Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει ευλογία των πιθήκων, με τους ειδικούς να συνιστούν στους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να έχουν ήδη εκδώσει τα σχετικά ιατρικά πρωτόκολλα. Για το ζήτημα μίλησε το πρωί της Κυριακής στην ΕΡΤ ο ομότιμος καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας.
«Θα έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα της “ευλογιάς των πιθήκων” στο άμεσο μέλλον και επιπλέον σε αυτή την ασθένεια έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς ασθενείς» επισήμανε ο Γιάννης Τούντας. Όπως εξήγησε «αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των διαγνωσμένων ή των ύποπτων περιπτώσεων. Γι΄αυτό εκτίμησε πως θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της διατήρησης της μάσκας, τουλάχιστον σε εσωτερικούς χώρους, λόγω και της νέας απειλής. Ωστόσο καθησύχασε πως “η ευλογιά των πιθήκων” είναι σαφώς λιγότερο μεταδοτική από τον κορονοϊό καθώς απαιτεί πολύ στενή επαφή, δεν είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος ιός και υπάρχουν αντιικά φάρμακα που είναι αποτελεσματικά γι΄αυτή την περίπτωση».
«Δεν ξέρουμε σε πιο βαθμό θα εξαπλωθεί»
«Μπορεί να είναι ήπια τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων αλλά δεν ξέρουμε ακόμη τι μας επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον», είπε ο καθηγητής και συμπλήρωσε πως «δεν ξέρουμε σε πιο βαθμό θα εξαπλωθεί το επόμενο διάστημα αυτή η επιδημία, που όμως δεν συγκρίνεται με αυτή του κορονοϊού».
Γι΄αυτό και συνέστησε να πάρουμε μέτρα από τώρα. Όπως είπε, «πριν ακόμη εμφανιστεί η συγκεκριμένη επιδημία, θεωρούσα πως οι μάσκες πρέπει να παραμείνουν για μεγαλύτερο διάστημα στην καθημερινότητά μας και με αφορμή αυτή τη νέα επιδημία, νομίζω ότι η πολιτεία πρέπει να επανεξετάσει την χαλάρωση των μέτρων, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μάσκα».
Όπως ανέφερε «εδώ και καιρό επιμένω ότι η μάσκα θα πρέπει να διατηρηθεί σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. Είναι νωρίς να βγει η μάσκα από τη ζωή μας. Υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης της επιδημίας του κορονοϊού και με τη νέα αυτή απειλή υπάρχει ένας επιπλέον λόγος να βάλουμε τη μάσκα σε πιο σταθερή βάση μέχρι να δούμε τι εξέλιξη θα έχουμε το επόμενο διάστημα».
Χρειάζεται πολύ στενή επαφή για την μετάδοση
«Το να πάρει διαστάσεις πανδημίας η ευλογιά των πιθήκων, είναι ένα σενάριο που δεν πρέπει να το αποκλείσουμε», ανέφερε, ωστόσο επισήμανε πως δεν το θεωρεί πολύ πιθανό γιατί η μετάδοση είναι πολύ πιο δύσκολη απ΄ότι στον κορονοϊό. «Χρειάζεται να υπάρχει πολύ στενή επαφή του μολυσμένου ατόμου με κάποιον άλλο, γιατί τα σωματίδια είναι μεγάλα και δεν διατηρούνται για πολύ ώρα στην ατμόσφαιρα. Πολύ λιγότερο μεταδοτική η ευλογιά των πιθήκων σε σχέση με τον κορονοϊό» εκτίμησε.
Συγχρόνως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι «Υπήρχε παγκόσμιος εφησυχασμός ότι η ανθρωπότητα έχει ξεμπλέξει με τις επιδημίες. Αυτό δεν ισχύει έχουμε αναζωπύρωση τα τελευταία χρόνια».
Όσο για την ύπαρξη εμβολίου εξήγησε πως «υπάρχει το εμβόλιο της ευλογιάς- όχι της ευλογιάς των πιθήκων- που το έχουν κάνει οι παλαιότερες γενιές και προφυλάσσει σε ένα βαθμό. Εάν εξαπλωθεί η επιδημία πιθανόν να χρειαστεί να εμβολιαστούμε κάποια στιγμή με κάποιο προσαρμοσμένο εμβόλιο γι΄αυτή τη συγκεκριμένη παραλλαγή».