Οι κεντρικές τράπεζες μαζεύουν ρευστό για να σώσουν τα νομίσματά τους

 

Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο μετατρέπουν τα αποθέματα αμερικανικών κρατικών ομολόγων σε ρευστό με ρυθμούς, που είχαμε να δούμε εδώ και πολλά χρόνια. Η αιτία; Θέλουν να είναι έτοιμες σε περίπτωση που χρειαστεί να παρέμβουν στις αγορές για να σώσουν τα νομίσματά τους. 

Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο (πλην ΗΠΑ) ρευστοποίησαν αμερικανικά κρατικά ομόλογα  αξίας 29 δισ. δολαρίων την εβδομάδα έως και την 5η Οκτωβρίου. Συνολικά τις τελευταίες 4 εβδομάδες έχουν ρευστοποιήσει Treasuries αξίας 81 δισ. δολαρίων, όπως αποκαλύπτουν στοιχεία της Federal Reserve. Πρόκειται για τις πιο ακραίες εκροές από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020. Οι συνολικές τοποθετήσεις τους σε αμερικανικό χρέος έχουν μειωθεί στα 2,91 τρισ. δολαρίων. 

Με το αμερικανικό δολάριο πιο ισχυρό από ποτέ και τον κίνδυνο της ύφεσης να αυξάνεται, δεν εκπλήσσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες επιλέγουν να γεμίσουν με ρευστό τα ταμεία τους. Οι υπεύθυνοι της νομισματικής πολιτικής από το Τόκιο έως  το Σαντιάγο έχουν ήδη παρέμβει στην αγορά για να στηρίξουν τα νομίσματά τους με λύσεις της τελευταίας στιγμής, όπως η απευθείας πώληση δολαρίων στην αγορά, 

Οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες πάντως κινούνται προληπτικά, όπως έγραψε σε πρόσφατο σημείωμα προς επενδυτές και ο Λου Κράνταλ, οικονομολόγος της Wrightson ICAP. Καθώς οι τοποθετήσεις τους σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα μειώνεται, οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν το ποσό του ρευστού που "παρκάρουν" στον σχετικό μηχανισμό της Fed. Στην περίοδο των 4 ε εβδομάδων οι τοποθετήσεις τους εκεί αυξήθηκαν κατά 61 δισ. δολάρια.

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν τώρα ανάγκη από το ρευστό αυτό, αλλά θέλουν να χτίσουν ένα μαξιλάρι ασφαλείας για να μπορέσουν να υπερασπιστούν το εθνικό τους νόμισμα σε ώρα ανάγκης, όπως εξηγεί στο Bloomberg o Άλεξ Έτρα, senior strategist της Exante Data Inc.

Σημειώνεται ότι στη Νοτιανατολική Ασία τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος συρρικνώνονται ταχύτατα. Στη Μαλαισία και την Ινδονησία τον Σεπτέμβριο υποχώρησαν σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από το 2020, ενώ στην Ταϊλάνδη διολίσθησαν σε χαμηλά πέντε ετών, πυροδοτώντας ανησυχία. 

Στην Ιαπωνία τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος ήταν 1,24 τρισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο, έχοντας μειωθεί κατά 54 δισ. δολάρια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Οι τοποθετήσεις σε ξένα χρεόγραφα είχαν αξία 985 δισ. δολαρίων έναντι 1,04 τρισ. δολαρίων στα τέλη Αυγούστου, σε μία ένδειξη ότι η Ιαπωνία πούλησε μέρος αυτών για να χρηματοδοτήσει την παρέμβασή της στην αγορά συναλλάγματος, 

naftemporiki.gr 

Διαβάστε επίσης