Μητσοτάκης από τη Νέα Υόρκη: «Ο Ερντογάν θα πάρει απάντηση την Παρασκευή στον ΟΗΕ»

 

 

Δύο… ξένοι στον ίδιο χώρο. Αυτή την εικόνα αναμένεται να δώσουν απόψε (21/9/2022) ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της δεξίωσης που παραθέτει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προς τιμήν των ηγετών που μετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ..

Η χθεσινή, εκτός ορίων, εμπρηστική και επιθετική ρητορική του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της χώρας μας, στην ομιλία του στην έδρα του ΟΗΕ, πιστοποίησε ότι η Άγκυρα έχει κλείσει ερμητικά κάθε παράθυρο συνεννόησης.

Μητσοτάκης VS Ερντογάν

Απάντηση στον πρόεδρο της Τουρκίας θα δώσει την Παρασκευή, στην ομιλία που θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως διεμήνυσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξη του στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πέραν της αποκατάστασης της αλήθειας, θα καταγγείλει τεκμηριωμένα στη διεθνή κοινότητα την εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία.

Παράλληλα όμως θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και στις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις ελληνικής κυριαρχίας, σε μια συγκυρία, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «που η Δύση έχει καταδικάσει τον αναθεωρητισμό και την παραβίαση της κυριαρχίας και των συνόρων».

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου σε μια συγκυρία έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων στην Ευρώπη και πολλαπλών προκλήσεων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Οι θέσεις της Ελλάδας είναι στέρεες νομικά, ιστορικά και πολιτικά, είναι θέσεις που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο» διαμηνύει η Αθήνα.

Και προφανώς ο κ. Μητσοτάκης δεν θα αφήσει αναπάντητη την πρόκληση Ερντογάν να ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τα Κατεχόμενα στην Κύπρο ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Μια δήλωση χαρακτηριστική του εκνευρισμού της ‘Άγκυρας από την πρόσφατη απόφαση των Η.Π.Α. να προχωρήσουν σε πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία. 

«Εκτός ανθρώπινης λογικής» οι αιτιάσεις Ερντογάν

Η Αθήνα ήταν προετοιμασμένη… Περίμενε ότι ο Ερντογάν θα αξιοποιούσε το διεθνές βήμα του Ο.Η.Ε. για να επαναλάβει τις παράλογες και ανιστόρητες αξιώσεις και για να εκτοξεύσει κατασκευασμένες κατηγορίες κατά της Ελλάδας. Ωστόσο τα στοιχεία που επικαλέστηκε και τα fake news ήταν τόσο ψεύτικα και προκλητικά, που κατά δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια «διευρύνουν τα πλαίσια τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρώπινη λογική”.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού στην Άγκυρα 

Καθόλου τυχαία, ο Πρωθυπουργός πριν αναχωρήσει χτες για τη Νέα Υόρκη, ο Πρωθυπουργός είχε σπεύσει να διαμηνύσει της Τουρκία να επανέλθει στο δρόμο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. “Ξέρουν όλοι ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα. Έχουμε ισχυρές συμμαχίες, έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Από την άλλη πρέπει να είμαστε σε θέση να μπορούμε να συζητούμε, να λύνουμε τις διαφορές μας ή και να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε χωρίς να πλακωνόμαστε” δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Sfera 102,2).

Διεθνοποίηση των τουρκικών απειλών

Πριν από την ομιλία Ερντογάν δε, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ και τον Γερμανό Καγκελάριο Σολτς για τις τελευταίες απειλές, και νωρίτερα και τους Ευρωπαίους ομολόγους, στους οποίους παρουσίασε αυτούσιες τις προκλητικές δηλώσεις αλλά και τους χάρτες της “Γαλάζιας πατρίδας” που φαντασιώνεται ο Ερντογάν.

«Η Τουρκία δεν δικαιούται να ομιλεί»

«Η χώρα, η οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, έρχεται να κατηγορήσει την Ελλάδα ακόμα και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Χρησιμοποιώντας, μάλιστα, ψευδή στοιχεία, τα οποία έχουν απαντηθεί εδώ και δέκα ημέρες.

Η χώρα η οποία ευθέως απειλεί με πόλεμο. Η χώρα η οποία έχει εκδώσει casus belli. H χώρα, η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, έρχεται να μιλήσει για σχέσεις καλής γειτονίας.
Η χώρα, η οποία κατέχει εδάφη ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έρχεται να μιλήσει για συνθήκες ασφάλειας και συνεννόησης στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε, μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας στην Τουρκία και στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι »δεν δικαιούται δια να ομιλεί».

Τα στοιχεία που αποδεικνύουν την εργαλειοποίηση 

Ειδικότερα για το μεταναστευτικό η κυβέρνηση απαντά με συγκεκριμένα, αδιάσειστα στοιχεία για την εργαλειοποίηση των κατατρεγμένων ανθρώπων από την Τουρκία.

Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι:

Από τις αρχές του χρόνου απετράπη η είσοδος περισσότερων από 154.000 παράτυπων μεταναστών. Μόνο τον Αύγουστο, επιχείρησαν να εισβάλουν στην Ελλάδα 36.386 άτομα από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο.
Οι 38 μετανάστες που εισήλθαν τον Δεκαπενταύγουστο από τον Έβρο μεταφέρθηκαν εκεί -σύμφωνα με μαρτυρίες τους- από τουρκικές κρατικές Αρχές.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε πρόσφατη συνέντευξή του ανάμεσα στ’ άλλα ανέφερε: «Αν δώσετε χρήματα, οι λαθρέμποροι μπορούν να σας φέρουν και να σας πάνε οπουδήποτε».
Κατά το τελευταίο διάστημα γίνεται χρήση μεγάλων σκαφών, με κατεύθυνση την Ιταλία, τα οποία είναι αδύνατο να μην γίνονται αντιληπτά από τις τουρκικές Αρχές, καθώς επιβιβάζονται σε αυτά εκατοντάδες μετανάστες, σε τουρκικά λιμάνια.

Ενώ θυμίζουν και την υβριδική επίθεση στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020.

https://www.newsit.gr/

Διαβάστε επίσης