Πακιστάν: Η Μαντουμπάλα δεν πονάει πια!

Υποβλήθηκε σε πρωτοποριακή επέμβαση για τον χαυλιόδοντά της

Αφού υπέφερε για χρόνια από αφόρητους πόνους λόγω μιας μόλυνσης στη στοματική κοιλότητα και έναν σπασμένο χαυλιόδοντα, η 16χρονη Μαντουμπάλα δέχτηκε επιτέλους σήμερα την επίσκεψη μιας ομάδας οδοντιάτρων που της πρόσφεραν ανακούφιση εφαρμόζοντας μια ιδιαίτερη τεχνική: η νεαρή ελεφαντίνα από το Πακιστάν υποβλήθηκε στην επέμβαση όρθια αλλά σε καταστολή, υποστηριζόμενη από ατσάλινες δοκούς για να αντέχουν το βάρος της.

Η Μαντουμπάλα, που πήρε το όνομά της από μια σταρ του Μπόλιγουντ, είναι ο ένας από τους τέσσερις αφρικανικούς ελέφαντες, την οδοντιατρική περίθαλψη των οποίων έχει αναλάβει η αυστριακή οργάνωση για την προστασία των ζώων Four Paws. Η ίδια οργάνωση το 2020 μετέφερε τον Κααβάν, τον επονομαζόμενο «μοναχικότερο ελέφαντα του κόσμου» από το Ισλαμαμπάντ στην Καμπότζη.

Οι κτηνίατροι της Four Paws έλαβαν την άδεια από το Ανώτατο Δικαστήριο του Σιντ στο Καράτσι να περιθάλψουν τους ελέφαντες, αφού ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων προσέφυγαν στη δικαιοσύνη καταγγέλλοντας την άσχημη κατάστασή τους.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, στον ζωολογικό κήπο του Καράτσι, οι ειδικοί είχαν κλείσει με ταινία τα μάτια της ελεφαντίνας. Αφού της χορήγησαν νάρκωση, χρησιμοποίησαν τρυπάνια και άλλα βαριά χειρουργικά εργαλεία για να βγάλουν, κομμάτι-κομμάτι, τον χαλασμένο χαυλιόδοντα. «Λόγω της μακροχρόνιας φλεγμονής, ο ιστός είναι πολύ εύθραυστος και λεπτός. Είναι αδύνατον να βγει όλος μαζί, σπάει», εξήγησε η Δρ Μαρίνα Ιβάνοβα, δείχνοντας στους δημοσιογράφους τα κομμάτια του χαυλιόδοντα.

«Είναι σημαντικό τώρα να επικεντρωθούμε στην αποθεραπεία γιατί η αφαίρεση του χαυλιόδοντα δημιουργεί μια μεγάλη πληγή που χρειάζεται καθημερινό καθάρισμα», πρόσθεσε.

Η εγχείριση κράτησε 5-6 ώρες και η Μαντουμπάλα, αν και ρουθούνιζε κατά διαστήματα, δεν πρόβαλε... αντίσταση, αφού ήταν ναρκωμένη. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ξεκινήσαμε αυτήν τη μοναδική διαδικασία με το ζώο σε όρθια θέση, χωρίς να κοιμάται, ούτε να έχει λάβει πλήρη αναισθησία, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ επικίνδυνο έως και μοιραίο για τον ελέφαντα», είπε ο επικεφαλής της ομάδας, Δρ Αμίρ Χαλίλ.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να δοκιμάσει το οδοντιατρικό... τρυπάνι και η Νουρ Τζαχάν (από το όνομα της συζύγου του Μογγόλου αυτοκράτορα Τζαχανγκίρ) που πάσχει επίσης από φλεγμονή στον χαυλιόδοντα.

Θα ακολουθήσει η θεραπεία άλλων δύο ελεφάντων σε έναν γειτονικό ζωολογικό κήπο.

 

ΑΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης