Ο πενταγωνισμός του κύκλου

του Παντελή Μπουκάλα

 

Ο τετραγωνισμός του κύκλου –με τους αυστηρούς όρους που έθεσαν οι αρχαίοι Ελληνες μαθηματικοί, δηλαδή αφενός με χάρακα και διαβήτη και αφετέρου χωρίς την πραγματοποίηση άπειρων βημάτων– παραμένει άλυτο πρόβλημα. Με τον πενταγωνισμό του κύκλου, πάντως, κάτι σπουδαίο πάει να γίνει. Ας είναι καλά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, που ως γνωστόν εδρεύει στο Πεντάγωνο, εξ ου και η ταυτοσημία των δύο ονομάτων. Ολες οι δάφνες, δικές του. Λίγες είναι, πολλές είναι, αυτό θα το κρίνει το Μαξίμου.

Προχθές λοιπόν διαβάσαμε το σούρουπο σε πολλά διαδικτυακά μέσα, φιλοκυβερνητικά στην πλειονότητά τους, ότι «το καλοκαίρι, πλην των συμβατικών, μπορεί να έχουμε και υβριδικού τύπου απειλές στα νησιά και στα σύνορα στον Εβρο, με στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση». Ποια η πηγή αυτών των δυσάρεστων, αν όχι τρομοκρατικών, πληροφοριών; «Κύκλοι του υπουργείου Αμυνας», κύκλοι του Πενταγώνου δηλαδή. Δεν είναι βέβαια ό,τι φρονιμότερο να διοχετεύεις τέτοιες ειδήσεις ή απλώς εικασίες με το περιτύλιγμα της σίγουρης είδησης την ώρα που κορυφώνεται η τουριστική σου καμπάνια, με την ελπίδα ότι κάπως θα ρεφάρεις μετά τα δύο πανδημικά καλοκαίρια. Και κυρίως δεν είναι ό,τι ευφυέστερο να κινδυνολογείς επισημοανεπίσημα τη στιγμή που η κυβέρνησή σου επαναλαμβάνει μονότονα ότι η «αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας τα δύο τελευταία χρόνια» τής πρόσφερε ασπίδα άτρωτη.

Πενταγωνίστηκαν λοιπόν οι κύκλοι με την απροσφυή διαρροή για να πάψουμε να αγχωνόμαστε με την τιμή της βενζίνης και να πανικοβληθούμε για την τιμή της πατρίδας; Σε μισή ώρα, πάντως, άλλοι «κύκλοι του υπουργείου Αμυνας» συνειδητοποίησαν την γκάφα των αρχικών κύκλων και τους περικύκλωσαν με άγριες διαθέσεις. Τους διέψευσαν δηλαδή, χρησιμοποιώντας και αυτοί την ωραία μέθοδο της διαρροής. Τα περί υβριδικών απειλών και εσωτερικής αποσταθεροποίησης, μας πληροφόρησαν με κυκλική υπευθυνότητα, «είναι σενάρια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Εν ολίγοις, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας διέψευσε τον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, στον οποίο και απέδωσε τον τίτλο του σεναριογράφου, όχι πάντως με την πρόθεση να τον τιμήσει. Ας τα βρουν οι δυο τους όμως κάποια στιγμή. Ας συσκεφθούν, ας συναποφασίσουν και ας μας πληροφορήσουν από κοινού αν κινδυνεύουμε από τους Τούρκους ή όχι. Κι ύστερα ας καθίσουν δίπλα δίπλα να γελάσουν με την ταινία του Νίκου Περάκη «Σειρήνες στο Αιγαίο». Εκεί να δεις σενάριο.

https://www.kathimerini.gr/

Διαβάστε επίσης