Επιταγή ακρίβειας: Έρχεται νωρίτερα μέσα στον Δεκέμβριο η πληρωμή - Στον... λογαριασμό και οι μακροχρόνια άνεργοι

Το αργότερο στις 20 Δεκεμβρίου όπως προανήγγειλε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου θα πληρωθούν την επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ, χιλιάδες δικαιούχοι.

Μάλιστα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα γίνει από τον ΟΠΕΚΑ και η πληρωμή για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε διπλή δόση, το επίδομα παιδιού Α21 σε μιάμιση δόση αλλά και τα υπόλοιπα επιδόματα του Δεκεμβρίου 2022.

Ειδικότερα οι επόμενες πληρωμές έχουν προγραμματιστεί ως εξής:

  • την προσεχή Τετάρτη (30/11) θα καταβληθούν τα επιδόματα Νοεμβρίου όπως γίνεται σε κάθε πληρωμή.
  • την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η πρόσθετη έκτακτη δόση για το έτος 2022 που αφορά τα επιδόματα αλλά και τα επιδόματα Δεκεμβρίου. Δηλαδή αντί για τις 30 Δεκεμβρίου όπως συμβαίνει κάθε μήνα η πληρωμή θα γίνει στις 20 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την σχετική διάταξη: "Για τον μήνα Δεκέμβριο 2022, η τακτική καταβολή των παροχών των περ. α) έως ζ) της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4520/2018, περί των παροχών και υπηρεσιών που χορηγεί και διαχειρίζεται ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και η καταβολή του επιδόματος γέννησης του άρθρου 1 του ν. 4659/2020 (Α΄ 21), περί χορήγησης του επιδόματος γέννησης, της οικονομικής ενίσχυσης ανάδοχων γονέων του άρθρου 12 του ν. 4538/2018 (Α΄ 85), περί των παροχών και διευκολύνσεων σε ανάδοχους γονείς, του επιδόματος στέγασης του άρθρου 3 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74) και του μηνιαίου χρηματικού βοηθήματος της υπό στοιχεία Γ1α/Οικ.4588/29.12.1983 απόφασης της Υφυπουργού Υγείας και Πρόνοιας (Β’ 774) περί του προγράμματος προσωρινής περιθάλψεως ομογενών από το εξωτερικό και επαναπατριζομένων, πραγματοποιείται μέχρι την 20ή.12.2022, κατά παρέκκλιση της παρ. 6 του άρθρου 4 του ν. 4520/2018".

Η έκτακτη προσαύξηση επιδομάτων

Όσον αφορά στη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους 174.000 περίπου δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, προβλέπεται ότι για τον Δεκέμβριο οι προνοιακές παροχές σε χρήμα προσαυξάνονται κατά 250 ευρώ.

Προβλέπεται επίσης ότι η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων χορηγούνται προσαυξημένα κατά 250 ευρώ στους 36.000 περίπου δικαιούχους. Διευκρινίζεται ότι αν ένας χαμηλοσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ είναι ταυτόχρονα δικαιούχος αναπηρικού ή άλλου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Για τη στήριξη των ωφελούμενων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, το Δεκέμβριο θα χορηγηθεί διπλή δόση στους περίπου 225.000 δικαιούχους του.

Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση για τον Δεκέμβριο των οικογενειών που λαμβάνουν επίδομα παιδιού, η οποία αντιστοιχεί σε μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Αντίστοιχη έκτακτη δόση καταβάλλεται στους λοιπούς νέους δικαιούχους του επιδόματος του 2022, μετά την έγκριση της αίτησής τους.

Τακτική καταβολή επιδομάτων

Αναλυτικότερα στις 20 Δεκεμβρίου θα λάβουν την τακτική επιδότηση των επιδομάτων οι εξής:

  • Επίδομα Στέγασης: Δικαιούχοι 272.606
  • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Δικαιούχοι 225.699
  • Αναπηρικά επιδόματα: Δικαιούχοι 174.135
  • Στεγαστική Συνδρομή: Δικαιούχοι 802
  • Επίδομα Ομογενών: Δικαιούχοι 6.021
  • Σύνταξη ανασφ. Υπερηλίκων ν. 1296/1982: Δικαιούχοι 17.170
  • Επίδομα Κοινωνικής Αλληλ. Υπερηλίκων: Δικαιούχοι 17.965
  • Επίδομα Γέννησης: Δικαιούχοι 11.800
  • 0ρεινών Μειονεκτικών περιοχών: Δικαιούχοι 4.943
  • Επίδομα Αναδοχής: Δικαιούχοι 468
  • Επιταγή ακριβείας σε δικαιούχους επιδομάτων.

Οι μακροχρόνια άνεργοι

Όσον αφορά τους επιδοτούμενους, μακροχρόνια άνεργους που είναι εγγεγραμμένοι στην ΔΥΠΑ π.ΟΑΕΔ,  θα λάβουν και αυτοί την έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ και υπολογίζονται σε περίπου 100.000.

Πρόκειται για εγγεγραμμένους ανέργους που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου (πάνω από 12 μήνες αδιάλειπτης εγγεγραμμένης ανεργίας), παραμένουν άνεργοι μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής ΚΥΑ σε ΦΕΚ και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.

Το πράσινο φως για τη χορήγησή του δόθηκε την Τρίτη 22 Νοεμβρίου από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΥΠΑ προκειμένου να βγει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ορίζει τις προϋποθέσεις καταβολής της επιταγής ακρίβειας ύψους 250 ευρώ για περίπου 100.000 ανέργους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, την οικονομική ενίσχυση δικαιούνται όσοι είναι άνεργοι από 12 έως 24 μήνες. Επίσης θα πρέπει να πληρούν και τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να μην είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
  • Να έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ.
  • Να έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ.

Οι μακροχρόνια άνεργοι που δεν επιδοτούνται μπορούν να λάβουν την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ.

Αυτό σημαίνει οτι εάν λαμβάνουν επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, δηλαδή έχουν εξαντλήσει το 12μηνο επίδομα ανεργίας και δικαιούνται για άλλους 12 μήνες το μηνιαίο επίδομα μακροχρόνια ανέργων που ανέρχεται στα 200 ευρώ δεν θα λάβουν επιταγή ακρίβειας.

Την ενίσχυση δικαιούνται οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) που:

  • έγιναν μακροχρόνια άνεργοι (δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς ανεργίας).
  • παραμένουν εγγεγραμμένοι άνεργοι.
  • δεν λαμβάνουν επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.

Άρα ως μακροχρόνια άνεργοι της ΔΥΠΑ και εν τέλει δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης, θεωρούνται όσοι/-ες έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία που θα ορίσει η ΔΥΠΑ χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί 12μηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων της ΔΥΠΑ και έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής 12μηνης επιδότησης, λόγω ανεργίας.

Η καταβολή στους μη επιδοτούμενος μακροχρόνια ανέργους θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Οι λογαριασμοί των δικαιούχων πιστώνονται εντός τριών εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή των 400 ευρώ από τον ΟΑΕΔ.

Υπενθυμίζεται πως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Από τον έλεγχο της ΔΥΠΑ π.ΟΑΕΔ διαπιστώνονται για κάθε δικαιούχο τα παρακάτω στοιχεία:

α) Η διατήρηση της ιδιότητας του μακροχρόνια άνεργου κατά τη δημοσίευση της παρούσας,
β) το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο,
γ) ο αριθμός δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

δ) ο αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (AMΚΑ),
ε) ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ),
στ) ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και ο διεθνής αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

dikaiologitika.gr

Διαβάστε επίσης