Ο Θεμιστοκλής Δεμίρης νέος διοικητής της ΕΥΠ-Καταψήφισε η αντιπολίτευση

Κατρούγκαλος: “Εμείς δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να δραπετεύσει”

Κατά πλειοψηφία, και μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ, ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης,  ψηφίστηκε  από την  Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ως νέος διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Μετά την κεκλεισμένων των θυρών ακρόασή του από την Επιτροπή,  όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν αρνητική γνώμη για το διορισμό του.

Κατρούγκαλος: “Εμείς δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να δραπετεύσει”

Προσχηματική χαρακτήρισε την κοινοβουλευτική διαδικασία διορισμού από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του νέου διοικητή της ΕΥΠ, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την λήξη της συνεδρίασης.

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως «συνεχίστηκε και σήμερα, η προσπάθεια συγκάλυψης και υπεκφυγής από τη ΝΔ. Ενώ όλα τα κόμματα είχαν ζητήσει να προηγηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών για την διερεύνηση των πολύ πραγματικών ευθυνών του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησής του, πέραν από την προσχηματική κλήση σε ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ, η κυβερνητική πλειοψηφία πέταξε για μια ακόμη φορά την «μπάλα στην εξέδρα».

Η Διάσκεψη των Προέδρων, είχε αποφασίσει να γίνει η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα, ακούσαμε σήμερα με έκπληξη ότι περιμένουμε τη ΝΔ να συμφωνήσει ή να καταθέσει τις δικές της προτάσεις για να γίνει η συνεδρίαση αυτή.

Η ίδια η παρουσία του διορισμένου διοικητή της ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών αποτέλεσε έναν νέο εμπαιγμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όχι απλώς δεν επιχείρησε συναινέσεις για να διορθωθούν τα θεσμικά κενά αλλά με την ΠΝΠ της, πρώτα διόρισε τον διοικητή και μετά τον έφερε εντελώς προσχηματικά για να εκμαιεύσει εκ των υστέρων την γνώμη της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.

Δεν είναι, επομένως απορίας άξιο ότι όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης καταψήφισαν την πρόταση αυτή, ακόμα και κόμματα που παραδοσιακά ψηφίζουν «λευκό».

Τέλος, ακόμα και από αυτή την ίδια προσχηματική διαδικασία, όχι απλώς δεν διαψεύστηκαν, αλλά επιβεβαιώθηκαν οι βεβαιότητες που έχει πια ο μέσος Έλληνας ότι παρακολουθούνται και πολιτικοί και δημοσιογράφοι.

Εμείς δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να δραπετεύσει. Θα ζητήσουμε και θα επιμείνουμε να έρθουν στην Επιτροπή και οι φυσικοί αυτουργοί των παράνομων παρακολουθήσεων, ο τέως διοικητής της ΕΥΠ (εν. τον Π. Κοντολέωντα) , ο ανιψιός του Πρωθυπουργού και έμπιστός του (εν. τον Γρηγοριάδη) αλλά και θα επιμείνουμε, ώστε να φτάσει η έρευνα στον πυρήνα της υπόθεσης.

Δεν δικαιούται κανένας να αμαυρώνει την εικόνα της χώρας. Η σήψη που διαπιστώνουν οι New York Times που υπάρχει στην καρδία της Δημοκρατίας μας έχει ονοματεπώνυμο και αυτό είναι «Κυριάκος Μητσοτάκης» Και δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από τις ευθύνες του».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, απάντησε στο «εάν έχουν παρακολουθηθεί και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι» ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε « ως η διαδικασία της συνεδρίασης έχει χαρακτηριστικά μυστικότητας, μένω σε αυτά που σας είπα, ότι ουσιαστικά επιβεβαιώθηκαν όλα αυτά που ο μέσος Έλληνας – όχι απλώς εμείς στην Επιτροπή Θεσμών ξέραμε από πριν την συνεδρίαση- για παρακολούθηση πολιτικών και δημοσιογράφων»

Ποιος είναι ο Θεμιστοκλής Δεμίρης

Ο πρέσβης και πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης έχει γεννηθεί στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει κάνει μεταπτυχιακό στην Μεσανατολική Πολιτική στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Αραβικών Σπουδών. Το διάστημα 1978- 1981 εργάστηκε ως δημοσιογράφος (εξωτερικός συνεργάτης) στην επιθεώρηση “Πολιτικά Θέματα” και ως διευθυντής σύνταξης στα περιοδικά “Computer Age”, “Plant”, “Equip”, “Αγροτική Περιουσία” Το 1981 εισήλθε στην Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών και ορκίστηκε Διπλωματικός Ακόλουθος το 1982. Μέχρι και το 1984 εργάστηκε ως Ακόλουθος και Γραμματέας Γ’ στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία και τη Διεύθυνση Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Το 1985 τοποθετήθηκε στην Ελληνική Πρεσβεία στη Βαγδάτη. Το 1989 μετατέθηκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO. Τo 1992 επέστρεψε στην Κεντρική Υπηρεσία, τοποθετούμενος στη Διεύθυνση Τουρκίας-Κύπρου, αναλαμβάνοντας, το 1994, ως επικεφαλής, το τμήμα Κύπρου. Από το 1996 υπηρέτησε στην Ελληνική Πρεσβεία στη Λευκωσία, ως Σύμβουλος Α’ και Αναπληρωτής Επικεφαλής Αρχής / Επιτετραμμένος.

Το 2001 μετατέθηκε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. αναλαμβάνοντας, διαδοχικά, τα καθήκοντα εκπροσώπου στην Ομάδα Δυτικών Βαλκανίων και τη διεύθυνση του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Αντιπροσωπείας. Επανήλθε το 2006 στην Κεντρική Υπηρεσία, αναλαμβάνοντας ως διευθυντής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Εξωτερικών Σχέσεων και προαγόμενος, το 2007 σε Πληρεξούσιο Υπουργό Β΄.

Τον Σεπτέμβριο του 2008 τοποθετήθηκε στις Βρυξέλλες ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και Πρέσβης στη Ε.Ε. με καθήκοντα Εκπροσώπου της Ελλάδας στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας.  Το 2013 ορίστηκε ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία και στον ‘Αγιο Μαρίνο και ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO) και τους άλλους Διεθνείς Οργανισμούς με έδρα την Ρώμη.

Το 2014 προήχθη σε Πληρεξούσιο Υπουργό Α΄. Τον Μάιο του 2017 επέστρεψε στην Αθήνα και ανέλαβε Διευθυντής στη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών μέχρι της 1.1.2018. Έχει παρασημοφορηθεί από τους Προέδρους της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μιλάει και γράφει ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης