Κορονοϊός: “Σκαρφαλώνουν” οι νοσηλείες – Αργή αποκλιμάκωση τον Αύγουστο - “Αγκάθι” οι αυξημένοι θάνατοι

Έρχεται αύξηση θανάτων

Ανεβαίνουν οι λεγόμενοι «σκληροί» δείκτες των θανάτων και των νοσηλειών σε απλές κλίνες κορονοϊού παρά την επιπεδοποίηση της καμπύλης και την αρχή της πτώσης των νέων λοιμώξεων.

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε μείωση κατά σχεδόν 14 χιλιάδες νέες λοιμώξεις σε εβδομαδιαίο επίπεδο, με τον ΕΟΔΥ να καταγράφει 140.000 κρούσματα, με το 19% από αυτά, να είναι επαναλοιμώξεις.

Η θετικότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 15,48%, αφού έπεσε κατά μόλις 0,08% της μονάδας, στο σύνολο των τεστ όλης της Επικράτειας.

Οι επιστήμονες μιλούν πλέον για “επιπέδωση” της επιδημιολογικής καμπύλης, καθώς -όπως είχαν προαναγγείλει- η “κορύφωση” του θερινού πανδημικού κύματος ολοκληρώθηκε στις 20 Ιουλίου και πλέον αναμένεται “πτώση”.

Ωστόσο, από δω και πέρα προβλέπουν “αργή αποκλιμάκωση” στη διασπορά της πανδημίας, αφού όπως λένε, μπαίνουμε στον Αύγουστο -τον μήνα με την μεγαλύτερη κινητικότητα μέσα στο καλοκαίρι- και μάλιστα χωρίς τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία ανακόπτουν την επέκταση των μολύνσεων.

“Σκαρφαλώνουν” οι νοσηλείες

Αύξηση κατά 10% σημειώθηκε κατά το τελευταίο 7ήμερο στις νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. 

Συγκεκριμένα, τα εισιτήρια αυξήθηκαν από 2.540 σε 2.793 (+253), ενώ κατά 37% αυξήθηκαν και οι νέες εισαγωγές ασθενών σε ΜΕΘ και συγκεκριμένα από 52 έφτασαν τις 71 επιπλέον σε μία εβδομάδα.

Κατά 17 ασθενείς αυξήθηκαν και οι διασωληνωμένοι, οι οποίοι έφτασαν στους 132 (+15%). Ωστόσο, δεν σημειώνεται πίεση στις ΜΕΘ και ούτε αναμένεται.

Επιπλέον ανησυχητικό, όμως, είναι το γεγονός πως ο λόγος των εισιτηρίων – εξιτηρίων είναι 2 προς 1, κάτι που σημαίνει, όπως λένε οι γιατροί, πως οι νοσηλευτικές δομές της χώρας σιγά-σιγά γεμίζουν.

Το ΕΣΥ θα ενισχυθεί

Μέχρι χθες στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν 2.709 ασθενείς στις 4.487 διαθέσιμες κλίνες Covid σε όλη τη χώρα. Σε ΜΕΘ Covid νοσηλεύονταν 140 ασθενείς (όχι όλοι διασωληνωμένοι) στις 263 διαθέσιμες κλίνες. 

Οι νοσηλείες είναι διπλάσιες από τα εξιτήρια.

“Θυμίζουμε ότι καλοκαίρι λόγω απολυμάνσεων των ΜΕΘ δεν μπορεί να λειτουργήσει ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ του χειμώνα”, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και τονίζουν πως οι νοσηλευόμενοι ασθενείς και οι θάνατοι είναι πολλοί για να το παίρνουμε αψήφιστα.

“Ο Αύγουστος, ο μήνας με τη μεγαλύτερη κινητικότητα λόγω διακοπών και χαλάρωσης είναι μπροστά. Ας μην πυροδοτήσουμε ένα νέο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο”, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος ζήτησε για μία ακόμη φορά ενίσχυση του ΕΣΥ με επιπλέον ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ενόψει του φθινοπώρου.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής 29/7 στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε πως έρχεται επιπλέον προσωπικό στο ΕΣΥ, καθώς «προκηρύσσονται 6.000 θέσεις».

Επιπλέον, πρόσθεσε πως το σύστημα Υγείας θα ενισχυθεί και με στοχευμένες κατευθύνσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 1,5 δις.

“Αγκάθι” οι αυξημένοι θάνατοι

Αυξητική τάση εμφανίζεται και στους θανάτους σε πανελλαδικό επίπεδο. 

Στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ προέκυψαν 21 επιπλέον θάνατοι κατά την τελευταία εβδομάδα και συγκεκριμένα έφτασαν τους 292 (με 21 επιπλέον ενσωματώσεις) (+38%).

“Όλοι αυτοί οι άνθρωποι -πολλοί είναι και εμβολιασμένοι και αρκετοί είναι και ανεμβολίαστοι– δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους από τα συνοδά νοσήματα τα οποία χειροτερεύουν και παροξύνονται. Και θα συνεχίσει η αύξηση στους θανάτους δυστυχώς και ίσως και να επιδεινωθεί”, δήλωσε πρόσφατα στο iatropedia.gr o Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Ερωτώμενος για τον αριθμό των θανάτων, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επισήμανε ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι θάνατοι “με covid”.

«Πλέον έχουμε πολλούς θανάτους οι οποίοι είναι “με covid” και όχι “από covid”. Διότι το 30% με 35% των περιστατικών που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται γιατί έχουν πάει στο νοσοκομείο για άλλο λόγο κι έχουν βρεθεί θετικοί, οπότε υποχρεωτικά μπαίνουν σε μονάδα covid», εξήγησε ο υπουργός.

 

ΠΗΓΗ iatropedia

 

Διαβάστε επίσης