Αντιδημαρχία Υγείας και Πρόνοιας: Εφάπαξ ειδικό βοήθημα για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος - Αιτήσεις

Η Αντιδήμαρχος Υγείας – Πρόνοιας Βίβιαν Σαμούρη

Σε ανακοίνωση της  Αντιδημαρχίας Υγείας και Πρόνοιας, αναφέρονται τα εξής:

Ζούμε μία πρωτόγνωρη συγκυρία, κατά την οποία χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και συρρικνώθηκε ο οικογενειακός προϋπολογισμός της πλειοψηφίας των λαϊκών οικογενειών, των εργαζομένων, των ανέργων, των επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των επιστημόνων. Πολλοί απ’ αυτούς βυθίστηκαν στην απόλυτη φτώχεια, ενώ στερούνται πολλές φορές ακόμα και βασικά αγαθά επιβίωσης, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα. Σε αυτές τις συνθήκες, ο Δήμος Πατρέων καλείται εκ νέου, διά μέσου της Αντιδημαρχίας Υγείας και Πρόνοιας, να υλοποιήσει -στο σκέλος της εξέτασης των αιτημάτων και συνεπακόλουθα της επικύρωσής τους, στις περιπτώσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις- την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για επανασυνδέσεις της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, με την παροχή εφάπαξ ειδικού βοηθήματος.

Η προαναφερθείσα θετική εξέλιξη, εξακολουθεί να είναι αποτέλεσμα του αδιάλειπτου αγώνα μας ενάντια στις πολιτικές που οδηγούν το λαό να ζει στο σκοτάδι, πολιτικές που δημιουργούν εκούσια κοινωνικά αδιέξοδα, ανεξέλεγκτων διαστάσεων.

Σημειωτέον, η Αντιδημαρχία Υγείας και Πρόνοιας έχει δημιουργήσει έγκαιρα τον κατάλληλο μηχανισμό ελέγχου και έγκρισης των αιτήσεων, ούτως ώστε να προωθούνται άμεσα -ακόμη και αυθημερόν- στο ΔΕΔΔΗΕ, για την δρομολόγηση της επανασύνδεσης του ρεύματος.  

Ακολουθούν οι προϋποθέσεις που θέτει η Κοινή Υπουργική Απόφαση αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/52001/1821 (ΦΕΚ 2567/Β/24-05-2022) «Παροχή εφ’ άπαξ ειδικού βοηθήματος για την στήριξη καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο  παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Α. Να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και να έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο ή και εφ’ όσον αποσυνδεθούν μέχρι τις 30/06/2022  και να παραμένουν αποσυνδεδεμένοι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

 

Β. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Σύνθεση νοικοκυριού με βάση τους ορισμούς τους άρθρου 2 της Δ13/οικ.33475/1935/15.06.2018 απόφασης «Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (Β' 2281), όπως ισχύει

Εισοδηματικό όριο

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό

9.000 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος

13.500 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη

15.750 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη

18.000 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη

24.750 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη

27.000 ευρώ

 

 

Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω τα παραπάνω εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ.

Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ' οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα παραπάνω εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ. 

Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων πεντακοσίων (4.500) ευρώ και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος το ποσό των δύο χιλιάδων διακοσίων πενήντα (2.250) ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των τριάντα μία χιλιάδων πεντακοσίων (31.500) ευρώ ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού. Το ανώτατο όριο του παραπάνω εδαφίου αυξάνεται κατά οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω και κατά δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ' οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.

 

Γ. ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

1.Να έχουν οι ίδιοι και τα μέλη του νοικοκυριού τους, με βάση τους ορισμούς του άρθρου 2 της Δ13/οικ. 33475/1935/15.06.2018 απόφασης «Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (Β' 2281), όπως ισχύει, ακίνητη περιουσία, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, με συνολική φορολογητέα αξία, με βάση τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) που προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου, έως το ποσό των εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως το ανώτατο όριο των εκατόν ογδόντα χιλιάδων (180.000) ευρώ.

2.Τα μέλη του νοικοκυριού τους να μην εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελούς διαβίωσης με την εξαίρεση της υποπερ. i της περιπτ. β της παραγράφου 1 του άρθρου 44 του ν. 4111/2013 για πολύτεκνες οικογένειες και να μην δηλώνουν δαπάνες διαβίωσης για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, με βάση τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος των μελών του νοικοκυριού για τις οποίες έχει λήξει η οριζόμενη από τις κείμενες διατάξεις ή η παραταθείσα με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμία υποβολής.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για την υποβολή της αίτησής τους, όπως και για λοιπές πληροφορίες:

 . Στην Αντιδημαρχία Υγείας και Πρόνοιας, Ν.Ε.Ο. Πατρών Αθηνών αρ. 15 - 3ος όροφος και στα τηλέφωνα 2610 462053, 2610 450283

. E-mail: [email protected].

Διαβάστε επίσης