Ο απολογισμός των θυμάτων της τραγωδίας στο Σαν Αντόνιο, στην πολιτεία Τέξας του αμερικανικού Νότου –όπου δεκάδες μετανάστες βρέθηκαν νεκροί ή εξαντλημένοι από θερμοπληξία μέσα στο ρυμουλκό φορτηγού– έφθασε τους 53 νεκρούς, ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη οι υπηρεσίες μετανάστευσης των ΗΠΑ.
Άλλοι έντεκα άνθρωποι συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της περιοχής, πρόσθεσαν, χωρίς να διευκρινίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασής τους.
Προηγούμενος επίσημος απολογισμός, που ανακοινώθηκε προχθές Τρίτη, έκανε λόγο για 51 νεκρούς, 39 άνδρες και 12 γυναίκες.
Από τα 53 θύματα, 27 ήταν υπήκοοι Μεξικού, 14 Ονδούρας, 7 Γουατεμάλας και 2 Ελ Σαλβαδόρ, ανέφερε από τη δική του πλευρά ο Φρανσίσκο Γκαρντούνιο, επικεφαλής της υπηρεσίας μετανάστευσης του Μεξικού.
Τρία ακόμη μένει να αναγνωριστούν.
Το μακάβριο εύρημα έγινε το βράδυ της Δευτέρας, όταν υπάλληλος του δήμου του Σαν Αντόνιο άκουσε απεγνωσμένη έκκληση για βοήθεια κοντά στον δρόμο όπου εργαζόταν και μπόρεσε να μισανοίξει την πόρτα του ρυμουλκού της νταλίκας.
Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανέσυραν από το φορτηγό 46 πτώματα και 16 ανθρώπους που «είχαν τις αισθήσεις τους», ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, και τους διακόμισαν σε κοντινά νοσοκομεία.
Έπειτα από μια ημέρα που η θερμοκρασία ήταν σχεδόν 40° Κελσίου, έπασχαν από θερμοπληξία και οξεία αφυδάτωση.
Η αστυνομία συνέλαβε προχθές Τρίτη δύο άνδρες σε διεύθυνση που συνδέεται με τις πινακίδες κυκλοφορίας του φορτηγού, σύμφωνα με δικόγραφα.
Ο Χουάν Φρανσίσκο ντε Λούνα Μπιλμπάο και ο Χουάν Κλαούντιο ντε Λούνα Μέντες, υπήκοοι Μεξικού οι τουριστικές βίζες των οποίων έχουν λήξει, αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων δίωξη για παράνομη οπλοφορία.
Ένα τρίτο πρόσωπο, που υπάρχουν υποψίες ότι ήταν ο οδηγός του φορτηγού, συνελήφθη επίσης κοντά στην τοποθεσία όπου ήταν σταθμευμένο το βαρύ όχημα, ενώ βρισκόταν «υπό την επήρεια μεθαμφεταμίνης», σύμφωνα με την εφημερίδα San Antonio Express-News, η ποία επικαλέστηκε πηγές προσκείμενες στην αστυνομία.
Έπειτα από την τραγωδία, το Μεξικό, οι ΗΠΑ, η Ονδούρα και η Γουατεμάλα δεσμεύτηκαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να παράσχουν «τη συνεργασία και την υποστήριξή» τους στην έρευνα που διενεργούν οι αμερικανικές αρχές, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε χθες από την μεξικανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.
Οι τέσσερις χώρες ανακοίνωσαν επίσης τη δημιουργία «ομάδας άμεσης δράσης» για την «ανταλλαγή πληροφοριών και το συντονισμένο έργο ώστε να εξαρθρωθούν δίκτυα διακίνησης ανθρώπων».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αξίωσε προχθές Τρίτη να κλιμακωθεί ο αγώνας εναντίον αυτής της «εγκληματικής βιομηχανίας» που έχει τζίρο «δισεκατομμυρίων δολαρίων».