αυτές άρχισαν να προσαρμόζονται στην πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, συνεχίζει να είναι δύσκολο να βρει κανείς τεστ αντιγόνων.
Τρία εκτιμώμενα κύματα μέσα σε τρεις μήνες
Στη Σανγκάη, οι αρχές ενημέρωσαν τα σχολεία ότι από αύριο τα περισσότερα μαθήματα θα πρέπει να γίνονται διαδικτυακά, ενώ στην κοντινή Χανγκτζόου οι αρχές παροτρύνουν τα σχολεία να ολοκληρώσουν νωρίτερα το χειμερινό εξάμηνο. Στην Γκουανγκτζόου, όσοι μαθητές κάνουν τηλεκπαίδευση καθώς και τα παιδιά νηπιαγωγείου δεν θα πρέπει να ετοιμάζονται να επιστρέψουν στο σχολείο, ανέφερε η αρμόδια υπηρεσία εκπαίδευσης
Μιλώντας σε συνέδριο χθες στο Πεκίνο, ο Γου, ο επικεφαλής επιδημιολόγος του Κινεζικού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών, δήλωσε ότι η τωρινή έξαρση αναμένεται να κορυφωθεί φέτος τον χειμώνα και να κινηθεί σε τρία κύματα για περίπου τρεις μήνες, σύμφωνα με αναφορές σε κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το πρώτο κύμα θα διαρκέσει από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου, κυρίως στις πόλεις, πριν ξεκινήσει το δεύτερο κύμα από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου του 2023, που θα πυροδοτηθεί από τη μετακίνηση των πολιτών ενόψει της εβδομάδας αργιών για την Κινεζική Πρωτοχρονιά.
Η Κίνα θα γιορτάσει το Νέο Σεληνιακό Έτος που ξεκινά στις 21 Ιανουαρίου. Για τη γιορτή αυτή συνήθως εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να περάσουν χρόνο με τις οικογένειές τους.
Ένα τρίτο κύμα θα διαρκέσει από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου καθώς οι Κινέζοι επιστρέφουν στις εργασίες τους μετά τις αργίες, δήλωσε ο Γου.
Ο ίδιος είπε ότι ο εμβολιασμός που έχει γίνει ήδη προσφέρει κάποιο βαθμό προστασίας. Πρόσθεσε ότι αυτοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να προστατεύονται, ενώ συνέστησε τη χορήγηση ενισχυτικών εμβολίων για τον γενικό πληθυσμό.
Περίπου το 87% όλων των πολιτών άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί πλήρως, αλλά μόνο το 66,4% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 80 έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters