Ξεκινά σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο η δίκη σε δεύτερο βαθμό της Χρυσής Αυγής

 

 

Εξακόσιες δεκάεξι ημέρες μετά την ιστορική πλέον απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, που ομόφωνα είχε κρίνει ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, έφτασε η ώρα που η δίκη – ορόσημο θα επαναληφθεί, μετά τις εφέσεις που έχουν ασκήσει οι καταδικασμένοι πρώην βουλευτές και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Σήμερα στις 9.00 το πρωί οι δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας θα ανέβουν στην έδρα, στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας, τη μεγαλύτερη δικαστική αίθουσα που υπάρχει και επελέγη ως τόπος διεξαγωγής του ποινικού δικαστηρίου, μετά και από σχετικό αίτημα της πολιτικής αγωγής για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των παραγόντων και να προχωρήσει η εκδίκαση της υπόθεσης με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Σοφία Πανουτσακοπούλου, θα κηρύξει την έναρξη της σημαντικής αυτής δίκης, στη διάρκεια της οποίας θα ακουστούν, όπως επιτάσσει ο νόμος, τα επιχειρήματα όλων των πλευρών, πριν οι φυσικοί δικαστές των κατηγορουμένων εκδώσουν την ετυμηγορία τους .

Η εκδίκαση της υπόθεσης  ξεκινά υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες, αφού η Χρυσή Αυγή βρίσκεται πλέον εκτός κοινοβουλίου, όπως αποφάσισε ο ελληνικός λαός στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, διασπασμένη και με επτά καταδικασθέντες πρώην βουλευτές του κόμματος (Νίκος Μιχαλολιάκος, Ιωάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος) που με βάση την πρωτοβάθμια απόφαση κρίθηκε  ότι ανήκουν στο «διευθυντήριο» της εγκληματικής οργάνωσης, να βρίσκονται κρατούμενοι στις φυλακές, από όπου και θα μετάγονται ενώπιον του δικαστηρίου.

Κάτω από τις συνθήκες αυτές, τα θύματα της Χρυσής Αυγής και οι οικογένειες τους, καθώς και οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής ξεκινούν  ένα δεύτερο δικαστικό αγώνα , που θα έχει επίσης μεγάλη διάρκεια ,γνωρίζοντας καλά πως σε καμία δίκη το αποτέλεσμα δεν είναι δεδομένο εκ των προτέρων .

Ηχηρό παρών και σε αυτό το νέο δικαστικό κύκλο θα δώσει η οικογένεια του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα, η δολοφονία του οποίου από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης, οδήγησε τις αρχές στη συνένωση μίας σειράς δικογραφιών ,με κοινό παρονομαστή την αξιόποινη δράση της Χρυσής Αυγής.

Το σκεπτικό της πρωτόδικης καταδίκης

Με βάση την απόφαση της 7ης Οκτωβρίου 2020 εκτός από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, τα μέλη της οποίας κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καταδικάστηκαν άλλοι 43  κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών και οι 11 πρώην βουλευτές του κόμματος, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και κατά περίπτωση οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι  για την τέλεση σοβαρότατων κακουργημάτων (ανθρωποκτονία Παύλου Φύσσα και απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ).

Δεκάδες άλλα εγκλήματα όπως η ανθρωποκτονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, η απόπειρα ανθρωποκτονίας του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή, οι απόπειρες ανθρωποκτονιών κατά των μελών στο κοινωνικό στέκι Αντίπνοια, οι επικίνδυνες σωματικές  βλάβες κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, κοκ, κρίθηκε ότι τελέστηκαν στα πλαίσια δράσης της εγκληματικής οργάνωσης και εντολής της ηγεσίας της.

Οι δικαστές, όπως αναλυτικά περιγράφουν στις 12.746 σελίδες της απόφασής τους  η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση , απορρίπτοντας τους περί αντιθέτου ισχυρισμούς και τα υπερασπιστικά επιχειρήματα όλων των κατηγορουμένων και κυρίως των μελών της πρώην κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι στη δίκη που ξεκινά θα δώσουν από τη δική τους πλευρά τη «μάχη» στοχεύοντας στην ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης.

«Η ναζιστική ιδεολογία των ηγετικών στελεχών ,μελών ,οπαδών, φίλων, υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, η οποία ουδέποτε αποκηρύχθηκε ,αποτέλεσε το κίνητρο της εγκληματικής τους δράσης κατά εκείνων που επιλέγονταν ως αντιφρονούντες ως πολιτική και ιδεολογική τους αντίπαλοι ως και κατά των μεταναστών», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ένα απόσπασμα της ομόφωνης απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι τα πλημμελήματα για τα οποία είχαν παραπεμφθεί, κατά περίπτωση, ορισμένοι κατηγορούμενοι, συμπεριλαμβανομένης και της επίθεσης σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ έχουν ήδη παραγραφεί. Το στοίχημα  για τη δικαιοσύνη,  τη δημοκρατία και για όλους τους παράγοντες είναι να μην υπάρξουν άλλες παραγραφές μέχρι την έκδοση της δευτεροβάθμιας απόφασης και μέχρι να γραφτεί ο δικαστικός «επίλογος» με όρους δίκαιης δίκης.

Πάντως, ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά της υπεράσπισης ενδέχεται να τεθούν αιτήματα αναβολής της δίκης για τα οποία βέβαια τον αποκλειστικό λόγο έχουν μόνο οι δικαστές της σύνθεσης του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας.

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ