Χρηματιστήριο: Βουτιά έως 4% για τις τράπεζες

Χάθηκαν γρήγορα οι 900 μονάδες

Για μόλις μία συνεδρίαση έμεινε το Χρηματιστήριο Αθηνών στις 900 μονάδες, με τις σημερινές απώλειες να οδηγούν σε άμεση απώλεια του ψυχολογικού ορίου. Οι τράπεζες δέχθηκαν τις εντονότερες πιέσεις, οι οποίες έφθασαν έως και το -4%, επηρεάζοντας δυσμενώς το σύνολο του ταμπλό. Σε χαμηλά επίπεδα διατηρήθηκε και ο τζίρος, ο οποίος παρέμεινε κάτω των 70 εκατ. ευρώ για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη πτώση κατά 0,94% και διαμορφώθηκε στις 891,81 μονάδες, χάνοντας περίπου 8,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (900,28 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 12 μονάδες (από 887,70 έως 899,17 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 56 εκατ. ευρώ.

Αδυναμία συντήρησης των 900 μονάδων
Η σημερινή κίνηση στη Λεωφόρο Αθηνών απέδειξε τη δυσκολία πειστικής διάσπασης του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων, καθώς οι επενδυτές αδυνατούν να «συντηρήσουν» το απαιτητικό όριο, επιλέγοντας να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των πρόσφατων κερδών. Το ερώτημα, άλλωστε, το οποίο ταλανίζει τους αναλυτές, είναι αν υπάρχουν τα κατάλληλα «καύσιμα» για περαιτέρω άνοδο το επόμενο διάστημα.

Πολλά θα κριθούν, σε κάθε περίπτωση, από τα μακροοικονομικά μεγέθη της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα στοιχεία για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου, τα οποία έδειξαν ετήσια ανάπτυξη 7% και τριμηνιαία ανάπτυξη 2,3%. Την Πέμπτη δε, θα ακολουθήσουν τα στοιχεία για τον ετήσιο πληθωρισμό, ο οποίος -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα αυξηθεί περαιτέρω, διατηρούμενος άνω του ψυχολογικού ορίου του 10% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Επιφυλακτικότητα απορρέει, επίσης, από την επικείμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με την Κριστίν Λαγκάρντ να ανοίγει τον δρόμο για την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2011 (τον προσεχή Ιούλιο), προχωρώντας στον άμεσο τερματισμό του προγράμματος αγοράς assets (APP). Ερωτηματικό, βέβαια, αποτελεί τι μέλλει γενέσθαι με το κυοφορούμενο πρόγραμμα ομολόγων, μέσω του οποίου η Φρανκφούρτη φιλοδοξεί να «ρίξει» το κόστος δανεισμού των πιο υπερχρεωμένων κρατών.

Ας σημειωθεί ότι η αγορά των ομολόγων βρίσκεται εδώ και μέρες σε αναταραχή, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός αναγκάζει την ΕΚΤ να προβεί σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, κάτι που -με τη σειρά του- οδηγεί σε υψηλότερες αποδόσεις. Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο ελληνικό 10ετές, το οποίο βρίσκεται σταθερά άνω του 3,8% (υψηλό 3,5 ετών).

Στο μεταξύ, η ελληνική αγορά συνεχίζει να βρίσκει «καύσιμα» από τη δεξαμενή των εταιρικών αποτελεσμάτων, καθώς οι μέχρι στιγμής δημοσιεύσεις χαρακτηρίζονται ως άκρως ικανοποιητικές, ενώ αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις και για τα επόμενα τρίμηνα, παρά το αρνητικό περιβάλλον (γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, αύξηση επιτοκίων).

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, Γενικός Δείκτης παραμένει άνω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (887 μονάδες), έχοντας ως βασικές στηρίξεις τις 880 και τις 850 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις, δε, συναντώνται στις 900 και τις 920 μονάδες.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ