Αυξήσεις στις συντάξεις έπειτα από 12 χρόνια – Πότε θα δοθούν και σε ποιους

 

Για πρώτη φορά από το 2010 – 2011 οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα τις καταβάλει ο ΕΦΚΑ.

Η κυβέρνηση προχωρά σε αυξήσεις στις συντάξεις – κάτι που έχει να συμβεί εδώ και 12 χρόνια – βάσει νόμου για το 2023. Οι συνταξιούχοι θα αρχίσουν να βλέπουν περισσότερα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ήδη από τα μέσα του προσεχούς Δεκεμβρίου, δηλαδή σε λιγότερο από δύο μήνες.

Το χρονοδιάγραμμα, για το τι θα πληρωθεί, πότε και σε ποιους, γνωστοποιεί ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

Πρώτα θα δοθεί η έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ (σε περίπου 1 εκατ. δικαιούχους με μηνιαίες συντάξεις έως 800 ευρώ). Με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2023, που θα πληρωθεί πιθανότατα πριν από τα Χριστούγεννα, άλλο 1 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν κέρδος από την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.

Στο πρώτο δίμηνο του 2023, «κλειδώνει» η αύξηση σε όλες τις συντάξεις σε ποσοστό πάνω από 7%. Οι αυξήσεις θα δοθούν και σε όσους δεν έχει γίνει επανυπολογισμός σύνταξης. Για τις 94.000 επικουρικές συντάξεις που είναι σε λίστα αναμονής, ο κ. Δουφεξής προαναγγέλλει ότι θα εκδοθούν με σύστημα ταχείας απονομής (fast track) μέσα σε λίγους μήνες.

Αυξήσεις στις συντάξεις: Από το 2010 στο 2022

Ύστερα από 12 χρόνια περικοπών και αρνητικών παρεμβάσεων για τους συνταξιούχους, τα εισοδήματα του συνόλου σχεδόν των συνταξιούχων ενισχύονται με τέσσερις τρόπους:

1. Με το «ξεπάγωμα» των τακτικών αυξήσεων στις αρχές του 2023 που θα κυμανθούν κοντά στο 7% (αφορά 1,7 εκατ. συνταξιούχους),

2. Με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που αφορά 900.000 συνταξιούχους,

3. Με την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ σε 1 εκατ. συνταξιούχους και

4. Με την καταβολή της 4ης ετήσιας δόσης, που προβλέπεται στον νόμο Βρούτση, για συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση πριν από τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης (αφορά πάνω από 220.000).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι υπηρεσίες μας, λέει ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», το 94,6% θα δει απλή, διπλή ή και τριπλή αύξηση στις αποδοχές του, ενώ το 88% όσων διαθέτουν προσωπική διαφορά θα δουν και αυτοί τα εισοδήματά τους να αυξάνονται. Την αύξηση της τάξεως του 7% θα δουν και οι συνταξιούχοι για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους λόγω ελλιπών στοιχείων.

Η καταβολή του έκτακτου οικονομικού βοηθήματος των 250 ευρώ θα γίνει τον Δεκέμβριο πριν από την καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου. Η καταβολή των αυξήσεων λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και η 4η ετήσια αύξηση που προβλέπεται από τον ν. Βρούτση, θα πραγματοποιηθεί με την καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου στα τέλη του έτους.

Για την καταβολή της αύξησης της τάξεως του 7% θα πρέπει προηγουμένως να υπολογιστεί το ύψος του πληθωρισμού και του ΑΕΠ για όλο το 2022. Αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ εντός του πρώτου διμήνου του 2023. Στη συνέχεια θα μπορέσουμε να καταβάλουμε το ακριβές ύψος των αυξήσεων στους δικαιούχους. Οι αυξήσεις, πάντως, θα έχουν αναδρομική ισχύ ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Έχετε υπολογίσει την αναλογιστική δαπάνη που επιφέρει η επαναφορά των αυξήσεων μακροπρόθεσμα στο ασφαλιστικό; Πώς αντισταθμίζεται;

Η αυξημένη δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων από το 2023 και μετά αντισταθμίζεται από τη σημαντική αύξηση των εσόδων μας λόγω της αύξησης της απασχόλησης που άγγιξε το ρεκόρ 20ετίας. Είναι ενδεικτικό πως για το 2023 αναμένουμε πλεόνασμα της τάξεως του 1,3 δισ. ευρώ, παρά την προβλεπόμενη αύξηση των συντάξεων. Η βελτίωση στην αύξηση της απασχόλησης, η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022, τα αυξημένα έσοδα από ρυθμίσεις οφειλών και οι βελτιωμένες -σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις- εισπράξεις εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές μάς κάνουν να αισιοδοξούμε ότι δεν θα υπάρξουν αναταράξεις μακροπρόθεσμα στα οικονομικά μεγέθη του φορέα.

Διαβάστε επίσης