Το σχέδιο της ΕΕ για το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο – Τι ποσά θα πάρει η Ελλάδα

 

 

Με ένα “αργοκίνητο τρένο που μοιάζει έτοιμο να επιταχύνει και να φτάσει γρήγορα στο προορισμό του”, παρομοιάζει κυβερνητικό στέλεχος τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 30 και 31 Μαΐου οι “27” ηγέτες με την ευρωπαϊκή ηγεσία καλούνται να κάνουν το επόμενο βήμα, καθώς μέρα με τη μέρα οι συνέπειες στους κρατικούς προϋπολογισμούς, από τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μεγαλώνουν.

Το σχέδιο προβλέπει η Ευρώπη να βγάλει από τα ταμεία της 300 δισ. ευρώ τα οποία θα καλύψουν τρία πεδία: την εισαγωγή περισσότερου φυσικού αερίου από εναλλακτικές αγορές, στην ταχύτερη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην μεγαλύτερη προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ουσιαστικά το ποσό αυτό προέρχεται από δάνεια που δεν έχουν απορροφήσει κάποιες χώρες – μέλη. Τα κράτη θα μπορούν να αντλούν από το “ταμείο” αυτό φθηνά δάνεια, 10ετούς διάρκειας, με κάποια περίοδο χάριτος.

Τι ποσά μπορεί να λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό «ταμείο»;

Σύμφωνα με πηγές από το κυβερνητικό επιτελείο, εφόσον το σχέδιο υιοθετηθεί, η Ελλάδα υπολογίζει ότι μπορεί να λάβει περίπου 5 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά θα πρόκειται για δάνεια με μηδενικό επιτόκιο.

Παράλληλα εκτιμάται ότι η χώρα θα μπορεί να διεκδικήσει επιδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ, ποσό δηλαδή που δεν θα επιστραφεί.

Τα χρήματα αυτά ωστόσο δεν θα αφορούν σε νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Μένει να φανεί αν η χρηματοδότηση που θα κατευθυνθεί σε επιχειρήσεις ενέργειας, θα οδηγήσει και στην ελάφρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών.

Η λύση αυτή “αγγίζει” την πρόταση που είχε κάνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός για αξιοποίηση αδιάθετων κονδυλίων και σύσταση ενός Ταμείου, αντίστοιχου του Ταμείου Ανάκαμψης που είχε συσταθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Όσον αφορά στην πρόταση του Πρωθυπουργού για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, η Επιτροπή εισηγείται να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί μόνο στην περίπτωση που υπάρξει διακοπή της ροής φυσικού αερίου σε πολλές χώρες.

https://www.newsit.gr/

Διαβάστε επίσης