"Αλμα Ζωής" Αχαΐας: Νόπη Σάντα, 25 χρόνια Survivor

Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου διαγνώστηκε με καρκίνο μαστού το 1997

 Διαγνωστήκατε με καρκίνο μαστού το 1997. Τι σας δίδαξε η εμπειρία σας τώρα που την κοιτάτε από μια απόσταση;  

Ναι, διαγνώστηκα με καρκίνο μαστού 2ου βαθμού το 1997 και αν κάτι με δίδαξε η εμπειρία μου αυτή είναι ότι κανείς δεν πρέπει να επαναπαύεται νομίζοντας ότι είναι άτρωτος και ότι η αρρώστια δεν θα χτυπήσει και την δική του πόρτα. Δεν πρέπει ποτέ να αμελούμε τις προληπτικές μας εξετάσεις.  

 Πως ήταν να διαγνωσθείς με καρκίνο μαστού το 1997, σε σχέση με μια γυναίκα που διαγιγνώσκεται σήμερα; 

Είναι αλήθεια ότι τότε ήταν όλα πολύ διαφορετικά. Δεν υπήρχε η πληροφόρηση που υπάρχει σήμερα, αλλά ούτε τα φάρμακα και οι θεραπείες. Σήμερα η γυναίκα βομβαρδίζεται από σημαντικές πληροφορίες, αρκεί να τις ακούσει και να μην τις αγνοήσει. Επίσης η επιστήμη έχει εξελιχθεί και οι εξετάσεις είναι πιο αξιόπιστες και οι θεραπείες πολύ πιο αποτελεσματικές.

Μετά από τόσα χρόνια επιβίωσης σας φοβίζει ο καρκίνος του μαστού πια; 

Μετά από 25 χρόνια επιβίωσης, οπωσδήποτε δεν φοβάσαι το ίδιο, αλλά ποτέ δεν επαναπαύεσαι, και δεν πρέπει να επαναπαύεσαι.  Κάνω τις ετήσιες διαγνωστικές εξετάσεις και είμαι πάντα σε φάση επαγρύπνησης. Μέσω της ενασχόλησης μου με τον Σύλλογο ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ, έχω αποκομίσει αρκετές γνώσεις και πληροφορίες για τον καρκίνο μαστού, μέσα από σεμινάρια και επιστημονικά συνέδρια. Και βέβαια η γνώση διαλύει τον φόβο. 

Τι έχετε να πείτε στους ανθρώπους (φροντιστές – συντρόφους) που είναι δίπλα στη γυναίκα που νοσεί;

Το οικογενειακό περιβάλλον, μετά τους γιατρούς παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο στήριξης, ίσως και τον σπουδαιότερο, και αυτό γιατί η ασθενής όταν έρχεται αντιμέτωπη με την ασθένεια της χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της. Ο φροντιστής είναι αυτός που πρέπει να ατσαλωθεί με υπομονή και να φροντίσει να νιώσει η ασθενής ότι δεν είναι μόνη της. Κανείς δεν είπε πως ο δρόμος που πρέπει  να διαβούν είναι εύκολος, τουναντίον συμβαίνουν πολλές μεταπτώσεις, άλλοτε δύσκολες με κλάμα, με πόνο, με απογοήτευση και άλλοτε με αισιοδοξία, προσπάθεια και χαμόγελο. Ο φροντιστής πρέπει να στηρίξει την ασθενή του με κάθε μέσο και να την κάνει να νιώσει ότι θα τα καταφέρει. Χρειάζεται να αφιερώσει χρόνο, να είναι δίπλα της στις θεραπείες, να είναι εκεί να την ακούσει και να την κάνει να αισθάνεται ότι πάντα υπάρχει μια ανοιχτή αγκαλιά για εκείνη. 

 Τι έχετε αποκομίσει από την 20ετή εθελοντική ενασχόληση σας με το ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ;

Η γνωριμία μου με τον Σύλλογο ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ πριν από 21 έτη περίπου δεν περίμενα ότι θα μου προσέφερε τόσα πολλά. Μου έδωσε την ευκαιρία να πάρω ψυχολογική στήριξη από την επαγγελματία ψυχολόγο και κοινωνική λειτουργό του Συλλόγου. Με βοήθησε να μάθω να αγαπώ τον εαυτό μου και να διεκδικώ τα θέλω μου, να βάζω όρια που, μέχρι τότε, ποτέ δεν έβαζα, αλλά προπαντός να γνωρίσω και άλλες γυναίκες, αξιόλογες συνοδοιπόρους, που  ένιωσα ότι με καταλαβαίνουν και με αγαπούν. Απέκτησα αδερφές ψυχής που μέσα από τη δραστηριότητα μας ως εθελόντριες, ήρθαμε πολύ κοντά. 

Ο Σύλλογος, ακόμα, μου έδωσε την ευκαιρία να μπορέσω μετά από την εκπαίδευση μου να στηρίξω γυναίκες που βιώνουν τώρα την ασθένεια, λέγοντας τους ότι μπορούν, αν το θέλουν, να τα καταφέρουν αρκεί να μη σκύψουν το κεφάλι. Επίσης μου δόθηκε η ευκαιρία από τον Σύλλογο να μιλήσω ανοιχτά για τον σημαντικό ρόλο της πρόληψης. 

Αν ήταν να διαλέξετε κάποια στιγμή θα μείνει για πάντα στην μνήμη σας από όλα αυτά τα χρόνια, ποια θα ήταν αυτή; 

Ανεξίτηλη είναι πάντα στο μυαλό μου η στιγμή που έμαθα ότι πάσχω από καρκίνο μαστού. Αλλά και μέσα από το εθελοντικό η επαφή μου με δυο γυναίκες σε διαφορετικούς χρόνους και στιγμές που είχαν άρνηση να δεχτούν ότι μπορούν να τα καταφέρουν αν αγωνιστούν. Δεν πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν την μάχη, λέγοντας ότι ήξεραν την αρνητική έκβαση της αρρώστιας τους. Στενοχωρήθηκα όταν ένιωσα ότι έχουν παραιτηθεί και δεν ήθελαν να δεχτούν τις θεραπείες τους. 

Πιστεύω ότι η θετική αντιμετώπιση και η καλή ψυχολογική κατάσταση του κάθε ασθενή παίζει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της αρρώστιας.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ