Πάτρα: Αντιδρά το Καραμανδάνειο για το θέατρο Μπάρρυ - "Οφείλουμε να διατηρήσουμε άσβεστο το όνομα του Ι. Καραμανδάνη"

Απάντηση στην απόφαση του Δήμου

  Την αντίδραση του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων προκάλεσε η απόφαση του Δήμου Πατρέων να μετονομάσει το Θέατρο Μπάρρυ, σε "Κώστας Καζάκος".

 

Σε ανακοίνωση του Καραμανδανείου αναφέρονται τα εξής:

 

"Ενημερώνουμε την κοινωνία της Πάτρας, για την ιστορική ορθότητα, ότι οι σταφιδαποθήκες ΜΠΑΡΡΥ όπου σήμερα στεγάζονται πολιτιστικές υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων, είναι κληροδότημα του Νοσοκομείου μας.

Ένα ιστορικό κτήριο που κουβαλά την ιστορία της παραγωγής και του εμπορίου της σταφίδας, το οποίο το 1927 η οικογένεια ΦΡΕΝΤ ΜΠΑΡΡΥ από την Μ.Α σία νοίκιασε από την οικογένεια Καραμανδάνη στην οποία ανήκε.

Μετά το θάνατο του Ιωάννη Καραμανδάνη και βάσει της από 24.10.1936 διαθήκης του, το ακίνητο επί της οδού Οθ.Αμαλίας 6 και Σανταρόζα ( αποθήκες ΜΠΑΡΡΥ) περιέρχεται στο ίδρυμα  ΜΠΕΜΠΗ Ι.  ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΗ, το σημερινό Γ.Ν.Π.Π.ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ, μαζί με όλη την ακίνητη περιουσία του.

Το 1996, κατόπιν απόφασης του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας το ακίνητο (αποθήκες ΜΠΑΡΡΥ), παραχωρείται για 10  χρόνια στον Δήμο Πατρέων για πολιτιστικούς σκοπούς.

Το κτήριο  του Ι.ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΗ που το δώρισε στο Νοσοκομείο μας έχει καθιερωθεί συναισθηματικά στην ιστορική μνήμη των Πατρινών και κουβαλά την αίγλη της μεγάλης ανάπτυξης του λιμανιού της πόλης μας.

Οφείλουμε να διατηρήσουμε άσβεστο το όνομα αυτού του μεγάλου ευεργέτη για την πόλη μας, του  ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΗ".

Διαβάστε επίσης