Πάτρα: Σε ετοιμότητα οι παιδιατρικές κλινικές για να περίθαλψη κρουσμάτων ηπατίτιδας

Καθησυχαστικοί είναι οι υγειονομικοί φορείς της περιοχής για την ηπατίτιδα που έχει κινητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα.

Οπως αναφέρουν στο tempo24 "κανένα κρούσμα της νόσου δεν έχει καταγραφεί στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή εώς σήμερα".

Ωστόσο, υπάρχει πλήρης ετοιμότητα των δύο νοσοκομείων της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Τόσο στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο Παίδων, όσο και στην παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει ενημερωθεί και βρίσκεται σε εγρήγορη για την περίπτωση που μεταφερθεί για νοσηλεία παιδάκι με συμπτώματα ηπατίτιδας.

Τα συμπτώματα

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το πρόβλημα στα παιδιά εμφανίστηκε αρχικά από το γαστρεντερικό σύστημα, με πόνους στην κοιλιά, εμετούς και διάρροιες.

Η Καθηγήτρια κ. Αθανασία Λουρίδα εξηγεί που θα πρέπει να εστιάζουν οι γονείς:

“Τα συμπτώματα: πόνοι στην κοιλιά, εμετοί και διάρροιες και επιπλοκή είναι η ηπατίτιδα. Οι γονείς πρέπει να ανησυχούν και να ζητούν παιδιατρική εκτίμηση, εάν δουν το παιδί τους να έχει πολύ σκούρα ούρα, ή να αποχρωματίζονται τα κόπρανα, δηλαδή να έχει λευκά κόπρανα. Αυτά είναι τα κριτήρια της ηπατίτιδας, όταν κάνει επιπλοκή γενικά. Με οποιαδήποτε αιτιολογία. Σκούρα ούρα και αποχρωματισμένα κόπρανα”, σημειώνει η ίδια.

Το δευτερεύον σύμπτωμα, του ίκτερου, που εμφανίζεται με ωχρότητα στα μάτια και το δέρμα του πάσχοντος παιδιού, δεν είναι ιδιαίτερα σαφές για κάποιον που δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένος να εντοπίζει τα “σημάδια”, τονίζει η γιατρός:

“Ο ίκτερος είναι σημάδι που εμφανίζεται στον επιπεφυκότα του ματιού. Για να κιτρινίσει το υπόλοιπο δέρμα πρέπει να είναι πολύ έντονος ο ίκτερος και ήδη πολύ βαριά η νόσος. Επομένως δεν είναι εύκολο να το εκτιμήσει κανείς αυτό το σημάδι, αν δεν είναι ειδικός. Τα σημεία που μπορεί εκτιμήσει εύκολα από μόνος του ο γονιός είναι τα ούρα και τα κόπρανα. Βεβαίως αν ένα παιδάκι έχει έμετους και είναι αφυδατωμένο, μπορεί και πάλι να έχει σκουρόχρωμα ούρα, κι αυτό δεν σημαίνει πως οπωσδήποτε έχει ηπατίτιδα”, εξηγεί η ειδικός.

Διαβάστε επίσης