Συρία: Πάνω από 306.000 άμαχοι νεκροί από την έναρξη του πολέμου

 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι 306.887 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Συρία κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011, στον υψηλότερο απολογισμό νεκρών που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.

Ο πόλεμος στη Συρία ξέσπασε μετά την καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων κατά της διακυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον Μάρτιο του 2011 και μετατράπηκε σε έναν πολύπλευρο, παρατεταμένο πόλεμο.

Οι περισσότερες γραμμές του μετώπου έχουν παγώσει εδώ και χρόνια, αλλά η βία και η ανθρωπιστική κρίση συνεχίζονται με εκατομμύρια εκτοπισμένους ακόμη εντός των συνόρων της Συρίας.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ τόνισε ότι η τελευταία ανάλυση της δίνει "μια πιο ξεκάθαρη αίσθηση της σοβαρότητας και της κλίμακας του πολέμου".

Ο απολογισμός περιλαμβάνει όσους σκοτώθηκαν ως άμεσο αποτέλεσμα των πολεμικών επιχειρήσεων και όχι εκείνους που πέθαναν από έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης ή πρόσβασης σε τροφή ή καθαρό νερό. Ούτε περιλαμβάνει θανάτους μαχομένων.

Η κύρια αιτία θανάτου των αμάχων ήταν από τα αποκαλούμενα «πολλαπλά όπλα» (35,1%) που περιλαμβάνει συγκρούσεις, ενέδρες και σφαγές, έδειξε έκθεση του ΟΗΕ που συνόδευε την ανακοίνωση. Η δεύτερη αιτία θανάτου ήταν από βαρέα όπλα (23,3%).

https://www.zougla.gr/

Διαβάστε επίσης