Κακά μαντάτα για τον κορονοϊό, καθώς ο απολογισμός του μήνα μέσα από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, είναι αδιέψευστος μάρτυρας ενός έκτου θερινού κύματος, που ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μέσα σε έναν μήνα διπλασιάστηκαν τα νέα κρούσματα και οι νοσηλείες, ενώ και οι επαναμολύνσεις εμφανίζουν αριθμούς τριπλάσιους σε σχέση με τον Μάϊο.
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας εμφανίζει σοβαρή επιβάρυνση στα κρούσματα και αρχόμενη αύξηση στις νοσηλείες, εξαιτίας των δύο υπερμεταδοτικών παραλλαγών Όμικρον 4 και 5 που τείνουν να κυριαρχήσουν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
Η διοίκηση του ΕΟΔΥ και συγκεκριμένα, ο πρόεδρος και Καθηγητής Παιδιατρικής, Θεοκλής Ζαούτης και ο αντιπρόεδρος, Καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής, παραχωρούν την ερχόμενη Δευτέρα (4/7) συνέντευξη τύπου με θέμα την πανδημία του κορονοϊού.
Τα δεδομένα είναι αδιάψευστα και αποδεικνύουν τόσο τη μεγάλη αύξηση στα κρούσματα και τις επαναμολύνσεις τον Ιούνιο, όσο και την αύξηση στις νοσηλείες στις απλές κλίνες, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει καμία πίεση στις Μονάδες Εντατικής (ΜΕΘ).
Μέχρι χθες, 1η Ιουλίου, τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα ήταν 132.395, ενώ την 1η Ιουνίου τα ενεργά κρούσματα ήταν λιγότερα κατά περίπου 100.000 και συγκεκριμένα μόλις 36.077.
To σύνολο των ανθρώπων που μολύνθηκαν μέσα στον Μάιο ήταν 124.606, ενώ τον Ιούνιο νόσησαν συνολικά 219.246 άνθρωποι, δηλαδή σχεδόν διπλάσιοι.
Την ίδια στιγμή ο Ιούνιος, σε σύγκριση με τον Μάιο, καταγράφει σχεδόν τριπλάσιο αριθμό επαναλοιμώξεων, κάτι που σημαίνει πως αυξάνεται εκθετικά ο αριθμός των ατόμων που νοσούν για δεύτερη, ή ακόμη και τρίτη φορά από τη νόσο Covid.
Συγκεκριμένα, τον Μάιο εντοπίστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες 12.790 επαναλοιμώξεις, ενώ τον Ιούνιο στο κλείσιμο του μήνα, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 35.050 επαναλοιμώξεις ανθρώπων από τη νόσο Covid-19.
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας εμφανίζει σοβαρή επιβάρυνση στα κρούσματα και αρχόμενη αύξηση στις νοσηλείες, εξαιτίας των δύο υπερμεταδοτικών παραλλαγών Όμικρον 4 και 5 που τείνουν να κυριαρχήσουν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
Η διοίκηση του ΕΟΔΥ και συγκεκριμένα, ο πρόεδρος και Καθηγητής Παιδιατρικής, Θεοκλής Ζαούτης και ο αντιπρόεδρος, Καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής, παραχωρούν την ερχόμενη Δευτέρα (4/7) συνέντευξη τύπου με θέμα την πανδημία του κορονοϊού.
Αύξηση και στις νοσηλείες σε απλές κλίνες και όχι στις ΜΕΘ Covid
Κι ενώ ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων δεν ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές -όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης- οι νοσηλείες είναι δείκτης ανησυχίας και είναι αυτός, που επαναφέρει τα περιοριστικά μέτρα στην κοινωνία.
«Τα κρούσματα ως κρούσματα δε μας απασχολούν. Μας απασχολούν αν αυτά μεταφέρονται σε νοσηλείες και κυρίως σε βαριές νοσηλείες», επισήμανε και πρόσθεσε πως οι διασωληνώσεις ακόμη δεν έχουν επηρεαστεί:
«Προφανώς και θα ανέβουν, αλλά είναι σε ένα χαμηλό επίπεδο, κι έχουμε αναπτύξει 600 κλίνες ΜΕΘ Covid», ανέφερε.
Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι νοσηλείες, λοιπόν, έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνονται κατακόρυφα από την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία μέχρι και τα τέλη Ιουλίου.
Οι υγειονομικές αρχές έχουν έτοιμο σχέδιο για την αναδιάρθρωση των κλινικών και τη μετατροπή κλινών non Covid σε Covid, ώστε να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες, αν χρειαστεί.
Οι εφημερίες των νοσοκομείων γεμίζουν ξανά με κόσμο, και οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας έφτασαν ξανά τους 1100.
Ενδεικτική είναι η πληρότητα στις απλές κλίνες Covid, η οποία στις αρχές Μαΐου ήταν στο 21,75% και την 1η Ιουλίου βρέθηκε στο 43,99%. Αυτό σημαίνει πως πλησιάζει ήδη σχεδόν στο μισό της δυναμικότητάς της.
Από την Πέμπτη (30/6) και μέχρι χθες Παρασκευή (1/7) μάλιστα -σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ- σημειώνονται νέα ρεκόρ εισιτηρίων Covid-19 με περισσότερους από 300 νέους ασθενείς να περνούν ανά 24ωρο το κατώφλι των νοσοκομείων και να εισάγονται για νοσηλεία στο ΕΣΥ .
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 255 ασθενείς.
Η αύξηση των ασθενών που νοσηλεύονται στις απλές κλίνες, ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει επηρεάσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά ούτε και τους θανάτους.
Τα αποτελέσματα αυτού του κύματος, ωστόσο, θα γίνουν περισσότερο αισθητά τους επόμενους δύο μήνες, ενώ η κορύφωση αναμένεται μετά τα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα των ερευνητικών κέντρων Πανεπιστημίων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, η κορύφωση του νέου, θερινού πανδημικού κύματος, αναμένεται μετά τις 15 Ιουλίου.
Μαγιορκίνης: Το παράδειγμα της Πορτογαλίας
Ο επικ. Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, εμφανίζεται καθησυχαστικός, καθώς το πρόσφατο παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπως εξηγεί, είναι αρκετό για να μην βρεθούμε σε κόκκινο συναγερμό.
«Στην Πορτογαλία, στο χειρότερο σημείο του πρόσφατου πανδημικού κύματος με τις υποπαραλλαγές της Όμικρον 4 και 5, οι κλίνες ΜΕΘ-Covid έφτασαν μέχρι τις 120. Στην Ελλάδα ίσως δούμε και λίγες περισσότερες, όχι όμως τριπλάσια νούμερα. Μάλιστα, μέχρι στιγμής, βλέπουμε την τελευταία εβδομάδα να κυλά αισιόδοξα, αν και έχουμε μια μικρή επιφύλαξη για το Σαββατοκύριακο, που συνήθως αυξάνονται οι διασωληνώσεις», εξηγεί ο ίδιος.
πηγή: Iatropedia.gr