Άγιοι Ισίδωροι Λυκαβηττού: Τα «θαύματα» του παπά-Δημήτρη διχάζουν την Εκκλησία

Σε μείζον ενδοεκκλησιαστικό θέμα, το οποίο μάλιστα φαίνεται να αγγίζει απευθείας τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, εξελίσσεται η υπόθεση του «θαυματοποιού» παπα-Δημήτρη.

Ενώ σε καθημερινή βάση οι πιστοί εξακολουθούν να συρρέουν απτόητοι στο ναό των Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού, ακριβώς για να δεχθούν την ευλογία του διάσημου ιερέα -ή ακόμη και να γίνουν αυτόπτες μάρτυρες κάποιου θαύματος- εις βάρος του κατά κόσμον Δημητρίου Λουπασάκη δεν κυκλοφορούν πλέον φήμες και υπαινιγμοί: Η οργάνωση ellinikahoaxes.gr δημοσιοποίησε έγγραφη ανακριτική πρόταση προς το Επισκοπικό Δικαστήριο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με μια σειρά από βαρύτατα παραπτώματα στα οποία φέρεται να έχει υποπέσει κατά το παρελθόν ο παπα-Δημήτρης.

Αν και συντεταγμένη σε αρχαΐζουσα νομική ορολογία, είναι προφανές ότι η ανακριτική πρόταση αναφέρεται σε αδικήματα εντελώς ανάρμοστα για έναν ιερωμένο, τέτοιας σοβαρότητας ώστε να δημιουργείται η εντύπωση ότι η αποβολή του από τους κόλπους της Εκκλησίας θα ήταν η ελάχιστη τιμωρία. Ενδεικτικά στο κείμενο του εκκλησιαστικού ανακριτή περιλαμβάνονται διάπυροι όροι όπως «αγυρτεία», «απιστία», «απείθεια», «υπέρβασις καθήκοντος», «προσβολή του Ιερού Μυστηρίου του Γάμου», «ανυπακοή», «σφετερισμός», «εμπρόθετος αλλοίωσις» κ.α.

Βάσει του εν λόγω εγγράφου, συνάγεται ότι ο παπα-Δημήτρης είναι, τρόπον τινά, υπόδικος. Υπό την έννοια ότι η δική του δεν έγινε ποτέ και η παραπομπή του στο Επισκοπικό Δικαστήριο παραμένει εκκρεμής. Τυπικά, η αρχική δίωξη εις βάρος του ασκήθηκε το 2014 -με την υπογραφή του Αρχιεπισκόπου, ως του επικεφαλής της εκκλησιαστικής δικαιοδοτικής αρχής. Η ανάκριση για τα πεπραγμένα του παπα-Δημήτρη Λουπασάκη διεξήχθη επί τριετία, εξού και η ανακριτική πρόταση φέρει ημερομηνία 25 Αυγούστου 2017. Ακολούθως έως το τέλος του 2017, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεκλήθη το Επισκοπικό Δικαστήριο, αλλά, εξαιτίας ασθενείας του προεδρεύοντος η εκδίκαση της υπόθεσης ανεβλήθη επ’ αόριστον.

Έκτοτε ο Δημήτριος Λουπασάκης ιερουργεί κανονικά, ως αποσπασμένος στο Λυκαβηττό από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Ζωγράφου όπου υπάγεται. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει ανακοινώσει πως προγραμματίζει την εξέταση της περίπτωσης παπα-Δημήτρη σε επόμενη συνεδρίασή της, μάλλον εντός του Οκτωβρίου.

Ταυτόχρονα όμως, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονται αναμνηστικές φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζεται ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από πρόσφατο συλλείτουργο με τον αμφιλεγόμενο Δημήτριο Λουπασάκη και δη στη μονή Αγίων Θεοδώρων Ζάλτσας, το εν Βοιωτία προσωπικό ησυχαστήριο του Μακαριωτάτου. Η κοινή εμφάνιση του παπα-Δημήτρη με τον κ. Ιερώνυμο το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου (όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο Δημήτρης Αλικάκος των ellinikahoaxes.gr), αφ’ ενός εξελήφθη από την εκκλησιαστική κοινότητα σαν συμβολική πλην απερίφραστη δήλωση υποστήριξης προς τον Δημήτριο Λουπασάκη.

Σε ό,τι τον αφορά, ο κ. Λουπασάκης χρησιμοποιεί τακτικά το όνομα του Αρχιεπισκόπου, προς περαιτέρω επίρρωσιν της αγέρωχης στάσης του έναντι όσων των κατηγορούν σαν απατεώνα. Απευθυνόμενος στο ποίμνιό του, ο παπα-Δημήτρης έχει ακουστεί να λέει «ποια είναι η Ιερά Σύνοδος; Εγώ ανήκω στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και, άρα προϊστάμενός μου είναι ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος, εξάλλου, εκπροσωπεί την Ιερά Σύνοδο. Εγώ δεν έχω τον Μακαριώτατο να έχει κάποιο πρόβλημα μαζί μου και με ό,τι κάνω. Ο Μακαριώτατος είναι ένας απλός, πράος, ταπεινός άνθρωπος και είναι πολύ σοφός. Αφήνει να μιλάνε όλοι, αλλά εκείνος, με την πραότητά του, ξέρει τι κάνει. Και κάνει πάντα το καλύτερο».

Υπερθεματίζοντας, δε, στον ίδιο τόνο, ο παπα-Δημήτρης διακηρύσσει ότι «είμαι καθαρός, δεν έχω λερώσει το ράσο» κ.λπ. Παρόλ’ αυτά, το μεγάλο κενό στην υπόθεση αφορά στο αρχικό κατηγορητήριο, δηλαδή το φάκελο ο οποίος παραδόθηκε στο γραφείο του Αρχιεπισκόπου και, ακολούθως, με εντολή του κ. Ιερώνυμου, ασκήθηκε η δίωξη. Οπότε, ελλείψει αυτών των εγγράφων, απομένει στο έργο της αποκρυπτογράφησης να συναγάγει τα ατοπήματα που προσάπτει το εκκλησιαστικό ποινικό σύστημα στον κ. Λουπασάκη.

πηγή
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ