Επίσκεψη Ψωμά στο Σύλλογο Εργοληπτών Πάτρας

Συζήτηση με τον Πρόεδρο Πέτρο Μαντά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

Σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης σπιράλ αναφέρονται τα εξής:

Τα γραφεία του Συλλόγου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Πάτρας επισκέφθηκε ο Πέτρος Ψωμάς όπου συζήτησε με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Τον επικεφαλής του σπιράλ συνόδευαν ο δημοτικός σύμβουλος Θάνος Δούρος και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της δημοτικής παράταξης Ευαγγελία Βαβαρούτα, ενώ το Σύλλογο εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Πέτρος Μαντάς, η αντιπρόεδρος Φωτεινή Μπουσίου και ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ,. Γιώργος Ορφανουδάκης.

Μετά από ευρεία ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στον κλάδο των κατασκευών στην Ελλάδα και τις δυσκολίες και τα προβλήματα της εποχής, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα αυτοδιοικητικά και τον τρόπο με τον οποίο τα έργα δημοπρατούνται, αναθέτονται, κατανέμονται και εκτελούνται στον α’ και το β΄ βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία λογική προκήρυξης έργων μεγάλων προϋπολογισμών, με αποτέλεσμα να αποκλείονται οι μικρότερες κατασκευαστικές εταιρίες.

  • Αίτημα του συλλόγου είναι να διαχέονται τα έργα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς εργολήπτες όλων των βαθμίδων και να υποστηριχτεί έτσι η επιβίωση μικρότερων τεχνικών εταιριών. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει περισσότερη δουλειά από πλευράς υπηρεσιών.

  • Ο σύλλογος επιθυμεί έναν καλύτερο δίαυλο επικοινωνίας με τον Δήμο Πατρέων, με στόχο το αμοιβαίο όφελος και εν τέλει το καλό του πολίτη.

  • Η γραφειοκρατία του ελληνικού δημοσίου και οι διαδικασίες από πλευράς των δήμων δημιουργούν πολλές δυσκολίες, καθυστερήσεις ακόμα και την απόσυρση εργολάβων (χαρακτηριστικό τοπικό παράδειγμα το έργο αποκατάστασης του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, μέσω ΒΑΑ). 

  • Παρά το μεγάλο πλήθος έργων που εκτελείται στο Δήμο Πατρέων, παρατηρείται έλλειψη συνολικού σχεδιασμού και οράματος.

  • Οφείλει ο δήμος να αντιμετωπίζει τα έργα ολιστικά, κάτω από την σκέπη ενός πλήρους Master Plan.

  • Έργα θα συνεχίσουν να γίνονται τα προσεχή χρόνια είτε αυτοχρηματοδοτούμενα είτε με ΣΔΙΤ και η Πάτρα οφείλει να συμμετέχει στις διαδικασίες και να επωφεληθεί των ευκαιριών.

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή.

 

Διαβάστε επίσης