Στον Γ. Γ. Δασών ο Φ. Ζαΐμης μαζί με τον Δήμαρχο Καλαβρύτων για την ασθένεια των Πλατάνων

Ζήτησαν άμεσα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ασθένειας

Την επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να λάβει άμεσα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ασθένειας που απειλεί τα πλατάνια  στη Δυτική Ελλάδα και άλλες πόλεις της χώρας, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνας Ζαΐμης στο Γενικό Γραμματέα Δασών Κωνσταντίνο Αραβώση, τον οποίο επισκέφθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος μαζί με τον δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο και πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας δήλωσε: «Με αφορμή την ξήρανση λόγω της συγκεκριμένης ασθένειας του ιστορικού υπερ-αιωνόβιου πλατάνου που φιλοξενεί την Παναγία την Πλατανιώτισσα, ένα σημαντικό θρησκευτικό μνημείο της περιοχής μας, πήραμε ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος μια πρωτοβουλία σε πανελλαδικό επίπεδο, τουλάχιστον σε επίπεδο ενημέρωσης, σε δήμους και φορείς για την ασθένεια των πλατάνων, που είναι όχι μόνον πολύτιμο μέρος της φυσικής μας κληρονομιάς αλλά και της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Η αδράνεια της Πολιτείας για έγκαιρη αντιμετώπιση του φαινομένου από το 2005 που πρωτοεμφανίστηκε η ασθένεια έως σήμερα είναι πραγματικά εντυπωσιακή για ένα κράτος που οφείλει να  μεριμνά για την προστασία και διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Η ΠΔΕ και οι δήμοι είναι έτοιμοι να συνεργασθούν και να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, αλλά απαιτείται κεντρικός συντονισμός, πόροι και συνεργασία».

Παράλληλα, όπως ανέφερε Δήμαρχος Καλαβρύτων, λύση για το μεταχρωματικό έλκος των πλατάνων και την διάσωση τους, είναι η εκπόνηση και η εφαρμογή, για την περιοχή Καλαβρύτων, ενός συντονισμένου προγράμματος πρόληψης, προστασίας και διάσωσης, με χρηματοδότηση απ’ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επιπλέον ο Δήμαρχος Καλαβρύτων ζήτησε από τον κ.Αραβώση την ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό και ενίσχυση χρηματοδοτήσεων για το Δασαρχείο Καλαβρύτων.

Σύντομα, πάντως αναμένονται εξελίξεις, καθώς ο κ. Αραβώσης δεσμεύθηκε ότι θα συμβάλει να επιλυθεί το πρόβλημα. Εξάλλου, το θέμα αφορά κυρίως τα δάση που άπτονται της αρμοδιότητας πλέον του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

 

Διαβάστε επίσης