Στις κάλπες σήμερα οι ιταλοί - Φαβορί η ακροδεξιά Μελόνι

 

Στις κάλπες σήμερα οι Ιταλοί σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.

Τα κόμματα και οι διάφορες παρατάξεις έκλεισαν την αυλαία της προεκλογικής τους εκστρατείας σε διάφορες πόλεις της Ιταλίας. Κοινή έκκληση όλων: οι πολίτες να σπεύσουν στις κάλπες και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εφόσον ο φόβος είναι η αποχή να ξεπεράσει το 30%.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές στην Ιταλία, δείχνουν άνοδο της ακροδεξιάς και του νεοφασιστικού ρεύματος.

Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Τζόρτζια Μελόνι είναι παλιοί γνώριμοι. Ήταν το 2008 όταν με ενθουσιώδη τρόπο, ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας καλωσόριζε στην κυβέρνησή του την νεαρή ακροδεξιά πολιτικό.

Η Τζόρτζια Μελόνι μεγάλωσε μόνο με την μητέρα της σε μία αστική γειτονιά της Ρώμης και σε ηλικία 15 ετών δήλωσε πως βρήκε την αγάπη της οικογένειας που της έλειπε στην αγκαλιά του φασιστικού κόμματος.

Σε ηλικία μόλις 21 ετών έγινε δημοτική σύμβουλος Ρώμης και στα 31 της υπουργός Νέας Γενιάς.

Το 2012 αποχώρησε από το κόμμα του Μπερλουσκόνι και ίδρυσε το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» εμπνευσμένη από την πρώτη στροφή του ιταλικού εθνικού ύμνου.

Από το 4% στις εκλογές του 2018, έφτασε να θεωρείται το απόλυτο φαβορί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας αλλά και η δεύτερη ακροδεξιά επικεφαλής κυβέρνησης μετά τον Μπενίτο Μουσολίνι το 1934.

«Λένε πως στην Ευρώπη ανησυχούν για την Μελόνι και τι θα συμβεί. Τι θα συμβεί; Θα τελειώσει η πλάκα. Αυτό που θα συμβεί είναι πως η Ιταλία θα υπερασπιστεί ξανά τα συμφέροντά της», είπε η ίδια.

Ο επίσης ακροδεξιός Ματέο Σαλβίνι, με το κόμμα του, τη Λέγκα, έχει ήδη συμφωνήσει να συμπράξει στον σχηματισμό κυβέρνησης για να εφαρμόσει κάποιες από τις ξενοφοβικές του προτάσεις.

Με την ακροδεξιά πτέρυγα ενώνει τις δυνάμεις της, ο γερόλυκος της ιταλικής πολιτικής, ο τέσσερις φορές πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, φιλοδοξεί να επανέλθει στα πολιτικά πράγματα δίνοντας τη δυναμική αυτοδυναμίας στην Τζόρτζια Μελόνι.

Το μόνο στιβαρό αντίπαλο δέος φαίνεται να είναι το κεντροαριστερό κόμμα του οποίου ηγείται ο Ενρίκο Λέτα, με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν 22% ωστόσο φαντάζει δύσκολο να μπορέσει να αλλάξει την στροφή στην άκρα δεξιά.

Το κίνημα των Πέντε Αστέρων που ίδρυσε ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο το 2009 συγκεντρώνει ίδια ποσοστά με την Λέγκα και φαντάζει αδύνατο να μπορέσει να συμπράξει με την κεντροαριστερά σε μία στέρεα κυβέρνηση.

https://www.newsit.gr/

Διαβάστε επίσης