Χρηματιστήριο Αθηνών: Έχασε στη συνεδρίαση, κέρδισε στην εβδομάδα

Την τρίτη συνεχόμενη (οριακά) αρνητική συνεδρίαση συμπλήρωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να διατηρούν τα ηνία της αγοράς, στον απόηχο της νέας αύξησης επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ωστόσο, χάρη στα σημαντικά κέρδη της Δευτέρας (+1,3%), η ελληνική αγορά «κράτησε» το θετικό πρόσημο (+0,7%) για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή πτώση κατά 0,23% και διαμορφώθηκε στις 860,76 μονάδες, χάνοντας 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (862,76 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε έξι μονάδες (από 857,47 έως 863,48 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 41 εκατομμύρια ευρώ.

Στην ΕΚΤ η προσοχή των επενδυτών

Η Λεωφόρος Αθηνών συμπλήρωσε την τρίτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση, με τους πωλητές να διατηρούν τα «ηνία» της αγοράς, προχωρώντας σε αφομοίωση των πρόσφατων υψηλών επιπέδων, τα οποία αποτέλεσαν απότοκο της ανοδικής πορείας του Οκτωβρίου. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι ο Γενικός Δείκτης μετράει τέσσερις διαδοχικές θετικές εβδομάδες, σβήνοντας ένα μεγάλο μέρος των ετήσιων απωλειών.

Το σημερινό ενδιαφέρον των αναλυτών στράφηκε εν πολλοίς στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία προχώρησε σε νέα mega – παρέμβαση των 75 μονάδων βάσης, αναθεωρώντας -όπως και ευρέως αναμενόταν- το βασικό επιτόκιο στο 2% (από 1,25% προηγουμένως), το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,5% (από 0,75% προηγουμένως) και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 2,25% (από 1,50% προηγουμένως).

Στόχος της Κριστίν Λαγκάρντ και των υπόλοιπων στελεχών της Φρανκφούρτης είναι η αναχαίτιση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού (9,9% τον Σεπτέμβριο), με την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης να επιλέγει τον δύσκολο και επίπονο δρόμο της περιοριστικής πολιτικής, ώστε να «κατεβάσει» τη ζήτηση και κατ’ επέκταση τις υψηλές τιμές.

Ωστόσο, όπως είναι εύλογο, τα αυξημένα επιτόκια οδηγούν σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, με συνέπεια ολοένα και περισσότεροι αναλυτές να προεξοφλούν το σενάριο της ύφεσης, ιδίως σε Γερμανία και Ιταλία. Όσον αφορά την Ελλάδα, αν και κατά πάσα πιθανότητα θα αποφευχθεί η συρρίκνωση, η αισθητή επιβράδυνση θεωρείται σχεδόν δεδομένη.


Στο μεταξύ, η σημερινή απόφαση εμπεριείχε και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς στην ανακοίνωση της ΕΚΤ γινόταν ειδική αναφορά στα φθηνά δάνεια προς τα συστημικά τραπεζικά ιδρύματα -γνωστά και ως TLROs- τα οποία πλέον καθίστανται ακριβότερα, στο πλαίσιο της σφιχτής νομισματικής πολιτικής. Κι αυτό αναμφίβολα επηρεάζει και τον εγχώριο χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Την ίδια στιγμή, τα σενάρια για κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, τα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, καθώς και η υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου (και κατ’ επέκταση του ηλεκτρικού ρεύματος) εξακολουθούν να παρέχουν επιλεγμένα στηρίγματα στην αγορά, τα οποία ενισχύονται περαιτέρω από την πρόσφατη αποκλιμάκωση των πιέσεων στα κρατικά ομόλογα.

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου υποχωρεί την Πέμπτη στο 4,497% -από 5,1% την προηγούμενη εβδομάδα. Τα spreads (απόκλιση από τη γερμανική απόδοση), δε, περιορίζονται κάτω του ψυχολογικού ορίου των 250 μονάδων βάσης (245 μ.β.).

Ας σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης, σε επίπεδο 12μήνου, χάνει περίπου 4,3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ από τις αρχές του 2022 η σωρευτική «χασούρα» υπολογίζεται σε 3,4%. Ωστόσο, στο τελευταίο 30ήμερο ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης μετράει άνοδο της τάξης του 9%.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ανεπαίσθητα στο -0,07% και τις 410 μονάδες, καθώς ο γαλλικός CAC 40 μειώνεται κατά 0,71%. Στον αντίποδα, ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,12%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,16% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,53%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones κινείται ανοδικά κατά 300 μονάδες, παρά τις πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές σημειώνουν νέα άνοδο εν μέσω της ισχυρής ζήτησης για αργό. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +1,64% και τα 89,30 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο +1,05% και τα 96,69 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, αντίθετα, κυμαίνεται στο -0,47% και τα 1.661 δολάρια ανά ουγγιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ