Η «εξίσωση» για εκλογές τον Οκτώβριο – Οι εισηγήσεις στον Μητσοτάκη, τι θα κρίνει την απόφασή του

 

 

Ποιες εισηγήσεις δέχεται ο Πρωθυπουργός – Η προκήρυξή τους ετοιμάζεται για το τέλος του Αυγούστου, λένε βουλευτές της ΝΔ – Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις κρίσιμες αποφάσεις και οι ανησυχίες του Μαξίμου για τον «τυφώνα» στην οικονομία και στα ελληνοτουρκικά

Οσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαιώνει (ή προειδοποιεί) ότι δεν προτίθεται να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές τόσο η εκλογολογία φουντώνει. Είναι ένα στοιχείο παράδοξο, το οποίο ωστόσο αποτελεί πλέον παράμετρο μιας πολυπαραγοντικής εξίσωσης που μόνο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μπορεί να λύσει. Και εκτιμάται ότι θα το κάνει στο διάστημα των επόμενων δύο-δυόμισι μηνών.

Το «αλλά» Μητσοτάκη

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πρόσφατα και πάλι ότι θα «εξαντληθεί η τετραετία». Διατύπωσε όμως και για πρώτη φορά ένα «αλλά», το οποίο συνόψισε στον κίνδυνο «να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε μια αφόρητη πολιτική τοξικότητα». Υπό αυτή την έννοια, εντάθηκε η εντύπωση ότι οι πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις τελούν πλέον υπό την αίρεση των συνθηκών και των γεγονότων.

Βουλευτές της ΝΔ μιλούν αυτή την περίοδο με βεβαιότητα για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο και διακινούν την «πληροφορία» ότι η προκήρυξή τους ετοιμάζεται για το τέλος του Αυγούστου, ώστε η παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου να σημάνει και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα. Η εισήγηση που εξετάζεται ωστόσο είναι να έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές ως το τέλος Αυγούστου και να διεξαχθούν στις αρχές του Οκτωβρίου. Υπό αυτή την έννοια έχει αξία η αναφορά συνομιλητή του Πρωθυπουργού: «Η απόφαση για τις εκλογές είναι ουσιαστικά αδύνατον να ληφθεί προτού περάσει το καλοκαίρι».

Στην ουσία, με αυτόν τον τρόπο ακόμη καιαπό το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου οι διαβεβαιώσεις αναδιατυπώνονται, με επισημάνσεις όπως «μπαίνουμε στον τελευταίο χρόνο διακυβέρνησης και υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά». Προεξοφλείται πάντως ως στοιχείο της πολιτικής περιόδου ότι όσο και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξορκίζει την πολιτική τοξικότητα, η πολιτική αντιπαράθεση των προσεχών μηνών θα γίνεται εκ των πραγμάτων με προεκλογικούς όρους και με την ανάλογησφοδρότητα.

Κατά τα όσα επισημαίνουν πολιτικά στελέχη της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, είναι ένα μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση αν υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι σε πραγματική θέση να υλοποιήσει έργο, εξαγγελίες και πόσω μάλλον μεταρρυθμίσεις ή αν το Μαξίμου θα «κυνηγάει με το τουφέκι» τους υπουργούς στις εκλογικές τους περιφέρειες για το προσεχές 12μηνο. 

Η, ούτως ή άλλως, προεκλογική ΔΕΘ

Στο καθαρά οικονομικό πεδίο, πάντως, κοινή πεποίθηση είναι ότι όλες οι κυβερνητικές παρεμβάσεις κινούνται πλέον στη σφαίρα της εκλογικής προετοιμασίας. Ο μεγάλος στόχος παραμένει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τον επόμενο χρόνο, αφότου λήξει και τυπικά το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, πιθανότατα τον Αύγουστο. Παράλληλα, εντός των ημερών αναμένονται:

Η λειτουργία της πλατφόρμας για την επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η ανακούφιση των νοικοκυριών από τον Ιούλιο λόγω της μερικής «κατάργησης» της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Οι ανακοινώσεις έως το τέλος του μήνα των μέτρων για την επιδότηση της αγοράς καυσίμων με σημαντικότερα ποσά απ’ ό,τι έως σήμερα.
Η εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων.
Η εφαρμογή του μέτρου της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Εν αναμονή αυτών, η κυβέρνηση και το πρωθυπουργικό επιτελείο προετοιμάζονται ήδη για τις εξαγγελίες της εφετινής ΔΕΘ, οι οποίες θα έχουν σε κάθε περίπτωση προεκλογικό χαρακτήρα.

Εκεί αναμένονται μέτρα όπως:

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζομένους του Δημοσίου και τους συνταξιούχους.
Η αύξηση αποδοχών για τις ίδιες κατηγορίες.
Η στήριξη της φοιτητικής στέγης.
Η εξειδίκευση της κυβερνητικής πολιτικής για τη στέγη γενικά και ειδικότερα για τους νέους. Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη περιγράψει τη φιλοσοφία των παρεμβάσεων, όμως κατά πληροφορίες στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να προβεί σε συγκεκριμένες και αναλυτικές εξαγγελίες.

Ο απρόβλεπτος χειμώνας και οι μυστικές δημοσκοπήσεις

Από τον συνδυασμό και την αλληλεπίδραση όλων των παραμέτρων και εξελίξεων θα διαμορφωθεί το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον τις επόμενες εβδομάδες. Διαμηνύεται εν όψει αυτών από το Μέγαρο Μαξίμου ότι «η εξίσωση είναι δύσκολη» και ότι πολλές αποφάσεις σε ένα πεδίο επηρεάζονται ή και καθορίζονται από τις εξελίξεις σε ένα άλλο.Το μόνο πάντως που θεωρείται βέβαιο είναι ότι αφότου ολοκληρωθεί και η τουριστική περίοδος και επαληθευτούν οι σημερινές προσδοκίες για τα έσοδα, ο επόμενος χειμώνας θα είναι δύσκολος και πάντως απρόβλεπτος.

Υπό αυτό το πρίσμα, ορισμένοι επιμένουν ότι το φθινόπωρο είναι ίσως η τελευταία περίοδος κατά την οποία θα υπάρχουν περιθώρια διευθέτησης πολιτικών εκκρεμοτήτων και ότι το επόμενο διάστημα θα χαρακτηρίζεται από αγωνία, αβεβαιότητα και ανησυχία. Ισως αυτή και να είναι η βασική παράμετρος η οποία θα καθορίσει τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού – σε συνδυασμό και με τις πρώτες μυστικές δημοσκοπήσεις στο τέλος του καλοκαιριού.

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης