Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης στα 40

Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν πολλά χρόνια πριν σταματήσει η έμμηνος ρύση

Χρειάζεται να περάσουν 12 μήνες χωρίς καμία περίοδο για να μπορεί να πει μια γυναίκα ότι έχει μπει στην εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική φάση, την οποία βιώνει κάθε γυναίκα, καθώς οι ωοθήκες παράγουν λιγότερες ορμόνες, κυρίως οιστρογόνα και προγεστερόνη.

Χωρίς τις ορμόνες αυτές, η περίοδος αρχικά γίνεται λιγότερο τακτική ώσπου μετά από ένα διάστημα σταματά εντελώς.

Σε ποια ηλικία ξεκινά η εμμηνόπαυση

Παρότι δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη ηλικία, οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση κάποια στιγμή μεταξύ των 45 και 55 χρόνων τους. Οι αλλαγές όμως στο σώμα και τις λειτουργίες του μπορεί να ξεκινήσουν είτε πολύ νωρίτερα, στην αρχή της δεκαετίας των 40 ή πολύ αργότερα, αφού έχεις ήδη "πατήσει" τα 50. Η μεταβατική φάση, η προεμμηνόπαυση ή περιεμμηνόπαυση, διαρκεί κατά μέσο όρο 7 χρόνια για κάποιες γυναίκες όμως μπορεί να διαρκέσει έως και 14 χρόνια.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης στις ηλικίες 40-45 ετών

Μια δυο χαμένες περίοδοι στα 40 μπορεί να σε οδηγήσουν να σκεφτείς ότι είσαι έγκυος. Κάλλιστα όμως θα μπορούσε να είναι η αρχή της προεμμηνόπαυσης. Σύμφωνα με αμερικανικό φορέα για την υγεία της γυναίκας και την εμμηνόπαυση, περίπου το 5% των γυναικών μπαίνουν σε πρόωρη εμμηνόπαυση, βιώνοντας τα αρχικά συμπτώματα στις ηλικίες μεταξύ 40 και 45 ετών. Ένα τοις εκατό των γυναικών μπαίνουν στην εμμηνόπαυση ακόμη νωρίτερα, πριν την ηλικία των 40.

Η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να είναι μία φυσική διαδικασία ή να πυροδοτηθεί από τη χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών, θεραπείες για τον καρκίνο όπως ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία ή κάποια αυτοάνοση ασθένεια.

Τα συμπτώματα που σημαίνουν ότι είστε σε πρόωρη εμμηνόπαυση περιλαμβάνουν:

Απουσία περισσότερων από τριών περιόδων στη σειρά
Πιο "βαριές" ή πιο "ελαφριές" περιόδους από το συνηθισμένο
Δυσκολία στον ύπνο
Αύξηση βάρους
Εξάψεις
Κολπική ξηρότητα

Επειδή όλα αυτά μπορεί να είναι επίσης συμπτώματα εγκυμοσύνης ή άλλων ιατρικών καταστάσεων, είναι σημαντικό να επισκεφθείς το γυναικολόγο σου για έλεγχο. Εάν είσαι σε πρόωρη εμμηνόπαυση, η ορμονοθεραπεία μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εξάψεων, της κολπικής ξηρότητας και άλλων συμπτωμάτων.

Συμβουλεύσου για όλα τον γιατρό σου και συζήτησε μαζί του τυχόν ανησυχίες σου.

 

shape.gr

Διαβάστε επίσης